најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

06.Септембар 2020
Председник Скупштине града Јагодина обишао радове на уређењу излетишта у Кочином Селу

Председник скупштине града Јагодина Драган Марковић Палма обишао је радове на уређењу излетишта у Кочином Селу код чувеног Кочиног храста.

„Град Јагодина сваке године обогаћује своју туристичку понуду новим туристичким садржајима. Ово место је веома важан локалитет из наше историје. Овде, испод овог храста чија се старост процењује на више од 300 година, капетан Коча Анђелковић је 1788. године започео буну против Турака и створио тзв. Кочину крајину. Ова буна је била најава коначног ослобађања Србије од Турака које се десило тридесетак година касније. Град Јагодина је Кочин храст прогласио природним добром а познато је да ми пуно водимо рачуна о традицији јер само онај ко чува традицију чува и будућност. Зато смо решили да ову важну историјску локацију уредимо тако да велики број туриста који сваке године посети Јагодину може да посети и Кочин храст, да ужива у лепој природи, да се одморе поред Мораве али и да се упозна са историјом овог краја и целе Србије. Зато овде градимо више од 500 м2 отвореног и затвореног простора намењеног туристима из земље и иностранства", изјавио је Марковић.

Корун Коча Анђелковић, по занимању трговац, био је вођа српских добровољаца у Аустријско - турском рату (1788-1791). Основао је и управљао тзв. Кочином крајином. Кочин храст је један од најстаријих записа у Србији, испод кога је капетан Коча започео буну а који у пречнику има око 2,50м који је висок 23м а пречник крошње износи чак 40,0м а процењена старост је више од 300 година и велики број туриста посети ову историјску локацију током читаве године.

Галерија фотографија

Коментари
0
85

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 5 + 7 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже