најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

28.Октобар 2019
Председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма примио делегацију из Турске

Председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма примио је делегацију из Турске у чијем саставу су били народни посланици турског парламента владајуће АК партије, градоначелник милионског града Османгазија,представник града Инегола из регије Бурса, привредници и турски новинари. На челу делегације из Турске био је народни посланик АК партије Хусеин Сахин.

„Некада смо говорили дошли су нам гости из Турске, а данас говоримо дошли су нам пријатељи из Турске”, изјавио је председниk Скупштине града Јагодине, Драган Марковић Палма, обраћајући се члановима делегације из Турске.„Желим да се захвалим вашем председнику Реџепу Тајипу Ердогану на подршци коју пружа Србији. И захваљујући Ердогану и политици коју воде и председник Србије Александар Вучић и министар спољних послова Србије Ивица Дачић, данас постоји мир на Балкану. И много су бољи односи са Босном и Херцеговином од када се Ердоган укључио, него ранијих година”, рекао је Марковић.

„Ја лично, као и држава Србија, подржавам борбу против тероризма којуводи Турска и председник Ердоган. Данас су и Американци схватли да је Турска у праву. Европа не гледа тако. Када се нешто деси у Паризу или Лондону, онда је то тероризам, а када се исто дешава у Турској онда је то екстремизам”, каже Марковић.

„Србија и Турска имају много тога заједничког, а једно од тога су евроинтеграције обе државе. Турска је добила статус кандидата за улазак у Европску унију 1995., а Србија 2009. године. До данас су и једна и друга држава, од 35 поглавља, отвориле по 16. И више нећу рећи да Европска унија условља Србију, већ Европска унија уцењује Србију, а сигуран сам и Турску. Европи и Сједињеним Америчким Државама је почело да смета што Србија економски јача, што нам је Русија велики пријатељ и што је Кина купила два гиганта у Србији, железару Смедрево и РТБ Бор. Смета им зато што када сте економски независни онда не може нико са стране да вам наређује шта ћете да радите”, оценио је Марковић.

„Њима смета и заједнички пројекат „Турски ток”, који иде од Русије, преко Црног мора Турске, Бугарске, преко Србије до Мађарске и Аустрије. Тим током наше земље ће зарадити паре од транзита гаса и имати сигурно снабдевањје гасом. Турска може нешто да реализује за 5дана, па да Европа схвати о чему се ради. А то је да пусти свих 4 милона избеглица из Сирије, Авганистана и Ирака колико их има у Турској и да сви оду у Немачку и Велику Британију. Онда би и Европа схватила о чему се ради”, оценио је Марковић.

„Србија има одличне услове за инвеститоре. Јагодина има веома повољне услове за инвеститоре. Многи су из Европе занитересовани за Србију и због уговора о слободној трговини које Србија има са Русијом, Турском и још неким земљама на истоку. Турска је пријатељ Србије. Данас Турци који живе у Западној Европи, њих 95 посто, када иду у Турску пролазе преко Србије, а не преко Румуније и то због нових аутопутева у Србији,што значи да у Србији постоји сигурност и стабилност. Јагодина је индустријски, туристички спортски и универзитетски центар са 12 смерова на факултетима.Предлажем размену студената између Јагодине и турског града Османгазија у регији Бурса, чији је градоначелник такође наш гост и да то буде почетак сарадње између два града. Такође, град Јагодина ће поклонити граду Османгазију 4 хектара у индустријској зони са комплетном инфраструктуром, што подразумева, пут, струју, воду,канализацију и гас, а на вама је да доведете иневисторе и постоји само један наш услов, а то је да 95 запослених у тим фабрикама буду са територије града Јагодине”, изјавио је Марковић и захвалио се Хусеину Сахину на гостопримству Анкари и Истанбулу, рекавши да је наша делегација у Турској, марта прошле године била примљена на изузетно високом нивоу.

„Желим да Вам се захвалим на лепим речима које сте упутили нашој земљи Турској. Председници Ердоан и Вучић дали су још један замајац инвеститорима из обе земље и поставили су камен темељац за аутопут Београд - Сарајево. Ја сам веома срећан што су наши председници пријатељи”, рекао је шеф турске делегације, народни посланик владајуће АК партије, Хусеин Сахин, који је прошле године био домаћин српској делегацији на челу са Драганом Марковићем Палмом у посети Анкари и Истанбулу.

„Циљ турске операције на северу Сирије је да оне који су хтели да организују терористичке активности у Турској, да их вратимо што даље од наше земље. Желимо да искључимо све терористичке активности и боримо се против тероризма. Долазак америчког потпредседника и министра спољних послова је показао да смо у праву, као и састанакЕрдогана са Путином у Сочију пар дана након тога. Свет сада увиђаисправну политику Турске. Наш циљ је да се направи мир и тампон зона од 30 километара, како би се у првој фази милион избеглица из Сирије вратило својим кућама, а у другој фази још милион. Укупно 2 милиона људи да се врати својим кућама, то је наш циљ. Вама лично господине Марковићу и вашој земљи се захваљујемо што подржавате политику Турске. У Турској имамо 4 милиона избеглица. То је нашу земљу до сада коштало 40 милијарди долара, а нико из света нам није послао ни 40 долара. Европа нам прави одређене проблеме. Када би ми, као што сте рекли, пустили све те избеглице да оду у Европу тек онда би видели у чему је проблем” рекао је Сахин.

„Господин Палма је веома јак лидер који воли свој град, а када почнете од свог града, онда волите и своју државу. Све што радите, радите у корист вашег града, ваше државе Србије и у корист ваших грађана и ми вам на томе честитиамо. У Јагодини се види да је народ срећан и управо и за то што има правог лидера. Сматрам да ћемо и ми нашим контаком и договором дати још један замајац бољем односу Србије и Турске”, поручио је Сахин.

Поред Драгана Марковића Палме у улози домаћина су били и градоначелник Јагодине, Ратко Стевановић, начелник Поморавског округа, Горан Милосављевић, начелник Поморавског округа и начелник [колске управе заПоморавски округ Живота Старчевић. У делегацији Турске били су народни посланици Хусеин Сахин, Мустафа Есгин и Зафер Исик, градоначелник Османгазија Мустафа Дундар, његов помоћник Хасан Хусеин Ердонмез, председник Привредне коморе и Индустријске коморе града Инегола Јавуз Угурдаг, директор болнице у Османгазију др Омер Јавуз Намли, привредници Талха Озис, Ресит Ерен и Зариф Алп, као и турски новинари Гокхан Јуксел и Мелик Карлик.Након састанка у Скупштини града Јагодине, на којој су домаћини и представници турске делегације разменили пригодне поклоне, уследила је посета фабрици за производњу намештаја Јела Јагодина, која је прешла границе домаћег, презентујући своје производе на тржиштима многих земаља, укључујући државе Источне и Западне Европе, а чији извоз чини 60% укупне продаје, затим фабрици Феман, као највећем произвођачукабловског прибора, електроматеријала, алата и опреме за проводнике на Балкану и фабрици лаких авиона Аеро Еаст Еуропе која је своју производњу из Краљева преселила у Јагодину и извози у више десетина земаља света. Гости из Турске су затим обишли Индустријску зону у Јагодини, аеродром и туристички комплекс: Музеј воштаних фигура, Аква парк, Зоо врт и излетиште Поток, којим су били одушевљени, констатујући да је Јагодина веома леп град у коме су људи срећни.Делегацију Турске чинило је десет представника ове земље, међу којима су били народни посланици АК партије, председник привредне и индустријске коморе општине Инегол, председник и помоћник општине Османгази, доктори и привредници Турске.

Галерија фотографија

Коментари
0
27

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 1 * 8 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже