најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

06.Новембар 2018
Изјава градоначелника Јагодина Ратка Стевановића

Поводом одлуке да се уклони руинирани објекат тзв. „Велика биоскопска сала” Културног центра градоначелник Јагодине Ратко Стевановић дао је изјаву за наш лист.
„Руинирани објекат „Велике биоскопске сале” Културног центра грађен је у периоду од 1958-1961. године. Његова намена, као што и сам назив каже, била је за приказивање биоскопских пројекција. Након „завршетка” изградње објекта формирана је Комисија за технички преглед и пријем. Комисија је утврдила велики број недостатака. Нажалост ови недостаци нису тада отклоњени и Комисија није дала предлог за издавање употребне дозволе.
И поред ове чињенице да је објекат без употребне дозволе неко је у то време дао објекат на коришћење без обзира на то што је овај објекат представљао објекат високог ризика за посетиоце.
Имајући у виду време пројектовања и изградње „Велике биоскопске сале” када није постојао Правилник о сеизмичким утицајима, ниједан елемент у конструкцији објекта није сеизмички ни статички провераван што су изузетно важни параметри за безбедност и стабилност објекта.
На захтев Града експертизу стања објекта „Велике биоскопске сале” извршио је Грађевинско архитектонски факултет Универзитета у Нишу, Институт за грађевинарство и архитектуру и закључио да је једино исправно и безбедно решење да се објекат уклони.
Узимајући у обзир ову експертизу грађевинска инспекција је донела Решење о забрани коришћења и приступа овом објекту, а након овог и Решење о рушењу и уклањању овог објекта.
Напомињем да се овај објекат више од 20 година не користи и да због стања у коме се налази представља опасност по здравље и безбедност људи и саобраћаја.
Град Јагодина планира у буџету за 2019. годину средства за адаптацију и проширење „Мале сале” Културног центра тако да грађани неће бити ускраћени за адекватан простор у коме се одвијају културна дешавања која ће наравно бити и обогаћена” рекао је за „Нови пут” градоначелник Ратко Стевановић.

Галерија фотографија

Коментари
0
137

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 3 - 2 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже