најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

08.Јануар 2019
Традиционлно паљење бадњака у Кончареву крај Јагодине

Паљењу бадњака испред храма Светог Јована Крститеља у Кончареву код Јагодине на Бадње вече у присуствовао је рекордан број верника као и ктитор тог храма, председник СГ Јагодина  Драган Марковић Палма са породицом. Верници су запалили највећи бадњак у Србији. Пре паљења бадњака јагодинско свештенство је служило литургију у храму Светог Јована Крститеља.Обраћајући се присутнима председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма је рекао да Србија треба да прави компромис када је у питању решавање проблема Косова и Метохије.
„Ја сам вечерас посебно почаствован јер сам сигуран да имамо највећи бадњак у Србији и зато што је Кончарево најпознатије село у целом свету. Сви знају за Србију, за Ђоковића и за Кончарево“, рекао је Марковић и додао да треба констатовати да се у Јагодини 2018.годне родило 100 деце више него 2017.године.
„Још пре 12 година ми смо први направили програм борбе против беле куге и како да стимулишемо породице да се што више деце рађа. И данас се боримо како да запослимо сваког човека који жели да ради. Ми смо једини град у Сребији где су грађани корисници буџета на начин како ми то радимо. Они који много пара имају смеју се што ми помажемо породице са троје и више деце, болесне људе. Сигуран сам да они не знају шта значи породица се петоро и шесторо чланова, породица која има студента у Београду са 3.000 динара џепарца за месец дана. Ми смо децембра давали по 9.000, 12.000, 15.000 и 25.000 динара породицама са више деце“, рекао је Марковић.
Први човек Јагодине је још једном поновио да ће се од 20.јануара сви грађани возити бесплатно на територији града.
„Не само то већ ми морамо да доводимо нове инвеститоре да отварају фабрике у Јагодини. Помажемо и другим градовима у Србији. Пошто се бавим политиком и у парламенту сам морам да кажем да никада није била већа економска стабилност у последњих пет, шест година. Али косовски Албанци имају менторе који им говоре шта треба да раде и да све оно што су потписали са Србијом не важи. Србија треба да направи компромис, али не компромис где ћемо да изгубимо све. Неки критикују и питају зашто да правимо компромис. Па компромис се прави у породици, у бизнису, спорту, па наравно да је држава изнад свих нас и сигуран сам да ће људи који воде ову државу урадити све у интересу грађана Србије. Морамо да решимо тај проблем а да никада не оставимо Србе који живе на Косову и Метохији, да им помажемо и даље, да се боримо за њихову безбедност. Ми који се бавимо политиком донећемо одлуку која ће бити корисна за грађане Србије. У једном граду на КиМ су косовски Албанци забранили Србима да иду у своју цркву. Нигде у свету се не забрањује да се испоштује неки верски обичај већ само тамо где су Срби. Желим да се захвалим патријарху Иринеју који даје подршку грађанима Србије и људима који воде државу. Желим да се захвалим и владики шумадијском Јовану који је помогао и дао благослов да се направи ова црква и што је дао благослов да моја слика не буде међу фрескама у цркви. Ја сам једини политичар који је направио цркву и рекао да политичарима није место међу свецима. Свеци су вечити а политичари пролазни“, истакао је Марковић.
Драган Марковић Палма се захвалио и присутним свештеницима.
„Ко не верује у Бога са њим нешто није у реду. Борићу се да у цркву улазе породични људи, да се деца рађају, а никада нећу гласати да два мушкарца улазе у цркву да се венчају или две жене и да усвајају туђу децу. То никада нећу прихватити јер за сваког српског домаћина породица је светиња. Ја имам 12 чланова у породици и често се шалим да стављам на гласање нешто за шта нисам сигуран и могу да вам кажем да моји унуци и унуке ме прегласају и буде онако како они кажу“, нагласио је Марковић.
Драган Марковић Палма је затим информисао присутне шта ће он и његови коалициони партнери радити ове године како би се побољшао животни стандард грађана.
„Обићи ћемо неколико европских градова. До краја овог месеца обићи ћемо српске студенте који студирају у Бечу и замолићу их да када заврше факултете да се врате у Србију, да позовемо све српске студенте који студирају негде у свету да се врате у Србију. Такође предложићемо онима који одлучују колика ће плата бити у овој држави, да менаџери и способни људи морају да имају високе плате. Тако можемо да спасимо српску породицу, да нам деца и памет не одлазе у бели свет. Треба да зауставимо одлазак лекара. Програм који је направила Влада Србије и председник Вучић мотивише здравствене раднике, просветне раднике и све оне који примају плате из буџета, како би задржали оне који лече и образују наш народ. У фебруару долази највећа привредна делегација из Египта и ми ћемо да разговарамо са њима да откупљују пољопривредне производе из Србије. Били смо у Америци, Русији, Аустрији и многим другим државама, али као што је рекао Јованча Мицић – цео свет обиђох али као Јагодину нигде не нађох. Зато ми сада правимо споменик Јованчи Мицићу на кружном току, на излазу ка Ћуприји. Јагодина је најлепши град у Европи“, рекао је Марковић и грађанима Јагодине и Србије честитао Божић са жељом да се помире са онима са којима су у свађи јер је Божић дан за мирење и праштање.
Мештани Кончарева су изразили задовољство што баш њихово село има овакав храм и што се годинама наставља традиција паљења бадњака у порти цркве јер је то прилика да се верници окупе и у миру и пријатељству дочекају најрадоснији дан у хришћанству Божић. Традиција паљења бадњака у Кончареву завршена је величанственим ватрометом.

Галерија фотографија

Коментари
0
74

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 8 - 0 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже