најактуелније:

Дочекајте Нову 2019. годину на градском тргу у Јагодини уз групу Галија, организатор Скупштина града Јагодине. Почетак концерта је у 22:45. Добродошли! |

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

29.Септембар 2018
У организацији јагодинске локалне самоуправе осамдесет статиста отпутовало на Крф

На позив и предлог Лазара Ристовског, који режира и игра главну улогу у филму ,,Краљ Петар I ' , председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма је одмах одговорио да ће јагодинска локална самоуправа учествовати у овом пројекту и финансијски подржати превоз, смештај и боравак статиста на Крфу.Из Јагодине је кренула на Крф група од 80 статиста коју чине спортисти, студенти, активисти Црвеног крста, који ће учествовати у снимању филма Краљ Петар Први, који режира и у коме главну улогу игра Лазар Ристовски.  Статисте из Јагодине на пут до Крфа испратио је градоначелник Јагодине Ратко Стевановић, који је врло надахнуто говорио о херојству српске војске у Великом рату.

            -Бранећи част и достојанство Србије, бранећи свој кућни праг и своје огњиште, мала Србија са релативно малом војском, али под домром командом Радомира Путника, Степе Степановића и Живојина Мишића поразила је Аустроугарску царевину у биткама на Церу и Колубари. Поражена Аустроугарска затражила је помоћ Немачке и заједно са Бугарском, која нам је забила нож у леђа, напали су Србију. Надмоћни непријатељ принудио је непоражену српску војску да се повлачи, чиме је избегнута безусловна предаја. Спречена је капитулација повлачењем преко врлети и планина Албаније. По цичи зими у новембру, децембру и јануару 1915. и 1916.године изгладнела, оскудно обучена, болесна и без икакве заштите српска војска је стигла до Јадранског и Јонског мора. Савезници су гледали како на обали мора умиру српски војници и како нестаје српски цвет младости. На захтев руског цара Николаја II, савезници су приступили транспорту српске војске до Крфа, док је мањи део пребачен у Тунис и Француску. На Крфу је настављена српска трагедија, где је од изнемоглости и болести умрло преко 15 хиљада војника на острву Виду и свој вечни мир нашло у дубинама Јонског мора. Након опоравка на Крфу, српска војска је наоружана и физички припремљена, а затим је на Солунском фронту заузела своје место са осталим савезницима. Тако оспособљена српска војска, са великим емотивним набојем да се што пре врати кући, пробила је 15.септембра 1918. Солунски фронт и незадрживо кренула ка Србији За 40 дана, односно 25.октобра јединице под командом генерала Душана Додића стигле су и у Јагодину. У знак сећања на те хероје и на огромне жртве које је Србија положила у Великом рату, јагодинска локална самоуправа је низом манифестација обележила стогодишњицу пробоја Солунског фронта. Једна од активности је и учешће наших статиста у филму ,,Краљ Петар I'  који режира Лазар Ристовски, и који ће оживети ликове наших херојских предака и одати им поштовање за све што су учинили и дали за спас Србије. Ови млади људи који крећу сада пут Крфа достојно ће представљати своје претке и град Јагодину. Предлог Лазара Ристовског је прихватила јагодинска локална самоуправа на челу са Драганом Марковићем Палмом, који је одмах рекао да ћемо учествовати у овом пројекту и финансијски подржати превоз, смештај и боравак наших статиста на Крфу', рекао је Стевановић.

            Према речима Зорана Глигоријевића, директора Јагодинског спортског савеза који ће бити уз статисте из Јагодине током петодневног боравка на Крфу, реализација овог пројекта има два патриотска аспекта. Први аспект је тај што ће ови млади људи проћи стазама својих славних предака, а други што је град Јагодина узео учешће у реализацији овог изузетног пројекта, чиме ће још више подићи, ионако велики углед који ужива у Србији.

Јагодинска локална самоуправа је и на овај начин, поред низа манифестација које су организоване поводом стогодишњице пробоја Солунског фронта, дала свој велики допринос у очувању сећања на најславније дане и године у српској историји.

 

Галерија фотографија

Коментари
0
84

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 9 - 8 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже