најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

01.Април 2019
Одржан 3. Јагодински маратон

Јагодина је 31.марта 2019. била центар окупљања свих љубитеља спорта и атлетике. Наиме, трећи јагодински улични маратон оправдао је сва очекивања организатора и учесника, којих је било више од 2000, док се око 900 учесника овим бави професионално. Било је такмичара свих старосних генерација, а учествовали су љубитељи атлетике не само из Јагодине, већ и из других градова Србије и Европе. Сунчано време ишло је само у корист тркачима који су се дуго припремали за овај маратон.Отварању маратона, поред многобројне публике која је са стране пружала подршку учесницима, присуствовао је и Драган Марковић Палма, председник Скупштине града Јагодине, заједно са својом породицом и сарадницима. Трећи јагодински маратон отворио је познати јагодински стрелац, Лазар Ковачевић, из стрељачког клуба „Јагодина 92“.

„Веома је добро што се маратон одржава у нашем граду. Ово је само још један од доказа да је Јагодина град спорта. Свима желим срећу и да издрже до краја“, рекао је Ковачевић.

Стаза трећег јагодинског маратона ишла је од центра града, преко туристичког комплекса „Ђурђево брдо“, па све до старе Фабрике каблова. Први у маратону, трци на 42 километра и 195 метара, био је Милош Дајевић, атлетичар клуба „Церски јунаци“ из Београда, који је маратон у мушкој конкуренцији истрчао за два сата, 43 минута и 46 секунди.

„Пресрећан сам стварно. Трећи пут трчим овде и ово ми је до сада најбоље време. Једном сам трчао полумаратон и два пута маратон. Прошле године сам био трећи, ове године сам први. Пресрећан сам, све честитке организацији“, рекао је шампион овогодишњег маратона. Друго место освојио је Ненад Живковић, члан клуба „Маратонац“ из Крушевца, док је трећу позицију заузео Далибор Јовић из Босанског Брода. У женској конкуренцији, најбржа је била Нора Тркља, из „Црвене звезде“. Она је маратон истрчала за три сата и 13 минута.

„Стаза је била супер, као и организација и подршка. Прву годину сам била друга, прошле године сам била прва и ове године опет прва. Потпуно сам задовољна“, рекла је Тркља.

Друга је била Данијела Цветковић из Београда, док је на трећем месту завршила Љиљана Латиновић из Атлетског клуба „Видиковац“ из Београда. Када је полумаратон у питању, трка на 21 километар, најбржи је био Милош Милосављевић, из београдског „Партизана“.

„Задовољан сам, ово ми је лични рекорд. Стаза је била равна. Потрудио сам се и испунио све због чега сам дошао. Феноменална је организација. Први пут сам у Јагодини. Задовољан сам и надам се да се видимо и следеће године“, рекао је Милосављевић.

Друго место је освојио Велибор Бајовић из Чајетине, а трећи је био Кристијан Стошић из врањског „Маратонца“. У женској конкуренцији, најбржа у полумаратону је била Теодора Симовић из Новог Пазара.

„Овде сам други пут. Похвалила бих организацију трке. Ово је заиста велики посао, како за организацију, тако и за нас тркаче. Заиста сам задовољна својим резултатом, пошто сам прошле године трчала у Новом Саду. Ово је солидан резултат за мене и за све оно што ме чека ове сезоне“, рекла је Симовић.

На другој позицији у полумаратону нашла се Линда Сабо из Мађарске, док је трећа била Невена Јовановић из „Црвене звезде“. Трка задовољства, она на пет километара, била је најмасовнија, у њој је учествовало 500 тркача. У мушкој конкуренцији тријумфовао је Андреј Савић из Крушевца.

„Трка је била изузетно узбудљива. Од самог старта, ја и колега из клуба „Маратонац“ смо диктирали темпо. Задовољан сам како сам трчао, дао сам све од себе и победио сам“, рекао је Савић.

У женској конкуренцији трке задовољства, најбржа је била Наташа Ћуфалић, атлетичарка клуба „Партизан 1945“. „Годину дана пре сам одлучила да опет дођем овде, само сам трчала друге дисциплине, зато ме следеће недеље чека маратон. Јагодина ми је баш добродошла да исконтролишем своју тренутну форму и хтела бих да се захвалим целокупној организацији. Све је било на завидном нивоу и ја већ сада могу да кажем да ћу сигурнои и следеће године бити учесник. Драго ми је да смо се сви овде данас окупили. Очекујем боља времена и у маратону и у полумаратону“, рекла је Ћуфалић.

Маратон је, како смо напоменули, био интернационалног карактера и учествовали су такмичари из десетак европских земаља. Емир Сотир, православац из Албаније, предводио је албанске маратонце у Јагодини и том приликом изразио је задовољство организацијом маратона не само у овом граду, већ и у онима који се иначе одржавају у Србији. Међу учесницима био је и Стојан Илић, рођени Јагодинац, који већ дуго живи у Торонту. Он је трчао на маратонима широм света, али трчање са нашим људима је посебно задовољство, рекао је он.

„У последних пола године трчао сам велики маратон у Торонту, затим маратон у Индији на великој надморској висини. Трчао сам трку у Непалу, у подножју Монт Евереста, на обронцима Хималаја. У фебруару сам трчао једну трку у Коломбу, у Шри Ланци. Ипак, овде је мени најлепше. Овде су сви моји људи и заиста је дивно“, рекао је Илић. Учесници маратона нису били само професионални тркачи и заљубљеници у овај спорт, већ и они најмлађи који су својим учествовањем хтели да дају допринос овој манифестацији. Присутне је најпре поздравила школица спорта „Sportissimo“, а у трци смо могли да видимо родитеље, деке и баке како са осмехом на лицу трче са својом децом и унуцима. Уследиле су трке најмлађих: 100 метра су трчали полазници вртића, док су пола километра трчали средњошколци.У женској конкуренцији полазника вртића, најбржа је била Миа Милутиновић, из вртића „Пионир“, док је у мушкој најбржи био Вукашин Благојевић, такође из „Пионира“.Уследиле су трке основаца. У првој категорији, најбржа је била ученица 2. разреда основне школе „Бошко Ђуричић“, Срна Коцић. У категорији дечака, тријумфовао је Филип Којић, ученик 2. разреда Основне школе „Света Михајловић“ из Петровца на Млави. У следећој категорији, најбољи резултат постигла је Тара Костадиновић, ученица 4. разреда Основне школе „Бошко Ђуричић“ из Јагодине. У категорији дечака, титулу најбржег понео је Алекса Милић, ученик 3. разреда Основне школе „17. октобар“ из Јагодине.Уследиле су трке старијих основаца. Прво место освојила је Миа Милутиновић, ученица 6. разреда Основне школе “17. Октобар” из Јагодине, док је у мушкој конкуренцији на стази бриљирао Ђорђе Ђорић, ученик 6. Разреда Основне школе “Бошко Ђуричић”. У следећој категорији основаца, прво место је освојила Катарина Динић, ученица 6. разреда Основне школе “Љубиша Урошевић” из Рибара. Међу мушкарцима у овој категорији, најбржим се показао Далибор Павловић, ученик 7. разреда јагодинске Основне школе “Бошко Ђуричић”.Када су средњошколци у питању, Давид Јовановић, ученик 4. разреда Техничке школе у Ћуприји освојио је прво место у мушкој конкуренцији, док је у женској конкуренцији прва била Миа Милић, ученица 2. разреда јагодинске Гимназије “Светозар Марковић”.

Пензионери су такође учествовали у трци. Најбржи међу мушкарцима је био Чедомир Марковић из Ракитова, док је у женској конкуренцији најбржа била Миланка Петровић из Јагодине. Оно што је такође битно нагласити је то да су особе са инвалидитетом по први пут учествовале у маратону, трци на 42 километра. Покровитељ ове спортске манифестације била је Скупштина града Јагодине.

Галерија фотографија

Коментари
0
154

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 0 + 5 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже