најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

06.Новембар 2019
Бечу одржан састанак са председником 11. Бечке општине

Председник Скупштине града Јагодине и председник Посланичке групе српско-аустријског пријатељства у Скупштини Србије Драган Марковић Палма разговарао је у Бечу са председником 11. Бечке општине и функционером Слободарске партије Аустрије Паулом Стадлером.

„У организацији града Јагодине, а о трошку донатора у Бечу борави 350 чланова делегације, у којој је 320 самохраних родитеља, који имају од двоје до шесторо деце са територије града Јагодине, а остало је привредно политички део делегације. Ове године, марта месеца у Беч смо довели 700 студената. У Беч смо доводили и привреднике и пољопривреднике и лекаре и медицинске сестре и васпитаче и занатлије и то што ми радимо већ 15 година не ради ниједан град у Србији. Зашто Беч, зато што је један од најлепших градова Европе, град са великом историјом и културом и град у коме живи 150.000 Срба. У Бечу студира највећи број српских студената у свету ван граница наше земље. Сви наши људи су презадовољни, немају никаквих проблема, како у Бечу, тако у целој Аустрији“, рекао је Марковић. 

„Ми смо посетили 11. Бечку општину зато што у овој општини, општини Simmering, Срби су најбројнија страна нација. Поред тога ова општина је једна од индустријски најразвијенијих општина у Бечу, где ради много светских компанија попут Пора и Сименса. Врата Србије и града Јагодине увек су отворена за аустријске инвеститоре. Желим да кажем да Аустрија није само Беч, као што ни Србија није само Београд. Као и ви у Аустрији и ми у Србији се можемо похвалити да је Србија последњих седам година децентрализована захваљујуци председнику Србије Александру Вучићу који води рачуна о свим окрузима у Србији и зато се Србија данас сразмерно изграђује. Србија је данас, пропорционално броју становника држава у којој се отворио највећи број фабрика у Европи у последњих шест година. Србија из месеца у месец иде напред. Србији данас расте рејтинг на свим економским светским листама. Србија никада није била популарнија у међународним односима. Зато позивамо аустријске иневститоре из ове општине, града Беча и из целе Аустрије да дођу у Србију, отворе своје фабрике, нова радна места и на тај начин ће имати на располагању велико источно тржиште са којим Србија има уговоре о слободној трговини, као што је случај са Русијом, Турском  и још седам држава“, нагласио је Марковић.

„Ми знамо да Аустрија неће променити свој став о признању такозваног независног Косова, али за нас је важно да Аустрија подржава дијалог. Аустрија је земља где је седиште ОЕБС-а што је такође веома важно и за Србију, као и за цели наш регион. Аустрија треба да зна да косовски Албанци вечито пласиирају лажи. Пример за то је случај „Рачак“ због кога је бомбардована Србија, а да након тога у свим оптужницама и пресудама у Хашком трибуналу нигде се не помиње Рачак. Најсвежији пример је такозвано једнонационално „тровање“ чланица Централне изборне комисије Косова, само што су у Приштину пристигле коверте са гласовима из Србије. Како то да су наводно заражени само Албанци, а не Срби, а  седе у истој просторији. То би исто било као да су у Бечу у изброној комисији на председничким изборима, када су стигле коверте са гласовима оних који су гласали поштом, да су се „отровали“ само чланови изборне комисије из штаба Ван Дер Белена, а не из штаба Хофера. Молим вас да утичете да Аустрија макар благо промени свој став јер морате да знате да Албанци лажу“,оценио је пресдедник Скупштине града Јагодине.

„Морам да кажем да оно што се дешавало Србији када је у питању бомбардовање 1999. године и цела ситуација око Косова и Метохије је страшно. Ја мислим да ће истина о Косову кад тад изаћи на видело“, рекао је председник 11. Бечке општине Simmering, Paul-Johann Stadler. 

„У нашој општини живи 105000 људи и ми смо пре свега општина привреде и  индустрије. Оно што је специфицно за ову бечку општину је да је то прва општина у Аустрији на чијем челу је функционер Слободарске партије Аустрије. Ми смо покренули сарадњуу са Кином, а већ следеће недеље ја ћу доћи у Србију. Имаћемо разговоре са једном београдском општином о успоставлајњу сарадње, а доћи ћемо и у Јагодину. У нашој општини живи велики број Срба и они су одлични и као људи и као радници. Ја сам Вама господине Марковићу захвалан што сам данас у Бечу могао да примим овако високу делегацију и да почнемо сарадњу на добробит наших грађана“, поручио је председник 11. Бечке општине Paul-Johann Stadler. 

Министар у Покрајинској Влади Беча, Maximilian Krauss је рекао да су Срби у Аустрији успели да се интегришу у аустријско друштво, а да истовремено сачувају свој интегритет и традицију. Разговорима у Бечу присуствовао је и једини српски посланику Скупштини Беча Немања Дамјановић пореклом из Крагујевца, иначе посланик Слободарске партије Аустрије, амбасадор Србије у Аустрији Небојша Родић, градоначелник Јагодине Ратко Стевановић, начелник Поморавског округа Горан Милосављевић, председник Градског одбора Српске напредне странке у Јагодини и одборник Никола Радосављевић, начелник за просвету Поморавског округа Живота Старчевић, као и директор Дома ученика у Јагодини Марко Маљковић.

Галерија фотографија

Коментари
0
48

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 7 + 5 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже