најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

20.Септембар 2019
Председник Скупштине града Јагодина Драган Марковић Палма посетио je село Рибаре

Председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма обишао је село Рибаре надомак Јагодине.Ово највеће јагодинско село је прво у којем су, поред недавно насипаних путева, крај њива постављени тоалети и туш кабине. Та акција је спроведена на иницијативу Драгана Марковића Палме и тако ће бити и у свим селима која припадају овом граду. Први човек Јагодине посетио је Рибаре где се срео са мештанима и том приликом је истакао да је и даље приоритет локалне самоуправе да се услови живота на селу изједначе са условима оних који живе у град.

„Нисмо ми дошли да отварамо тоалете и купатила, него да обиђемо и видимо како је урађен пут и да видимо да ли су радови извршени онако како смо се договорили. Зашто смо хтели да радимо тоалете и купатила поред њива? Зато што хоћемо да када ви долазите у њиве и када су врућине, да имате услове за туширање у летњем временском периоду и уопште у периоду када то временски услови дозволе“, рекао је Марковић и додао: „Хоћемо да се пољопривредни произвођачи више не називају „сељацима“. Страшно ми смета када тако нешто кажу, а посебно политичари. Пољопривредни произвођачи су господа. Можда се ви тако не осећате зато што још увек нису примењене цене за ваше пољопривредне производе, а посебно цена жита која стоји већ неколико година, као и цена других пољопривредних производа, а посебно када је цена стоке у питању. Када је у питању цена жита, о томе одлучује берза, а не политичари, односно они накупци. Ви то врло добро знате, а знам и ја јер живим на селу и знам како је тешко живети од пољопривредне производње. Ми смо донели одлуку да у првој фази наспемо путеве поред њива у дузини од 120 км,односно то је као од Јагодине до Београда. У свако село ћемо ући до краја године. Настављамо и следеће и надам се да ћемо за годину и по дана да наспемо каменом путеве у сваком селу поред њива. Посебно ми је драго сада кад сам дошао што видим да пољопривредни произвођачи иду путничким аутомобилом у њиву. Некада од рупа није могло ни трактором да се прође, а посебно када треба да уберете берићет и да натоварите у тракторску приколицу. Све то зато што су путеви били веома лоши“, изјавио је Марковић.

Председник Скупштине града Јагодине се осврнуо и на све што је до сада урађено у Рибару. Он је напоменуо да ово село има гас, воду, новоизграђени Дом култруре, нову школу, три спортска терена за мале спортове и један терен са вештачком травом у школском дворишту, као и пензионерски клуб. Градски превоз бесплатно могу да користе мештани свих села, као и грађани Јагодине. Марковић је напоменуо да на тај начин жели да се услови живота мештана на селу не разликују од оних који имају људи који живе у граду. Такође, додао је да последњих 11 година нису наплаћивали порез на пољопривредно земљиште, пошто цео приход иде локалној самоуправи, а пољопривредници и привредници су узимали кредит код банака, док је град сервисирао камату. „Ми ћемо се максимално борити да помогнемо пољопривредним произвођачима и зато смо направили сарадњу са Египтом, где опет идемо у октобру месецу да видимо да ли можемо да дођемо до неког протокола и да видимо шта је то што би могли ми из Србије, а не само из Јагодине, да извозимо у Египат. Имамо и договор са Индијом. Имали смо посету политичара из те земље, а пре неколико дана је био и посланик из Нигерије који има велики утицај. Те афричке земље су велико тржиште и ми морамо да искористимо те пријатељске односе са афричким земљама пошто нас оне не условљавају, као неке европске земље, да морамо да испоштујемо све те стандарде. Морамо да се боримо и да тражимо да се не увозе пољопривредни производи из неких држава где постоји велика субвенција“, рекао је председник СГ Јагодине.

Он је додао и да се много разликују од свих других градова у Србији по свему што су до сада урадили.

„Мораћу да водим наше грађане на екскурзију у неке друге градове да виде како изгледају ти градови и какве су њихове пијаце, као и то колика је цена тезги на пијацама у појединим градовима. Цена тезги је од 15 до 20 хиљада динара, изузев Београда. Код нас је бесплатна. Одакле пољопривредни произвођач да плати 15 до 20 хиљада динара за тезгу на пијаци? Онда му мере оно што је однео на пијацу, па сутра он опет донесе ту робу јер није продао све. То се све после опет измери и наплати по килограму. Тога код нас нема и никада неће ни бити. Ако сачувамо село, сачуваћемо и град и оне који живе у граду. Не треба да кориситимо село само када је тешко и да се оно само тада пита, а када је лако да се не пита. Онда се питају неки пољопривредни стручњаци који се никада нису бавили пољопривредом и који не знају шта значи када се једном годишње дође до пара од прилива. Када се десе елементарне непогоде, онда су вам потребне најмање три године да извадите оно што сте улагали“, рекао је он.Марковић је рекао и да они желе да се створе услови за борбу против беле куге.

„Деца треба да се рађају, како би неко имао ко да вас наследи. Данас се више не копа мотиком као некада. Данас постоји хемија и мало буде мука када се скупља сено, али без пољопривреде нема живота и морамо да водимо рачуна о пољоприведним произвођачима. Све више младих људи одлази из села у градове и тамо живе као подстанари. Онда тај господин пољопривредник треба да носи кесе сваког дана и да с друге стране обрађује земљу“, рекао је Марковић.Приликом посете Рибару, Марковић се захвалио и коалиционим партнерима: Социјалистичкој партији Србије и Српској напредној странци:-Српска напредна странка има 10 одборника, а ми имамо двадесет једног. Све одлуке доносимо једногласно. Све што смо урадили, урадили смо у интересу грађана. У наредном временском периоду имамо још неколико пројеката. Сада крећемо са изградњом новог Центра за културу који ће бити најлепши у Србији. Правимо и нови вртић „Пиварац“ и све то из сопствених средстава. Од Београда за пројекте нисмо добили ништа. Мењали смо инсталацију водоводне цеви према граду које су старе 40 година. Ми смо једини град у Србији где нисмо остајали без воде зато што смо ископали још неколико бунара. Појачали смо пумпе и већи је капацитет. Поред Дома се прави и велики маркет. Хоћу да Рибаре буде периферија града и да оно што има у граду буде и у Рибару“, рекао је Марковић.

Уз председника Скупштине града Јагодине били су и градоначелник Јагодине Ратко Стевановић као и начелник Поморавског округа Горан Милосављевиц.

Галерија фотографија

Коментари
0
72

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 5 + 9 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже