најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

08.Март 2019
Здравствени радници из Јагодине и других градове Србије посетили чувену АКХ клинику у Бечу

За докторе и здравствене раднике из Јагодине и других градова Србије, који су у организацији Скупштине града Јагодине посетили Беч, обилазак Универзитетске клинике ,,АКХ“ представљао је прилику да се упознају са начином рада њихових колега у аустријској престоници.Добродошлицу колегама из Србије пожелео је професор доктор Петер Фриго, ендокринолог који је истакао да је за њега велика част успостављање међународне сарадње са докторима из Јагодине и других градова Србије.
„Ово је друга делегација која долази из Јагодине, а коју ја дочекујем. Веома ме радује бројност и ове делегације и интересовање за опште болнице у Бечу“, рекао је између осталог у свом обраћању проф. др Фриго.
Здравствени радници из Јагодине и других градова Србије истакли су значај ове посете чувеној бечкој клиници.
„Посету бих оценио врло сврсисходном, јер су поново у организацији Скупштине града Јагодине наши здравствени радници појачани и неким колегама из Ћуприје и других здравствених центара имали прилику да виде медицинско универзитетски центар ,,АКХ“ у Бечу, где су нас љубазни домаћини спровели различитим организационим јединицама саме болнице. Такође, стрпљиво су одговарали на сва наша питања, а неким од наших колега су дали прилику и да практично покажу и демонстрирају на лицу места одређене вештине“, рекао је др Недељковић, помоћник директора Опште болнице у Јагодини.
„Ово је наша не знам ни ја која већ посета овој болници. Сваки пут се изненадимо и видимо нешто ново у смислу организације, у смислу просторног организовања, јер овде има доста промена. Чули смо да овде има и наших лекара, нема их толико много, али их има, а и другог особља. Мислим да је разлика између бечке ,,АКХ“ и наших мањих болница, једноставно у средствима којима они располажу, у смислу материјалних средстава и опреме“, рекао је др Јаркин.
„Ја сам први пут сада дошао овде, болница је импозантна. То је једна од највећих европских универзитетских болница. Дали су нам неке веома интересантне податке, две хиљаде постеља и хиљаду и по лекара, што се коси са нашим нормативима које имамо у Србији. Код нас је ваљда седам постеља на једног лекара, а овде је једна и по“, закључио је др Предраг  Дреноваковић, уролог из Опште болнице у Ћуприји.
„Ја бих прво желео да се захвалим нашем председнику Драгану Марковићу Палми што је омогућио лекарима и техничарима да обиђу један овакав импозантан болнички комплекс. Једноставно мало је њих било у прилици да виде овако нешто. Као што видите у нашој делегацији има лекара и из других установа и градова, нас из Јагодине нико никад није позвао да идемо било где, али ми Јагодинци смо такви да практикујемо да људима из других градова приуштимо нешто овако“, казао је др Милетић, директор Дома здравља у Јагодини.
„Ово је изузетно значајно за нас медицинске раднике који смо поново дошли овде у организацији Скупштине града Јагодине и њеног председника Драгана Марковића Палме, који је учинио поново велико задовољство нама да се поново упознамо и видимо све капацитете, знање, стручност и могућности које пружа један овакав медицинско универзитетски центар у Аустрији, односно Бечу. Према речима наших домаћина ,,АКХ“ клиника је прва у Европи по капацитетима, а друга по кадру“, рекао је др Александар Илић, помоћник директора Опште болнице у Јагодини.
„Стварно ово треба видети и ко зна, можда ћемо и ми једног дана да достигнемо тај ниво организациони који они имају“, истакао је др Боривоје Димитријевић, уролог у Општој болници Ћуприја.
„Веома су корисне ове посете, поготово за здравствени кадар средњег типа и техничара, тако да можемо да видимо какви су услови овде, како се ради у оваквим велелепним болницама и да одређена искуства пренесемо код нас“, рекла је Мина Јовановић, виши радиолошки техничар у Општој болници у Јагодини.
Ова бечка универзитетска клиника има дугогодишњу признату репутацију врхунског медицинског центра на свим пољима медицине. Не само захваљујући модерној медицинској техници и опреми, већ и због високе професионалности и стручног кадра, као и због великог броја престижних научних достигнућа и најновијих приступа у лечењу тешких обољења.
АКХ клиника је основана 1694.године и постоји више од триста година. Она се данас простире на површини од око 337 хиљада квадратних метара, има две хиљаде кревета и преко девет хиљада запослених. Према званичним информацијама у периоду од јануара 2016.године до 2030.године у АКХ ће се инвестирати 2,2 милијарде евра у циљу проширивања капацитета, набавке нове опреме и медицинске технике, опремања операционих сала, унапређење особља и неге пацијената. Значајан део планиране инвестиције такође је намењен новим истраживачким пројектима.

Галерија фотографија

Коментари
0
82

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 8 + 4 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже