најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

25.Октобар 2018
Обележено 100 година од ослобођења Јагодине у Великом рату

Након интонирања химне Боже правде, на споменик борцима палим за ослобођење Јагодине у центру града, представници јагодинске локалне самоуправе, градоначелник Ратко Стевановић и његова заменица Снежана Вукашиновић положили су венце, а затим и представници СУБНОР-а, Удружења потомака ратника од 1912-1918, и извиђачки одред Јагодине. Свештенство све четири јагодинске цркве служило је опело палим ратницима, након чега се присутним грађанима обратио Ратко Стевановић, градоначелник Јагодине, напомињући да је ово велики дан за Јагодину, јер обележавајући 100 година од завршетка Великог рата ми се присећамо великих жртава и голготе кроз коју су прошли сви српски борци борећи се за најсветије што имамо-слободу.

„Време је наше за сећање на голготу и херојство малог српског народа, време је сећања на преживеле и пале хероје. Оставили су они своје кости на Дрини, Сави, Церу, у одбрани Београда, на Колубари, у Поморављу, на Косову и Метохији, у гудурама Албаније, обалама Јадранског и Јонског мора, острвима Видо и Крф, на Кајмакчалану и назад у слободу у своју отаџбину. Ти хероји су кренули из својих кућа, додао је он, кренули само са једним циљем и великом вером у Бога, да бране свој кућни праг и потомке и ништа друго нису тражили, јер им је то било довољно. У тим страдањима у борби за опстанак Србије, жртвовали смо нешто најдрагоценије-своју младост. Том херојству српског народа 1914. и 1915.године био је задивљен цео свет. И зато нека је вечна хвала и слава свим учесницима Великог рата“, додао је градоначелник Јагодине.

На територији Поморавског округа у Првом светском рату погинуло је око 1000 људи, храбрих ратника, добровољаца и трећепозиваца.

Галерија фотографија

Коментари
0
87

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 7 - 0 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже