најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

08.Јун 2020
Поводом Свете Тројице у Кончареву традиционално одржане литије

Поводом обележавања Свете Тројице у Кончареву крај Јагодине, традиционално су одржане литије поред храста старог 200 година. Ове године колачар је био Драган Марковић Палма са породицом.

„Традиција литија у Кончареву је стара 200 година колико је стар и овај храст. Ми који смо наследници оних који су пре два века засадили овај храст, морамо бити и њихови следбеници и да штитимо српску православну веру. Неке европске државе хоће Србији да наметну неке друге европске вредности. Ми поштујемо европске вредности као што су стандард и људска права, али Србија никада неће прихватити оне европске вредности којима би српски домаћин и српска породица изгубили свој идентитет”, изјавио је окупљенима на литији у Кончареву, најпознатији мештанин тог јагодинског села, председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма.

„Видели сте да је удар на Српску православну цркву у Црној Гори од стране актуелне црногорске власти потпомогнуте неким великим силама. То се нигде на свету није десило. Погледајте каква права уживају све националне мањине и верске заједнице у Србији, а шта се дешава Србима и Српској православној цркви у Црној Гори”, рекао је Марковић.

„Ја сам аутентични представник српског домаћина. Без српске славе не поштује се породица, не поштују се пријатељи, они који славе и они који иду на славу. Ја сам остао исти какав сам био пре и са оним људима са којима сам се дружио пре, дружим се и данас. Поштујем сваког човека и сваког домаћина. Боримо се да што мање људи одлази из Србије и ако успемо у томе, онда ће имати ко да нас наследи. Ми морамо да крсну славу и наше обичаје преносимо на нашу децу, на наше унуке и да српска православна вера вечно траје. Мора да се поштује и српско коло и српска народна ношња. Некада су неки говорили да је то сељачки када виде нашег Шумадинца, Србина у народној ношњи. Али и УНЕСКО је уврстио српско коло као део нематеријалне културне баштине. И УНЕСКО нас је признао и то није сељачки како су говорили неки који, хвала Богу, више немају моћ какву су некада имали. Свако дете у Србији има право да изабере коју ће музику слушати, али без Моравца нема свадбе и весеља”, казао је Марковић.

„На Косову и Метохији је много српских цркава и манастира порушено и Албанци желе да отимају наше светиње. Ја желим да пошаљем поруку Србима који живе на Косову и Метохији и онима који су протерани са Косова и Метохије да ми, који смо годинама у парламенту Србије, никада нећемо гласати за независно Косово, никада нећемо подићи руку за такав предлог. То вам гарантујем. Иако је велики притисак на државу Србију, и политички и економски, преко разноразних такси”, поручио је Драган Марковић Палма.

Колачар за наредну годину предат је Славољубу Јеремићу. Обележавању Свете Тројице у Кончареву присуствовао је велики број мештана овог села, као и званице из јавног и политичког живота града.

Галерија фотографија

Коментари
0
60

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 9 + 7 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже