најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

30.Септембар 2019
Чланови Удружења пензинера избеглих из Хрватске посетили Јагодину

Чланови удружења пензионера избеглих из Хрватске су били гости Удружења пензионера Јагодине.У оквиру посете Јагодини, њих је најпре у Скупштини града примио градоначелник Јагодине Ратко Стевановић. Стевановић је пензионере упознао са социјалним програмом Јагодине који је јединствен у Србији, а који највише пажње посвећује деци, социјално угроженим лицима и најстаријој популацији.

„Једно од наших основних опредељења је да буџет троше грађани. Функционери града не троше новац на кафанске ручкове, не возе се службеним аутомобилима, користе своје приватне мобилне телефоне, а одборници не примају плате“, рекао је Стевановић. Стевановић је истакао да је део социјалног програма борба против беле куге па тако незапослене труднице и породиље добијају надокнаду, вртићи су најјефтинији у Србији, ученици иду бесплатно, о трошку Скупштине града, на летовање у Црну Гору и Грчку.

„Све школе су сређене, отворена су четири нова школска објекта и имамо више деце него раније. Боримо се и да задржимо младе људе на селу. Трудимо се да живот људи у селу буде исти као живот људи у граду. Свако село има дом културе, до сваке куће је дошао асфалт, 80 одсто села има воду из градског водовода. Бесплатан аутобуски превоз имали су раније само ђаци и старији од 65 година, а од ове године сви се возе бесплатно на нашој територији, истакао је Стевановић. Стевановић је нагласио да је социјални програм осмислио председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма.

„Драган Марковић Палма је почео, не чекајући помоћ републике, да води делегације у иностранство како би упознали инвеститоре. Ми смо им објаснили да ће код нас добити бесплатно земљиште за изградњу фабрике, да имају инфраструктуру, да ће брзо добити грађевинску дозволу. Тако ми сада имамо 12 страних инвеститора који запошљавају око 3.000 радника“, рекао је Стевановић.

Градоначелник је истакао да је Јагодина последњих година водећи град у туризму.

„Сопственим средствима смо изградили Аква парк, Музеј воштаних фигура, Зоолошки врт, спортске објекте. Ту су никли хотели и велики шопинг центар. Имамо прелепо излетиште Поток где се на летњој сцени, током летњих месеци, одржавају концерти који су бесплатни за посетиоце“, нагласио је Стевановић.

Он је казао да се посебна брига води о старијим људима па је тако у многим селима отворен Клуб пензионера.

„У тим клубовима се пензионери друже, евоцирају успомене и размењују искуства. Помажемо и путовања пензионера, а они су и саставни део наших делегација која обилазе европске државе. Тако су пензионери били у Паралији у Грчкој, као и у Бечу. Све трошкове сносе донатори. Ми смо једини град који преко докумената исказује донације. Зато грађани кажу да је привилегија овде живети, а проглашени смо и за град будућности“ рекао је Стевановић.Пензионери избегли из Хрватске су изразили задовољство што имају прилику да упознају град о коме су чули само речи хвале.

„Јагодина је пример како треба да изгледају и други градови у Србији. Међу нашим пензионерима увек влада велико интересовање да посете Јагодину“ рекао је члан Удружења пензионера избеглих из Хрватске Јово Каблар.

Пензионери из Хрватске су поклонили граду и Градској бибилиотеци књиге и монографије места одакле потичу, а затим су обишли манастир Раваницу, цркву Светог Јована Крститеља у Кончареву, као и туристички комплекс у Јагодини: Аква парк, Музеј воштаних фигура, Зоо врт и излетиште Поток.

Галерија фотографија

Коментари
0
30

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 5 * 10 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже