најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

10.Фебруар 2020
Спољнотрговински суфицит привреде Јагодине у 2019.години 10,5 милиона евра

У Скупштини града Јагодине, председник Скупштине Драган Марковић Палма и  директор Регионалне привредне коморе Шумадије и Поморавља, Предраг Лучић представили су  резултате привреде Јагодине и Поморавског округа у 2019. години.

„Желим да се захвалим јагодинским привредницима који запошљавају велики број радника и проширују своје капацитете, а посебно желим да се захвалим страним инвеститорима, који су изабрали Јагодину да отворе своје фабрике, где су дошли са огромним светским тржиштем. То су фабрике који извозе и у 30 земаља света. Фабрика за прозводњу кухиња „Мобил Тури“ 99 одсто кухиња произведених у Јагодини извози у Италију. Они сада проширују своје капацитете и запослиће још 50 радника. Фабрика „Вибак“ тренутно запошљава 300 радника, на 60.000 квадрата са инвестицијом од 60 милиона евра  и такође проширује капацитете. Желим да се захвалим првој страној фабрици у Јагодни „Андреа конфекциони“ као и „Аунде“. Они су дали велики допринос трговинском суфициту Јагодине“, рекао је Драган Марковић Палма.

Марковић је истакао да је 2009. године руководство Јагодине почео да обилази стране државе и градове у потрази за инвеститорима. 

„Ти инвеститори су веома задовољни. Србија има међународну популарност и ми то користимо да доведемо што више инвеститора како би запослили што више радника и смањили одлазак младих људи у иностранство. Имамо две индустријске зоне у Јагодини. Купићемо још пет хектара земље од пољопривредних произвођача и ту земљу ћемо понудити инвеститорима. До краја године у Јагодини ће бити пет нових фабрика, од којих ће четири већ почети да раде током 2020. године, а  једна, која ће бити највећа завршиће своје погоне 2021. године. Желим да се захвалим људима који воде Србију, али политичари у Србији, посебно они на локалу нису искористили ни два посто међународне популарности Србије. Не треба само да зову Београд, већ и да сами нешто ураде. И шта сад ми треба да кажемо, као некада један војвођански политичар, имамо 10 и по милиона евра суфицит и „чије су наше паре“. Не. Сви градови и општине треба да се потруде да имају суфицит и сви заједно треба да пунимо буџет и државни и локални. Такође се захваљујем и коалиционим партнерима у граду Јагодини, СПС–у и Српској напредној странци, јер све одлуке доносимо једногласно у интересу наших грађана. И у наредном периоду ћемо наставити да доводимо инвеститоре, запошљавамо људе, како би смањили одлазак наших грађана у иностранство“, рекао је Марковић.

Марковић је подсетио да све што је у Јагодини урађено за последње четири године, урађено је из сопствених средстава, затим да у Јагодини пољопривредници не плаћају порез на земљиште, да се прави нови Културни центар са 650 места, праве се два нова вртића, као и да је Јагодина једини град где функционери не користе привилегије. 

Директор Регионалне привредне коморе Шумадије и Поморавља Предраг Лучић је на конференцији истакао да Јагодина има убедљиво највећи трговински суфицит у Поморавском округу.

„Привреда Поморавског округа остварила је спољнотрговинску размену у 2019. години у износу од 414.437.000 евра и извоз нешто већи од 211 милиона евра. Убедљво најбољи резултат остварила је привреда Јагодине чији суфицит износи 10.500.000 евра, а најлошији резултат остварила је привреда општине Параћин, која је у дефициту са 14.152.000 евра. Учешће привреде града Јагодине у суфициту Поморавског округа је 55,4 одсто. Укупна спољнотрговинска размена града Јагодине је 224 милиона евра, од чега је извоз 117 милиона евра. Земље у које је привреда Јагодине највише извозила су Италија, Румунија, Немачка, Русија и Хрватска. Када погледамо читав период уназад од 2011. године можемо да закључимо да је извоз Јагодине у односу на 2011.годину више него дуплиран. Значајно је да споменем да 70 одсто тог извоза чине италијанске корпорације које производе у Јагодини, а то су Вибак, Андреа конфекциони, Група Тури  и Аунде. Од домаћих прозвођача на челу је фабрика намештаја „Јела“. Захваљујем се граду Јагодини и господину Марковићу на подршци привреди и честитам менаџменту компанија које су остварле одличне резултате. Привреда Јагодина иде узлазном путањом захваљујући и раду локалне самоуправе која је остварила бројне привредне и политичке контакте у свету. У том смислу заиста нема боље препоруке за ову инвестициону дестинацију“, нагласио је Лућић. 

Конференцији за новинаре у Скупштини града Јагодине, присуствовали су и председник СПС у Јагодини и начелник Поморавског округа Горан Милосављевић, председник СНС и шеф одборничке групе СНС у Скупштини града Јагодине Никола Радосављевић и градоначелник Јагодине Ратко Стевановић.

Галерија фотографија

Коментари
0
82

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 8 + 5 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже