најактуелније:

Дочекајте Нову 2019. годину на градском тргу у Јагодини уз групу Галија, организатор Скупштина града Јагодине. Почетак концерта је у 22:45. Добродошли! |

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

20.Новембар 2018
Председник Скупштине града Јагодина Драган Марковић Палма остварио политичко економску победу за Србију у Египту

„Проходност сарадњи са Египтом остварио је прошле године председник Србије Александар Вучић који води одличну међународну политику и који се прошле године срео са египатским председником Сисијем у Њујорку и тако потпуно отворио врата за сарадњу. Такође, шеф српске дипломатије Ивица Дачић, два пута је био у Египту у последње време и имао веома добре разговоре, а домаћин наше посете Египту, гувернер Црвеног мора Ахмет Абдалах уручио је Ивици Дачићу повељу града Хургаде.

Захваљујући Вучићу и Дачићу потпуно су нам отворена врата ове важне афричке и блискоисточне државе са 110 милиона становника и са великим утицајем у свим светским институцијама“ изјавио је председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма, резимирајући петодневну посету Египту.

„Један опозициони лидер је критиковао што сам ја у Египту поштовао све традиционалне, верске и националне вредности Египта и својих домаћина и чудио се што сам узјахао камилу. Очигледно да тај лидер не поштује ни вредности других народа, а онда ни своје. Тај лидер се не сећа да је његов партијски лидер и страначки колега својевремено јахао попа. Да ли је то оно што треба да радимо или да поштујемо и себе и друге“, упитао је Марковић.

„Посетом српске делегације Египту остварена је вишеструка корист за нашу државу. Наши домаћини саопштили су нам да Египат неће подржати такозвано Косово на Скупштини ИНТЕРПОЛ–а.

Такође, гувернер Црвеног мора, генерал Ахмет Абдалах и високи египатски функционери су нам рекли да не постоји ниједан документ и ниједан потпис који доказује да је Египат признао такозвано независно Косово. Основан је Пословни савет Србије и Египта који ће окупити велики број приведника из обе државе, са циљем повећања трговинске размене између две земље, отварање нових привредних капацитета и нових радних места и у Србији и у Египту. Предложено је и организовање пословних сајмова Србије у Египту и Египта у Србији.

Град Јагодина добио је 5 хектара земље на обали Црвеног мора у граду Марса Аламу, а заузврат Јагодина свом побратимском египатском граду даје 5 хектара земље у јагодинској индустријској зони за египатске инвеститоре да отворе фабрике, чиме је Јагодина, поред Егејског, изашла и на нама најближе тропско море, Црвено море“, изјавио је Драган Марковић Палма.

Марковић, који је изабран за председника Пословног савета Србије и Египта је рекао да је српска делегација на сваком кораку дочекана на највишем нивоу и уз пријатељску добродошлицу.

„Ово је важна и политичка и економска победа за нашу земљу. Ја и мој домаћин, гувернер регије Црвено море, Ахмет Абдалах, закључили смо да смо заједнички вратили Египат и Србију у време највећег пријатељства, које је било за време Тита и Насера“, поручио је Марковић.

Политичко-привредним састанцима, као део делегације из Србије, присуствовао је и амбасадор Србије у Египту Југослав Вукадиновић.

Наша делегација на челу са Марковићем имала је више политичко приведних састанака, а обишла је и два бедуинска пустињска села, где су доживели изузетно гостопримство. Свуда су биле окићене заставе Србије и Египта и исписане поруке добродошлице делегацији из Србије.

Компаније „ФЕМАН“, „ЈЕЛА“, „ТЕСТЕРАЛ“ из Јагодине и „МАТОX“ из Параћина, као и туристичка агенција „Травелланд“ из Београда имали су током боравка наше делегације више разговора са египатским привредницима и међу којима су и највећи египатски инвеститори и власници ланаца хотела са по хиљаду кревета, као што је ланац хотела „АВАЈ“ који је део „ТИТАНИК“ групе хотела. За Марковићеве заменике у Пословном савету Србије и Египта, изабрани су власник компаније „ФЕМАН“ из Јагодине Миодраг Николић и власник компаније „ЈЕЛА“ из Јагодине, Мирољуб Радовановић. Пословни савет Србије и Египта је невладина организација, односно асоцијација бизнисмена. Наша делегација посету Египту завршава разговором са министром за воде, Египта Мухамедом Ала Атихом.

Галерија фотографија

Коментари
0
42

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 10 - 10 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже