најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

28.Фебруар 2019
Одржана конференција за штампу поводом одласка делегације у Беч

„Највећа делегација до сада, која је путовала у Беч је управо ова делегација у којој ће бити 850 људи, од чега највише студената. У делегацији су и првредници, просветни и здравствени радници, васпитачи из вртића, запослени у Јавном комуналном предузећу „Стандард“. Уделегацији су студенти из Јагодине који студирају у свом или другим градовима и студенти из других градова који студирају у Јагодини. Укупно путују студенти из 34 града из Србије који студирају у Јагодини, а студенти из Јагодине који путују у Беч студирају на 66 различитих факултета у Србији. Три дана ће се бравити у Бечу, од 4.од 6. марта, а комплетан трошак овог путовања платиће донатори и ниједан динар у ове сврхе није отишао из буџета града Јагодине“, изјавио је на данашњој конференцији за новинаре председник  Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма, који је и председник парламентарне групе српско – аустријског пријатељства у Скупштини Србије.
„У Бечу ћемо имати неколико политичких и привредних састанака. Имаћемо пријем код градоначелника Беча Михаела Лудвига, затим код потпредседника Скупштине покрајине Беч, код председника парламентарнегрупе аустријско – српског пријатељства у Скупштини Аустрије, као и у Слободарској партији Аустрије, чији је председник Ханс Кристијан Штрахе, актуелни вицеканцелар Аустрије, а потпредседник Јохан Гуденус,шеф посланичке групе те странке у аустријском парламенту. На дневном реду ће бити односи Аустрије и Србије, како Аустрија може помоћи Србији на европском путу и Косово и Метохија. Ми очекујемо од Аустрије, као пријатељске државе, не да каже да је Србија у праву,већ да објективно, по међународном праву каже ко је у праву, а ко није. Такође ћемо од наших пријатеља из Слободарске партије Аустрије тражити да говоре исто оно што су говорили у изборној кампањи када је већина аустријских Срба гласала за ту странку и данас има и Срба посланика у Скупштини покрајине Беч. На Косову и Метохији се сваке недеље деси нешто ново, мимо свих правила и мимо свих потписаних споразума што штети Србији, а Европа и међународна заједница ћуте или када се јаве помињу две стране. Не постоје две стране када је у питању нешто што се дешава, а не постоји ни у једном документу. Постоји само једна страна која крши све споразуме, а то је албанска.
За решење косовског проблема треба да буду и Срби и косовски Албанци, а не да једни добију све, а други да изгубе све. То ће бити једна од тема са нашим домаћинима у главном граду Аустрије. У Скупштини града Беча разговараћемо о српским студената којих највише у Европи ван Србије има у Бечу. Да видимо како да тим младим људима помогнемо, да имају неки посебан статус када су у питању школарине. За нас је веома важно да се заустави одлазак младих из Србије. Ја се залажем за то да не могу сви да имају исте плате на основу стручне спреме. Критеријум треба да буду и стручна спрема и резулати, односно успех на послу. То би требало да се примењује и у државним и јавним предузећима и тако ћемо директно утицати да млади не одлазе из Србије. Такође, желим да истакнем да два округа у централној Србији имају суфицит. Шумадијски захваљујући ФИАТ – у у Крагујевцу и Поморавски, како неко рече пре неки дан захваљујући Палми. Не захваљујући мени, већ свим људима који воде Јагодину. Ми смо довели доста инвеститора и када би сваки град и општина и сваки округ имали суфицит, пензије би расле на свака три месеца. То је мој предлог да сви нешто урадимо за свој крај, а неда се чека да Београд нешто да”, рекао је Марковић додавши да ће просветни радници обићи неколико школа у Бечу, а здравствени радници неколико болница, док ће привредници разговарати са својим аустријским колегама о сарадњи.
На данашњој конференцији за новинаре говорили су и студенти из Јагодине и других градова, као представници студентске делегације,која ће бити најбројнија и сви су се захвалили граду Јагодини на још једном корисном путовању.

Галерија фотографија

Коментари
0
104

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 5 * 10 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже