најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

08.Јун 2020
У Јагодини одржана литија поводом Свете Тројице

 

Традиционална литија поводом празника Духова-Тројице одржана је  у Јагодини. Ове године, на челу литије носила се копија чудотворне иконе Пресвете Богородице Тројеручице, која је однедавно у сталном власништву Цркве светих апостола Петра и Павла у Јагодини.Овај празник сећање је на тренутак када су ученици, Христови апостоли, примили Светога Духа у виду огњених језика у Јерусалиму. Тај тренутак, у православљу је познат и као рађање цркве, зато што су тада апостоли, по Божјем благослову, кренули да мисионаре и шире идеје распетог и васкрслог Христа по целом свету.

„Намера литије у древној хришћанској традицији је увек била да позове сав народ који није чуо, који је чуо и који није могао да дође и да са иконом Пресвете Богородице кренемо, пронесемо Божји благослов на цео наш град и призовемо га за све људе који живе у њему. Свакако се молимо да нас Господ заштити и сачува од овоземаљских искушења за које ми људи знамо колико су тешка и велика. Ми Хришћани знамо да једини који може да штити и да нас сачува јесте сам Бог. Зато је народ данас присутан овде, да принесе Богу молитве благодарности, али и да свако од свог срца замоли Бога за оно што му је најпотребније“, рекао је Милан Ђорђевић, свештеник.

Традиционалној литији је, поред свештених лица, присуствовао и велики број људи, међу којима су били и представници града Јагодине: градоначелник Ратко Стевановић, заменица градоначелника Снежана Вукашиновић, као и директорка Центра за социјални рад Бисерка Јаковљевић. Такође, присуствовали су и представници Војске Републике Србије, као и јагодинских извиђача. Литији је претходило и одржавање Свете Литургије у свим градским храмовима, после чега је уследио традиционални обилазак око храма Светих апостола Петра и Павла до записа иза њега где су принете молитве. Колачар за ову годину је била породица Радосављевић, док ће наредне године та част припасти породици Ивић, такође из Јагодине.

Галерија фотографија

Коментари
0
38

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 9 + 0 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже