најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

01.Новембар 2019
Поводом одласка делегације у Беч у Скупштини града Јагодина одржана Конференција за новинаре

Јагодинску делегацију која ће ићи  у Беч  чини 350 чланова, од тога око 320 самохраних родитеља и око 30 представника привредно-политичког живота града, истакао је Драган Марковић Палма, председник Скупштине града Јагодина, напомињући да је позив упућен за преко девет стотина самохраних мајки и очева, али да многи од њих, због деце коју нема ко да чува, нису били у могућности да крену у Беч.

„Средства смо обезбедили од донатора, као и за сва путовања до сада. Не плаћамо ништа из буџета. Није то само одлазак у Беч самохраних родитеља, јер овај град већ 15 година помаже деци, а посебно мајкама и очевима који их сами чувају, па тако они долазе на пријеме грађана, када и дајемо новац за свако дете. Такође, постоји и социјална помоћ преко јагодинског Центра за социјални рад, коју прима велики број самохраних родитеља. Када деца пођу у школу сви родитељи са малим примањима који се јаве, не само самохрани, добијају помоћ од локалне самоуправе. Деца имају бесплатан превоз у Јагодини, као уосталом и сви грађани. Цена вртића је  једна од најнжиих у Србији, а до пре шест година она је била најнижа у Европи. Поред тога, ми имамо и изузетно добре услове у вртићима, направили смо један, а сада почињемо још један вртић да градимо, да бисмо могли да примимо што већи број деце, јер наши напори и борба против беле куге резултирали су да се у Јагодини све више малишана рађа.  Познато вам је да је пре десет година донета скупштинска одлука да за свако четврто и наредно дете породица прима 200 евра до његовог пунолетства. Та одлука је важила годину и по дана и та деца сада имају по десет година. Пре седам година смо најавили да ћемо за свако новорођено дете дати 1200 евра, и тада се, за годину дана, родило око хиљаду деце у Јагодини. Ове године то су ђаци прваци, које смо наградили по рођењу. Имајући у виду статистичке податке на нивоу Србије који кажу да сваке године остајемо без једног града, што значи да 35.000 људи више умре него што се роди, ми се у Јагодини трудимо да добром социјалном политиком то смањимо и успевамо у томе“, истакао је Марковић.

Он се овом приликом осврнуо и на значај очувања породице и апеловао на оне који су у браку да га очувају, јер деца су највеће жртве лоших породичних односа.

„Деца су закон, превазиђите проблеме и свађе и будите толерантнији. Будите флексибилни и изнад свега ставите вашу децу, поручио је Марковић родитељима. Породица је основни стуб живота и ми се залажемо за њу. То је смисао свега онога што човек ради, па ће наша коалиција СПС-ЈС у Скупштини града Јагодина и надаље радити на очувању породице и борби против беле куге. Ми доносимо једногласне одлуке за добробит свих грађана и верујем да велики број градова прати то што радимо и могу то да примене код себе. И у наредном временском периоду ћемо помагати породицама, самохраним родитељима, деци  и старима јер желимо да корисници буџета буду грађани а не политичари. Зашто идемо у Беч? Беч је један од најлепших градова у Европи, више пута је проглашаван градом младих, екологије и сигурности, близу је, а и тамо имамо доста пријатеља. Имаћемо и неколико важних састанака, обићи неке од општина у Бечу и разговарати са председницима тих општина као и са једном опозиционом партијом. Сваки наш разговор, сигуран сам, даје одређене резултате, какве смо имали приликом одласка у било коју државу. Нама је увек приоритет интерес Србије а не само града Јагодине, па смо тако увек говорили о неправди која је годинама стварана над Србијом, и могу слободно да констатујем да је на тим путовањима Јагодина била један мали шраф, ми који је водимо и ја као председник политичке партије, која је парламентарна, а који наступам као да имам неколико министарских функција где год одем. Тако ћу радити и у наредном временском периоду, јер желим да представим Србију онако како она заслужује“, рекао је Марковић.  

„Драго ми је да ће самохрани родитељи видети Беч, упознати се на начином живота и радним обавезама тамошњих људи, који је дијаметрално супротан ономе што ми имамо овде. Посетом Аустрији желимо да направимо економску сарадњу и да нас Аустрија још више подржи на европском путу, као што је то радила и до сада. Надам се да ће тамошњи високи функционери морати да кажу шта је истина и право, а право је на српској страни“, рекао је Драган Марковић Палма на конференцији за новинаре организованој поводом одласка делегације у Беч.

Ова акција је изазвала велико одушављење родитеља који се сами брину о деци, јер неко мисли на њих, а који до сада нису путовали у иностранство у организацији локалне самоуправе, а о трошку донатора, истакла је Бисерка Јаковљевић, директорка Центра за социјални рад  у Јагодини.

„Није реч само о мајкама, већ смо контактирали и очеве који су самохрани и који се самостално брину о деци, а који су у мањини на овом путовању. Сви они су врло задовољни јер су добили позив, захваљују се граду и председнику Скупштине, Драгану Марковићу, па вам овом приликом ја преносим њихову захвалност. Надам се да ће овај пут бити значајан за град, јер је круна свега што радимо у протеклих десет година, потврда да размишљамо о свим категоријама нашег становништва, о онима којима је помоћ потребна, а који се не виде у широј заједници. Надам се да ће овај догађај имати одјека у читавој Републици Србији“, рекла је госпођа Јаковљевић.

Јагодинска делегација коју чине самохрани родитељи и представници привреног и политичког живота града, боравиће у Бечу од 4.до7.новембра

Галерија фотографија

Коментари
0
64

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 9 * 2 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже