најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

19.Април 2019
Музеј воштаних фигура у Јагодини добио две нове фигуре

У Музеју воштаних фигура у Јагодини свечано су постављене две нове воштане фигуре, некадашњег председника Египта и једног од оснивача Покрета несвртстаних Гамала Абдела Насера и садашњег председника Египта Абдела Фатаха ел Сисија.

Свечаности поводом постављања нових фигура, присуствовали су први потпредседник Владе и министар иностраних послова Ивица Дачић, амбасадор Египта у Србији Амр Алгувејли, амбасадорка Афричке уније у Србији Намира Негм, унук Јосипа Броза Тита и народни посланик Јошка Броз и председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма. Марковић је рекао да је приликом посете гувернера Црвеног мора генерала Ахмеда Абдалаха Јагодини у фебруару договорена израда фигура Насера и Сисија.

„Желим да се захвалим председнику Србије Александру Вучићу који је направио такве контакте да Србија данас има много више пријатеља него пре 7, 8 година, а посебно министру иностраних послова Србије Ивици Дачићу који на најбољи могући начин представља Србију и чији резултат је да је 13 држава повукло признање једнострано проглашене независности Косова. 19. јула 1956 године на Брионима, где сам служио војску као Титов гардиста, тадашњи југословенски председник Јосип Броз Тито и египатски председник Гамал Абдел Насер и индијски премијер Нехру основали су „Несврстане“. Тада је Југославија била поштована и популарна у међународним односима, као што је данас Србија. Гувернер Црвеног мора, мој пријатељ Ахмед Абдалах предложио је да у Музеју воштаних фигура у Јагодини поставимо фигуре тадашњег предедника Египта Насера и садашњег Ел Сисија, што сам ја прихватио”, рекао је председник Јединствене Србије и председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма.

„Кад сам код воштаних фигура, најављујем да ћемо октобра месеца у овај музеј унети још две нове фигуре, а то ће бити фигура председника Србије Вучића и шефа дипломатије Дачића. Они су до сада обележили једно време и још много година треба да раде за Србију“ рекао је Марковић и најавио да ће од сутра у Египту боравити привредно политичка делегација из Јагодине у којој ће бити 30 привредника. „Србија никада није била популарнија у међународним односима него што је данас, а наш народ каже колико имаш пријатеља толико вредиш. Људи који воде ову државу, Вучић и Дачић, скинули су негативну етикету коју је Србија имала и данас се на Србију другачије гледа у међународним односима“, изјавио је Марковић.

„Што се тиче опозиције у Србији, морам да кажем да те две државе које саветују опозицију у Србији да ради то што ради, нису ни њихови пријатељи, ни пријатељи Србије. Оно што ради Александар Вучић, Ивица Дачић и ја разликује се од политичара који су годинама били на власти. Данас имамо много пријатеља за разлику од пре. Од Египта очекујемо да подржи Србију на међународном плану, да се бори за међународно право и да јачамо наше економске односе. Има неколико заинтересованих инвеститора из Египта за улагање у Јагодину и Србију. Данас је најважније да се поднесе извештај о раду колико сте људи запослили, колико је фабрика отворено, како се живело пре, а како данас. Из дана у дан се нешто лепо дешава у Србији и за Србију. Ја очекујем да сутра, у петак 19. априла буде огроман број људи на скупу у Београду у склопу кампање председника Србије „Будућност Србије“. Биће око 150.000 људи и оно што је најважније чућемо шта ћемо да радимо у наредном временском периоду. Поента је да то неће бити демонстрација политичке силе, већ да се покаже колико су грађани Србије задовољни оним што раде Александар Вучић и Ивица Дачић“ поручио је председник Јединствене Србије.

Први потпредседник Владе и министар иностраних послова Ивица Дачић је изјавио да добре и пријатељске односе Египта и Србије треба неговати.

„Овај музеј је место где се преплиће наша историја и надам се да ћемо имати добре поуке за садашњост и будућност, а то је да морамо да градимо пријатељске односе и ја се зато у име Владе Србије и министарства спољних послова захваљујем Драгану Марковићу Палми на јачају односа између Србије и Египта. Пријатељство међу државама се не подразумева, оно се мора неговати и ово је један од веома добрих примера како да узмемо из историје позитивне ствари да буду подстрек за наше односе у будућности“, рекао је шеф српске дипломатије Ивица Дачић.“Ја такође желим да позовем све оне који желе да чују шта Србија жели од своје будућности да дођу сутра, у петак, у Београд у 18 сати на велики народни скуп и ту ће се видети колико је велика разлика између идеја које ми имамо за разлику од опозиционих странака које су имале скуп прошле суботе у Београду. Порука председника Вучића и порука свих нас ће бити да је Србија јака, ако је јединствена и стабилна. Ми можемо да одбранимо наше националне и државне интересе, само ако смо јединствени и стабилни. Ми јесмо за договор, али нисмо за то да морамо да прихватимо једностране акте и политику свршеног чина коју албански терористи спроводе већ више деценија. Ми желимо да Србија буде модерна, демократска и развијена држава“, поручио је Дачић.

Амбасадор Египта у Србији Амр Алгувејли је истакао да дипломатски односи Србије и Египта трају већ 111 година.

"Музеј не говори само о историји, већ и о будућности и овај музеј је један од таквих. Музеј воштаних фигура у Јагодини говори о односу Тита и Насера у историји, али и о односу Вучића и Сисија у садашњости и будућности. Наше две земље имају дипломатске односе дуге 11 година. Много пута смо мењали име, али оно што се никада није мењало је наш пријатељски однос. Данас је веома важно истаћи оно што ради председник Јединствене Србије и Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма и генерал Ахмет Абдалах, гувернер регије Црвено море. То је веома важно за одличне односе Србије и Египта. 4. јуна, након 13 година креће редовна директна авио линија Каиро – Београд. Такође, након 2005. године када је основан Комитет за сарадњу између Србије и Египта, сада се обнавља његов рад, а Ивица Дачић је копредседавајући. Ми смо данас поносни на односе Србије и Египта и подржаваћемо Србију на међународном плану - изјавио је амбасадор Египта у Србији Амр Алгувејли.

Аутор фигура је београдски вајар Бранислав Црвенковић са својим тимом. Он је казао да је месец и по дана правио фигуре.

„Користили смо најсавременије материјале, а то је силикон. Восак је застарели материјал и њега користе само традиционални музеји попут Мадам Тисо“, рекао је Црвенковић.

Свечаности су присуствовали и градоначелник Јагодине Ратко Стевановић, начелник Поморавског округа Горан Милосављевић и представници странка, политичког, привредног и јавног живота Јагодине.

Музеј воштаних фигура у Јагодини, једини у Србији, отворен је 2008. године, а у сталној поставци сада има 33 воштане фигуре, личности из политике, историје, науке, цркве, књижевности, филма и спорта.

Галерија фотографија

Коментари
0
72

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 2 + 4 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже