најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

25.Мај 2020
Одржана седница Градског штаба за ванредне ситуације у Јагодини

У Јагодини је одржана седница Градског штаба за ванредне ситуације на којој је разматран и усвојен извештај о мерама предузетим на сузбијању ширења вируса Ковид 19. Командант штаба и градоначелник Јагодине Ратко Стевановић је рекао да су, одмах по проглашењу ванредног стања 15.марта, које је трајало до 6.маја, у Јагодини хитно предузете све потребне мере у циљу сузбијања корона вируса. Захваљујући ангажовању свих сектора у граду и дисциплини грађана, Јагодина се успешно изборила са епидемијом. О стању у здравству најпре је говорио директор Дома здравља доктор Дарко Милетић.

„Рад нашег Штаба за ванредне ситуације је добро радио свој посао што је дало резултате и то се види у бројкама. У граду Јагодини је оболело 122 људи од Ковида 19. Током пандемије, захваљујући мерама предузетим у граду и здравственим установама, заштитили смо наше особље. У Општој болници је оболело девет здравствених радника, а у Дому здравља двоје. Ми смо урадили велики број тестова и резултати су феноменални јер нисмо дозволили да се вирус више рашири. Кризни штаб нам је омогућио да несметано радимо ангажујући људи који су нам требали а то су хигијеничари и портири“, рекао је Милетић.

Заменик директора Опште болнице у Јагодини доктор Владимир Недељковић је рекао да су Дом здравља и Општа болница , током епидемије, радили као једна целина.

„Имали смо изузетну подршку локалне самоуправе. Ми смо предузимали мере које је налагало министарство и Кризни штаб. Морамо и даље да будемо опрезни и да поштујемо мере“, рекао је Недељковић. Иначе, доктор Недељковић је један од лекара који су имали корона вирус.

„Имао сам све симптоме вируса, повишену температуру, општу малаксалост, губитке чула и обострану упалу плућа. Био на лечењу у КБЦ ,,Звездара“ 15 дана, а затим на опоравку у Специјализованој болници ,,Меркур“ у Врањачкој бањи, десетак дана после чега сам био у кућној изолацији“, рекао је Недељковић.

Помоћник градоначелника Јагодине Марија Јовановић је истакла да су Скупштина града и Центар за социјални рад, уз помоћ волонтера, током ванредног стања, организовали поделу пакета помоћи и били на услузи старим и немоћним грађанима.

„У Скупштини града је формиран кол центар са шест бројева телефона који су грађанима били доступни 24 часа дневно. За волонтирање се јавило око 70 младих људи који су били на услузи грађанима. Кол центру се јавило за помоћ око 7.000 грађана. Нису сви тражили помоћ у виду пакета основних животних намирница, већ им је требало да им неко плати рачуне и купи у продавници шта им треба. Више од 4.200 породица је добило прехрамбене и хигијенске пакете помоћи а подељено је више од 7.000 пакета у граду и свим селима. Пакете су обезбедили донатори. Град је организовао такси возила која су превозила пензионере након јутарње куповине“, истакла је Марија Јовановић.

Председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма се, на седници штаба, захвалио здравственим радницима, полицији, волонтерима, запосленима у комуналном предузећу, свима онима који су радили током ванредног стања и свим грађанима Јагодине који су поштовали прописане мере како би се успешно изборили са корона вирусом.

„Надам се да смо испратили корону из Јагодине. Борили смо се лавовски сви заједно. Сваком човеку који је тражио помоћ помогли смо. Наша болница је показала да је једна од најбољих када је у питању пријем заражених. Овог лета, од 28. августа, 600 лекара,медицинских сестара и техничара и осталог особља Опште болнице и Дома здравља у Јагодини ићи ће 5 дана бесплатно на море у Паралију у Грчку, у организацији града Јагодине, а о трошку донатора. Пошто има укупно хиљаду запослених у ове две установе, а ова летња сезона нешто касније почиње, осталих 400 ће ићи такође 5 дана бесплатно у Паралију следеће године. И на тај начин ће се град Јагодина захвалити свим запосленима у Општој болници и Дому здравља у Јагодини, који су се показали као једни од најбољих у Србији. Општа болница и Дом здравља у Јагодини прихватили су пацијенте са неколико оделења из Ћуприје и Параћина која су тамо била затворена због короне. То укључује и труднице које су долазиле у Јагодину да се порађају“, рекао је Марковић и додао: „Морам да истакнем и да мере које је спровела Влада Србије о додели по 30.000 динара за три месеца по запосленом раднику у малим и средњим приватним предузећима је веома важна, јер да није тога било најмање 30 посто радника би у том сектору остало без посла“.

Марковић је истакао да је зелена пијаца у Јагодини сво време радила, јер је Републички кризни штаб оставио локалним самоуправама да одлуче о томе.

„Тиме смо помогли нашим пољопривредним произвођачима, чији су производи стигли из пластеника, а немају хладњаче и купцима и то не само из Јагодине већ из целе централне Србије, који су свакодневно долазали на зелену пијацу у Јагодини. Велико хвала грађанима Јагодине који су поштовали све мере Кризног штаба Републике Србије и нису излазили на улице током ванредног стања, осим оних који су били на радним задацима. Оно што мени лично смета је што се и даље ствара психолошки проблем грађанима путем неких медија, где и даље када гледаш, само очекујеш други, па и трећи талас короне. И то ме страшно нервира и смета ми. Моја препорука грађанима је гледајте спортске и забавне програме, а чим видите три лекара у студију промените канал“, рекао је Марковић.

Градоначелник Јагодине Ратко Стевановић се захвалио свима који су дали свој допринос у борби против корона вируса и рекао да иако је ванредно стање укинуто, неке мере су остале и да се треба придржавати препорука Владе Републике Србије.

Галерија фотографија

Коментари
0
66

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 10 * 1 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже