најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

12.Септембар 2018
Амбасадор Кубе у Србији у посети Јагодини

Амбасадор Кубе Густаво Триста Дел Тодо посетио је Јагодину где је најпре имао састанак са председником Скупштине града Јагодине Драганом Марковићем Палмом а затим је обишао туристички комплекст у Јагодини.Тема састанка била је успостављање још боље сарадње између Кубе и Србије. Драган Марковић Палма је нагласио да су Куба и Србија пријатељске земље и изразио захвалност што Куба није признала независност Косова. „Куба је велики пријатељ Србије која није подржала независност Косова. Куба је под санкцијама и блокадом више од 50 година, а сама је обезбедила све што је потребно за живот грађана. Без обзира на неправедне санкције Куба ужива велики углед у свету, Европи а посебно у Србији. И Србија је имала неправедне санкције и знамо како је то. Сигуран сам да ако би Србија одлучивала о томе, ми би подигли обе руке да се Куби скину санкције“, рекао је Марковић на конференцији за новинаре којој су присуствовали и градоначелник Јагодине Ратко Стевановић и начелник Поморавског округа Горан Милосављевић.

Председник Србије Александар Вучић и министар спољних послова Ивица Дачић често говоре о Куби као великом пријатељу.

„Рекли сте да ћете довести у септембру привреднике са Кубе у Београд. То је добра ствар јер ће тако привредници из Србије сазнати шта се све производи на Куби. Јагодина има доста страних инвеститора. Желим да вам покажем како ми доводимо инвеститоре. У Србији постоје субвенције за новоотворене фабрике на основу вредности инвестиције и броја запослених. Имамо све више заинтересованих инвеститора. Србија стаје на здраве економске ноге и већ крајем ове године биће повећање плата и пензија“, казао је Марковић. Марковић је нагласио да Србија има велику међународну популарност.

„Ја желим да пошаљем поруку свим државама које данас кажу „браво Србија, добри сте у овоме или ономе“, да кажу „браво“ и за оно што је Србија испоштовала када је у питању Бриселски споразум који су постигли Београд и Приштина. Једино је Србија испунила своје обавезе, а Албанци нису испоштовали ништа. Ја нећу да кажем да те државе, које су главни текстописци Бриселског споразума треба да казне Албанце, али треба да сазнају праву истину, да су Албанци милитантни и да децу од рођења уче да мрзе Србију“ изјавио је Марковић и додао: „Вучићу није лако да преговара са терористима. Нигде се у свету није десило да они који су ратовали, који су били вође тих банди, терористи, да они буду шефови преговарачког тима, као што је случај са Албанцима са Косова и Метохије.“ Марковић је поручио да се Србија бори за политику мира, али и политику достојанства и политику подигнутих глава.

„Тражим да Европа и САД признају да су направили грешку, јер су бомбардовали Србију да би довели терористе на власт и да отму део територије Србије. Очекујемо да се крајем септембра настави дијалог у Бриселу. Али је проблем што Хашим Тачи нема кредибилитет, као што има Александар Вучић и у парламенту и код грађана Србије. Од 10 најмногољуднијих земаља света, седам држава и то Кина, Индија, Индонезија, Бразил, Русија, Нигерија и Мексико, није признало једнострано проглашено независно Косово. У државама на свету које нису признале Косово живи 5 млијарди и 350 милиона становника, а у државама које су признале Косово живи 2 милијарде и 257 милиона становника. Када би Србија имала утицај да распише референдум на тему Косова, однос би у нашу корист био 2:1“, рекао је Марковић.

Драган Марковић Палма је најавио да би на традиционалној кик бокс манифестацији, која се сваког 7. јула одржава у Кончареву крај Јагодине, гост могла бити кик бокс репрезентација Кубе, имајући у виду чињеницу да је Куба земља бокса. Марковић је рекао да би се меч између Палминих тигрова и Кубе могао одржати у знак сећања на највећег аматерског боксера свих времена, троструког олимпијског шампиона, кубанску легенду Теофила Стивенсона.

Амбасадор Кубе Густаво Триста Дел Тодо је рекао да су билатерални односи Србије и Кубе дуги 75 година.

„Куба је увек била и биће уз Србију. Наши народи су веома блиски, иако смо далеко. Када је Србија бомбардована 1999. године, Куба је била уз вашу земљу и тада је Фидел Кастро рекао да је бомбардовање Србије геноцид. Куба поштује суверенитет и територијални интегритет Србије. Наши политички односи су веома добри. Прошле године је председник Србије Вучић био у Хавани, посета је била врло успешна. Раније је био бивши председник Србије Томислав Николић, а недавно је био министар рада Зоран Ђорђевић“, рекао је амбасадор Кубе у Србији Густав Триста дел Тодо.Он је рекао да је прошле године на Куби боравило 6000 туриста из Србије.

„Куба јесте далека и скупо је, али вреди отићи на Кубу, кажу сви грађани Србије који су били на Куби. 24. септембра ћемо у Привредној комори Србије организовати презентацију „Како пословати са Кубом““, рекао је амбасадор.У знак пријатељства и добре сарадње, Драган Марковић Палма је амбасадору уручио Грб града.

Након конференције за новинаре, гости су, у пратњи домаћина обишли јагодински туристички комплекс. Амбасадор је прво обишао Музеј воштаних фигура где се уписао у књигу утисака и похвалио рад запослених, а затим је обишао Аква парк, излетиште Поток са највећим вештачким водопадом на Балкану, као и Зоо врт. Амбасадор, који је први пут у Јагодини, одушевљен је како туристичком понудом тако и градом. Он је изразио наду да ће након састанка кубанских и српских привредника, крајем септембра у Привредној комори Србије, привредна сарадња две земље бити још боља.

Галерија фотографија

Коментари
0
67

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 7 - 1 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже