најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

09.Март 2019
Просветари из Јагодини посетили школу града Беча

Просветни радници из Јагодине током боравка у аустријској престоници посетили су Школу града Беча у 16. бицирку и упознали се са образовним системом Аустрије. Гости из Јагодине су наишли на изузетно топао и срдачан пријем, а водич кроз ову бечку школу била им је Анкица Босанац, која у овој образовној установи ради од 1993.године, односно од тренутка када је ратни вихор захватио просторе бивше Југославије и приморао је да оде у Аустрију. То је и разлог због кога Анкица перфектно говори српски и са доста туге и носталгије говори о некадашњој заједничкој домовини. Током обиласка школе јагодински просветари су обишли учионице у којима се одржавала настава, кабинете, као и спортску салу, на коју су запослени у Школи града Беча веома поносни.
Након обиласка, гостима из Јагодине се обратио Михаил Георгијев, директор Школе града Беча, чији су корени такође са простора западног Балкана.
„Нашу школу похађа 300 ученика, узраста од 10 – 14 година. У Аустрији је образовни систем другачије конципиран, тако да основно образовање похађају деца узраста од 6 – 10 година, средње образовање узраст од 10 – 14 година, док они који се одлуче за гимназију они је похађају од 10 – 18 година. У Бечу има 145 оваквих школа као што је наша и 41 гимназија. Нашу школу похађају углавном страна деца, која говоре на 33 страна језика. Имамо педесет петоро деце са простора бивше Југославије, седамдесет четворо деце која говоре турским језиком и тридесет троје деце која се служе арапским језиком. То је велика обавеза и изазов за све нас који радимо у овој школи. Та деца не доносе проблеме, она су богатство Беча и Аустрије. Моје прво питање за оне наставнике дођу са жељом да раде у нашој школи је ,,Да ли волите децу', јер је у томе суштина бављења овим послом. Наш концепт је такав да многи наставници предају више предмета, поред обавезног програма, ми нарочити акценат стављамо на језик и књижевност. Поред немачкој језика који је службени језик у Аустрији, ми у наставу уграђујемо и елементе других језика, тако да имамо значајну књижевну литературу са простора бивше Југославије. Радили смо заједнички пројекат са једном школом из Горњег Милановца, а сада смо успоставили сарадњу и са школом ,,Доситеј Обрадовић“ из Темишвара. Наша школа је целодневна, односно ради од седам ујутру до пола пет поподне, тако да ученици након наставе овде могу да ручају, уче и пишу домаће задатке након наставе. У Аустрији су високи порези на наставничке плате, што је један од главних видова финансирања нашег образовања. Ми радимо на томе да развијамо мултикултуралност, да разбијамо верске, националне и све друге предрасуде, да стварамо пријатељство међу децом, са жељом да постану добри људи, јер ће једино тако свет постати боље место за живот, без ратова и насиља“, рекао је директор Георгијев поздрављен дуготрајним аплаузом јагодинских просветара. Просветни радници из Јагодине су након размене искустава са аустријским колегама, изнели своје утиске о овој школи за страну децу, на којој се настава, осим на немачком језику, одржава на још 33 језика, чиме се подстиче мултикултурност и превазилазе одређене верске, културолошке и друге разлике и предрасуде.
 „Што се тиче опремљености ове школе у поређењу са нашим школама на територији града Јагодине, мислим да ми апсолутно можемо да парирамо овој школи. Слично је као и код нас увођење деце у систем основног образовања. Такође, они овде у Бечу много полажу на то да деца са посебним потребама налазе што више простора у редовном образовном систему, по чему смо ми много испред њих. Код нас је прошле године цела једна генерација основаца била у том систему!, рекла је Гордана Златановић, директор Основне школе ,,Љубиша Урошевић' из Рибара.
„Прво они имају преподневну наставу која траје од осам до пола пет, значи немају наставу пре и поподне као ми. Имају две групе наставника који се позивају по потреби, и значи дете које ујутру дође у школу, ако није написало домаћи или није савладало неко градиво има помоћ наставника. Код нас би се то рекло дежурни наставници, који код нас само дежурају, уз то да имају додатну и допунску наставу, а овде се свакодневно ради са децом, можда зато што им је социјална структура таква, каква јесте. Рекли су да имају децу из преко тридесет земаља, углавном су то избегличке земље, и они инсистирају да се поред немачког служе још неким језиком, како би се деца зближила, дружила и превазишла разлике и предрасуде“, рекла је директорка Основне школе ,,Горан Остојић“ Мирјана Срећковић.
Професору информатике у Гимназији ,,Светозар Марковић“ Горану Ристићу, били су интересантни неки нови правци и приступи у образовању.
„Оно што сам овде чуо и запамтио, и што је мени карактеристично, је да се деца деле на две групе, једни имају таблете и помоћу њих уче и раде, а други имају рачунаре и књиге. То је сада неки нови тренд, код нас то још није заживело, ми смо још у том неком повоју и хоћемо многе ствари у информатици да мењамо како би ишли у корак са светом. Али ова сад прича да једни користе рачунаре и књиге, а да ови други не користе књиге ме је дирнула. То је сад неки нови правац, а просто сматрам да књиге треба да постоје. Први пут чујем да се у школи не користе књиге и то ми је интересантно“, закључио је професор Ристић.
И професорка у Школи за децу оштећеног слуха и говора ,,11.мај' у Јагодини Светлана Милошевић сматра да је посета овој бечкој школи веома била корисна и знаимљива.
„Видели смо једну заиста интересантну школу, што се тиче организације, наставног кадра и начина како раде са децом. Оно што ми се допада то су средства и начин њиховог коришћења, како су учионице опремљене и дидактичка средства. Они имају мањи број ученика у разреду, што је свакако задовољавајуће, јер професори могу да им посвете више пажње. Чули смо од директора који је њихов начин рада и све оно по чему су специфични, они немају децу са сметњама у развоју као ми, али свакако воде рачуна о томе“, рекла је Светлана Милошевић.
Сви просветни радници из Јагодине који су били у делегацији истакли су задовољство што су били у прилици да посете Школу града Беча и размене искуства са својим аустријским колегама и заједнички су констатовали да су образовање и брига о деци приоритет сваке озбиљне државе.

Галерија фотографија

Коментари
0
71

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 9 - 9 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже