најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

06.Март 2019
Одржан састанак у Привредној комори Аустрије

У седишту Привредне коморе Аустрије у Бечу одржан је пријем за привредно - политичку делегацију из Србије на челу са председником  Скупштине града Јагодине и председником парламентарне групе српско - аустријског пријатељства у Скупштини Србије Драганом Марковићем Палмом, коме су присуствовали и аустријски привредници. Нашу делегацију примио је директор Привредне коморе Аустрије за  тржиште централне и југоисточне Европе Константин Бекос.
„Из године у годину, на свим светским листама када је у питању економија, Србија иде према горе. За једну компанију данас је потребно следеће: новац, бонитет за кредит, стабилност валуте у земљи, тржиште и бренд који се не постиже тако лако. Треба најмање 10 година да би нека фирма и њени производи били брендирани. Србија је то препознала на време и данас у Србију долази једном месечно један велики инвеститор. Свака та компанија која дође у Србију купује сировину и све инпуте у Србији и тако и на индиректан начин запошљава раднике. Инвеститори су заинтересовани за Србију и због тога што у нашој земљи постоји сигурност и мир на Балкану који држи Србија”, рекао је Марковић у обраћању у Привредној комори Аустрије.
„Србија се не може поредити са Аустријом, јер Аустрија није имала економске санкције које су својевремено неоправдано уведене нашој земљи. Аустрија је један од оснивача Европске уније и ја позивам аустријске привреднике да сада искористе одличну политичку и економску позицију Србије и инвестирају у Србији и тако прођу на руско тржиште, након што је Европска унија такође неоправдано увела санкције Русији. Ја такође позивам Привредну комору Аустрије и аустријске привреднике да дигну глас против санкција Русији. Србија је атрактивна за инвеститоре и због тога што има бесцаринске уговоре са Русијом, Турском, Казахстаном и Белорусијом. Са тим земљама Србија има одличне политичке и пријатељске односе, као и са свим осталим земљама света. Милијарду евра тржишне размене између Србије и Аустрије није довољно и то треба повећати и ми управо оваквим путовањима делегација и састанцима индиректно помажемо привредницима да успоставе контакте и сарадњу. За већи извоз из Србије има простора и због 200.000 Срба који раде у Аустрији”, поручио је Марковић.
„Видим потенцијал у готово свим областима када говоримо о сарадњи аустријске и српске привреде. У Аустрији већ има известан број фирми који овде послују, познају тржиште, начине рада и пласирања производа. Мислим да би такође био добар моменат за фирме из Србије које су заинтересоване за аустријско тржиште да успоставе сарадњу са српским предузећима која већ послују у Аустрији, јер би на тај начин трансфер знања и могућности био још бржи. Оно што је важно да производи из Србије имају квалитет који одговара Аустрији и са нижом ценом, потпуно је логично да српски производи имају пролаз у Аустрији”, рекао је директор Привредне коморе Аустрије за тржишта централне и југоисточне Европе Константин Бекос.
Директорка представништва Привредне коморе Србије у Бечу, Нада Кнежевић изјавила је да је све више високотехнолошких фирми из Србије у Аустрији.
„Њихов квалитет је изузетан и врло брзо налазе тржиште у Аустрији. У Аустрију долазе и мања предузећа из Србије са специфичним производима која такође врло брзо овде налазе тржиште. Број фирми из Србије у Аустрији је све већи”, рекла је Кнежевић.
Власник компање „Бане комерц“ из Лесковца, Бранислав Пешић која запошљава 220 радника, рекао је да су његови производи већ нашли своје место у Немачкој, Италији, Русији и Грчкој и да очекује да ће и у Аустрији имати тржиште. Његова фирма производи фолију за пластенике, џакове за пшеницу и кукуруз, конопе за балирање и везивање, односно све за пољопривреду од пластике.
„Ово што ради Драган Марковић Палма, када су у питању састанци делегација привредника је за чисту десетку”, оцено је Пешић.
Власник компаније за прозиводњу авиона "Аеро еаст вест" из Јагодине, Милорад Матић каже да, пошто Аустрија много улаже у дигитализацију, његова компанија је спремна да на том тржишту врши аеро фото снимање, чиме се између осталог бави. Енес Бишевац, чија компанија је ауторизована за продају аутомобила “Мерцедес Бенз" за територији Новог Пазара, западне и источне Србије, сматра да су овакви састанци привредника веома корисни и за привреднике из Србије и Аустрије.
Састанку у Привредној комори Аустрије у Бечу присуствовали су привредници из 6 градова Србије, као и аустријски привредници, међу којима је, поред Аустријанаца, било и Хрвата и Срба који послују у Аустрији.

Галерија фотографија

Коментари
0
60

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 1 + 10 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже