најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

27.Април 2019
Нова туристичка атракција у Јагодини, споменик Јованчи Мицићу

Јагодина је добила нову туристичку атракцију, споменик Јованчи Мицићу, чувеном светском путнику, Јагодинцу, главном лику комедије Бранислава Нушића ,,Пут око света“. Споменик, који се састоји од глобуса на чијем врху је статуа Јованче Мицића који седи на коферу и показује руком ка Јагодини, налази се на новом кружном току, на излазу из града ка Ћуприји. Идејни творац овог пројекта је председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма.

,,Нушић је преко Јованче Мицића промовисао Јагодину. Јованча Мицић је изговорио ону чувену реченицу ,,Цео свет обиђох али као Јагодину нигде не нађох“. Јагодина је направила контакт са великим бројем земаља и градова, а направили смо и економску и политичку сарадњу тако да наш град од тога има користи, рекао је Марковић.Марковић који се са делегацијом јагодинских привредника и политичара и вратио из Египта, казао је да ће нека искуства из Египта пренети на Јагодину.

,,Јагодина сваке године мора да има по неки нов садржај када је у питању туризам. Прошле године Јагодину је посетило више од 400.000 туриста, а ове године очекујемо преко 600.000 туриста. Велики број странаца је купио станове у Јагодини, а очекујем да се тај тренд настави. Тако помажемо онима који граде станове и радницима који раде на изградњи, истакао је Марковић.

Марковић је нагласио да Јагодини недостају хотели. ,,Неколико Египћана, власника великих хотела, доћи ће маја у Јагодину. Трудићемо се да им Јагодину представимо на најбољи начин како би направили хотеле овде. Нама у летњим месецима недостаје дневно 500 соба, рекао је Марковић. Марковић је истакао да је добио обећање од гувернера Црвеног мора у Египту генерала Ахмеда Абдалаха да ће увозити робу из Србије.

,,Генерал Абдалах нас је примио на највишем нивоу иако наша делегација није имала ни једног министра. Не требата да будете министар да би радили за државу и свој град. Обавеза нас који смо добили поверење народа је да се боримо и да дајемо извештај о раду. Јагодина је један од ретких градова која има суфицит.

,,То је захваљујући нашим домаћим и страним инвеститорима. Када странцима кажемо колико Јагодина има страних фабрика, они у првом тренутку не верују, али када дођу овде они се увере у све оно што радимо. Када одемо у неку државу ми спроводимо државну политику, казао је Марковић. У Египту се Марковић састао са најмлађим братом некадашњег председника Египта Гамала Абдела Насера, Тариком Насером који је познати египатски привредник.

,,Он ми је обећао да ће доћи у Јагодину да отвори неки производни погон. Преко њега и генерала Абдалаха имаћемо индиректан контакт са председником Египта Ел Сисијем. Зато смо направили његову воштану фигуру и фигуру некадашњег председника и једног од твораца Покрета несврстаних Насера. Марковић је казао да су у Египту имали састанке којима су присуствовали најмоћнији људи афричког континента, а неки од њих су власници хотела са по 10.000 соба.

,,Када упоредим Египат и Србију, могу рећи да смо ми у много бољој позицији. У Египту је плата радника 150 долара, а код нас много више. У Египту постоје пребогати људи и они који веома тешко живе, нема средњег сталежа. Пошто је Египат најмоћнија земља на Блиском истоку, треба нам због сарадње са другим афричким државама. Марковић се осврнуо и на посету делегације на челу са председником Србије Александром Вучићем Кини.

,,Тамо су били најмоћнији државници из целог света осим САД. Очекујемо да ти контакти донесу боље сутра грађанима Србије. Али морамо да констатујемо и да ми добро радимо. Пoследњих годину дана оно што ми радимо је интересантно за медије. Најцитиранији политичар у медијима је Александар Вучић, а ја заузимам друго место, рекао је Марковић. Марковић је још најавио да ће град почети за три месеца да прави нови Културни центар.

,,Народ коме није стало до традиције и културе, се заборавља. Неке велике силе желе да нам кажу да ми нисмо то што јесмо. То неће моћи да им прође, ми нећемо да заборавимо нашу ношњу, наше манастире, цркве, изјавио је Марковић. Споменик је урађен по идеји уметника Небојше Цветковића, а израдило га је предузеће Ралекс из Јагодине. Нушићу је за лик Мицића послужио јагодински трговац Милан Д.Раденковић.

Галерија фотографија

Коментари
0
107

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 10 - 4 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже