најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

29.Јун 2019
У Јагодини одржан Видовдански парастос

У Јагодини је, на празник Светог великомученика кнеза Лазара, служен парастос борцима палим у ослободилачким ратовима. Парастос је служило свештенство јагодинских цркава, уз присуство верног народа, представника локалне самоуправе и градских удружења.

Свештенство свих цркава и верни народ, окупили су се у центру Јагодине на Скверу, на парастосу који је традиционално служен на Видовдан свим палим борцима, почевши од боја на Косову пољу па до данас. Овај празник није мит, или некаква жеља да се један пораз претвори у победу, већ је ово сведочанство да господ Исус Христос својом жртвом призива човека у вечни живот, што је била идеја и кнеза Лазара који је жртвовао свој живот за царство небеско. Данашњин парастосом помињемо са велим поштовањем хероје који су дали своје животе бранећи Србију и слободу, истакао је градоначелник Јагодине, Ратко Стевановић.

„Сећање на пале борце нас обавезује да њихове жртве не буду узалудне и да допринесу бољем животу нашег народа. Ми се овом приликом подсећамо да немамо национални програм одрживости српског народа, нашег опстанка и будућности. Тим националним програмом борили бисмо се јединствено и сложно, истакао је он.

Стевановић је напоменуо да су слабост српског народа искористили неки други народи, којима смо помогли да дођу до слободе, попут погрома, убијања и протеривања Срба са вековних огњишта. Такве ствари треба само да нас уче и јачају.

„Морамо да кренемо једним новим путем, да ту голготу одстранимо из живота и поставимо темеље једне нове и здраве Србије“, додао је градоначелник Јагодине.

Традиционалном видовданском парастосу у Јагодини претходило је полагање венаца на споменик палим борцима од 1912. до 1918.године, што су учинили представници локалне самоуправе и СУБНОР-а.

Галерија фотографија

Коментари
0
47

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 7 - 5 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже