најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

16.Октобар 2018
Египатска делегација у дводневној посети Јагодини

Делегација од двадесетак привредника из Египта борави у дводневној посети Јагодини. У делегацији су власници великих компанија, ланаца маркета и великих хотела на обали Црвеног мора. На челу делегације био је гувернер Црвеног мора Ахмад Абдалах, амбасадор Египта у Србији Амр Алгувејли и амбасадор Србије у Египту Југослав Вукадиновић. Они су најпре имали састанак са председником Скупштине града Јагодине Драганом Марковићем Палмом, а затим је потписан Споразум о сарадњи између града Јагодине и града Марса Алам, који је пре десетак година постао популарно летовалиште на западној обали Црвеног мора, 220 километара од Хургаде. Споразум, односно братимљење два града, су потписали председник Скупштине града Драган Марковић Палма и гувернер Црвеног мора Ахмад Абдалах.

„Посебно ми је задовољство што ћемо направити добру сарадњу са Египтом јер је познато да Срби одлазе на море у Египат. Ми ћемо да помогнемо да се повећа број туриста који летују у Египту. Надам се да ће гувернер Црвеног мора да помогне да се више производа увози из Србије. Пријатељство Египта и Југославије датира још од времена Тита. Ја ћу се трудити да то пријатељство буде јаче и чвршће у будућности“, рекао је Марковић.

Драган Марковић Палма је истакао да је Србија једна од најпопуларнијих држава на Балкану.

„Овде постоји економска стабилност и сигурност за страни капитал. Председник Србије Алексанмдар Вучић отворио је врата за сарадњу целом свету. Вучић је упознат са вашом посетом. Минисатар иностраних послова Ивица Дачић је више пута био у Египту. Нама Египат не може да помогне да убрзамо улазак у Европску унију, али може да нам помогне као и до сада тиме што званично ни формално није признао независно Косово. Пошто Косово сваке друге године тражи да уђе у УНЕСКО, наши пријатељи из Египта могу да не подрже тај предлог косовских Албанаца. Ваша држава зна шта значи рад. Србија је бомбардована зато што је кућа на путу на Балкану. Нема одговора зашто су велике силе бомбардовале Србију, али ми смо констатовали да су Србију бомбардовали да би нам отели Косово и Метохију која је саставни део Србије. НАТО је довео терористе на власт на КиМ. Председник и премијер такозване државе Косово су највећи ратни злочинци и такав ратни злочин над Србима се не памти још од Другог светског рата. Бивши премијер Велике Британије и бивши канцелар Немачке, који су били на функцијама када се бомбардовала Југославија, данас говоре другачије, да Србија и Југославија нису требале да буду бомбардоване“, рекао је Марковић у свом обраћању.

Гувернер Црвеног мора Ахмад Абдалах се захвалио на гостопримству и истакао да су сви чланови делегације уживали током боравка у Јагодини.

„Овај споразум има за циљ да се оснаже везе две државе, посебно у области туризма. Марса Алам је једно од најлепших летовалишта на Црвеном мору. Град има више од 10.000 соба, има велики туристички и спортски потенцијал. Туристи долазе из читавог света током целе године. Град има и аеродром, годишње има око 6.000.000 путника. Такође имамо и сафари, а нарочито је привлачна лепота природе“, објаснио је Ахмад Абдалах.

Гости из Египта су својим домаћинима путем промо филма представили све лепоте Црвеног мора и позвали Драгана Марковића Палму и делегацију из Јагодине да посете ову област у Египту. Као знак пријатељства, Марковић је гувернеру Црвеног мора поклонио грб Јагодине, док су гости Марковићу уручили грб и кључ града који се даје, како рекоше, само посебним пријатељима.

Делегација из Египта имала је прилику да види и туристичке потенцијале Јагодине, па су тако у пратњи Драгана Марковића Палме обишли Аква парк, а затим и Музеј воштаних фигура, излетиште Поток са највећим вештачким водопадом на Балкану и Зоолошки врт. Гости из Египта су били одушевљени оним што су видели због чега је гувернер Црвеног мора решио да Зоолошком врту поклони једну камилу.

Дипломатски односи Египта и Србије, односно Југославије трају 110 година, а споразум о братимљењу Јагодине и Марса Алама допринеће да односи две земље буду још бољи.

Галерија фотографија

Коментари
0
102

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 7 * 8 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже