најактуелније:

Дочекајте Нову 2019. годину на градском тргу у Јагодини уз групу Галија, организатор Скупштина града Јагодине. Почетак концерта је у 22:45. Добродошли! |

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

16.Новембар 2018
Одржан Дан отворених врата италијанске привреде у Јагодини

Ђаци јагодинских средњих стручних школа обишли су италијанске фабрике у Јагодини: „Аunde“, „Andera Confezioni“ и „Vibac“ како би стекли увид у свет производње. Поред представника града Јагодине, присуствовали су и Његова екселенција Karlo Lo Kašo, амбасадор Италије у Србији, као и Габријела Грујић, помоћник министра просвете Републике Србије за дуално образовање.

Манифестација се ове године поклопила са Националним даном малих и средњих предузећа Италије, који је ове године доживео девето издање. Његова екселенција, Карло Ло Кашо, амбасадор Србије у Италији, каже да на овај начин жели да ојача сарадњу између италијанских компанија и домаћег образовног система.

„Када је реч о Јагодини, ове компаније које су ђаци посетили су изузетно добре и запошљавају укупно 1500 радника. Захваљујући Конфиндустрији Србије, италијанском привредном Удружењу које групише значајан део италијанске компаније које овде раде, направили смо спону између наше привреде и образовног система. Захваљујући тој конекцији, ђаци после завршених школа могу да нађу посао у нашим фирмама. Нагласио бих да имамо јако велику подршку Владе Републике Србије и Министарства просвете, али и локалне самоуправе града Јагодине. На том моделу ми градимо наш систем и сарадњу. Ово је само почетак и желимо да наставимо овим путем, јер смо задовољни куда води. Јачамо везу између италијанских компанија и образовних система Италије и Србије. Они изазови са којима треба да се суочимо јесу образовање, иновација и развој и на томе треба заједно да радимо“, рекао је Lo Kaši.

Габријела Грујић, помоћник министра просвете за дуално образовање Републике Србије, рекла је да су овакви сусрети веома значајни.

„Већ две године, врло је актуелно дејство конфиндустрије која броји преко 160 компанија. Све је више фирми које подржавају производњу за аутоиндустрију. Компанија „Аунде“ је веома угледна и запошљава много младих људи. Теоријска знања морају да добију своју сврху и функционалност. Деца морају да знају да њихово знање вреди, а како ће сазнати, ако не дођу до реалног радног окружења? Дан отворених врата је модел који долази из Италије. Италијанска привреда почива на малим и средњим предузећима. Дакле, ми заједнички градимо наш национални модел, тако што сублимирамо нека наша, али и италијанска искуства. Ово је важно за нашу децу. Ми смо овде да би их навели на промишљање да је битно да знање стичу на два места. Јако је важно опште теоријско образовање, али и њихов активан боравак у компанији, где они могу да буду учесници производног процеса. Важно је да тај фонд часова изуче у компанијама и да процену њиховог знања доносе две стране: школа и компанија која им је обезбедила успешну каријеру, виши ниво самопоуздања и самопоштовања“, рекла је Грујић.

Тим поводом, одржан је заједнички састанак на којем су поруке подршке овој иницијативи, поред Ло Каша и Габријеле Грујић, послалии и Снежана Вукашиновић, заменица градоначелника Јагодине, Romano Rosi, потпредседник конфиндустрије Србије, Anino De Venecija, директор компаније „Аунде“, Дарко Кикић, директор фирме „Andera Confezioni“, Depaoli Alberto и директор компаније „Vibac“. Састанку су присуствовали и Горан Николић, директор Економско-трговинске школе „Славка Ђурђевић“ и Милован Анђелковић, директор Прве техничке школе у Јагодини.

Галерија фотографија

Коментари
0
39

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 7 * 6 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже