најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

10.Јун 2018
Јагодински свештеници посетили цркву Света Аналипсија у центру Катарине

Трећег дана посете јагодинске делегације Паралији, коју је предводио Драган Марковић Палма, председник Скупштине града Јагодине, припадници јагодинског свештенства, који су такође у поменутој делегацији, присуствовали су литургији у цркви Света Аналипсија, која се налази у центру Катарине.

Занимљиво је истаћи да овај прелепи храм има два нивоа, који се наизменично користе због простора, а у зависности од броја верника и верских празника.

Такође, треба рећи и то, да су у цркви Свете Аналипсије делови мошти Свете Катарине, Светог Агатоника и Светог Диониса. Црква је пространа, лепо осликана, са високом таваницом, нарочито на горњем нивоу, на којој доминира фреска Исуса Христа Пантократора (Сведржећег).

Старешина цркве Света Аналипсија, свештеник Варнавас Леонтиадис упознао је, након литургије, јагодинске свештенике са историјатом овог храма, његовим највреднијим фрескама, иконама и реликвијама, као и са свакодневним хуманитарним радом који се огледа у прикупљању одеће и припремању хране за сиромашне и болесне. Свештеник Леонтиадис је истако да ов црква свакога дана има по 95 добровољаца – волонтера, који прикупљају одећу за сиромашне, припремају оброке за оне који себи немају од чега да их приуште, а такође носе храну старим, болесним и изнемоглим грађанима који не могу да се крећу.

Обраћајући се јагодинским свештеницима старешина цркве Варнавас Леонтиадис је рекао: „Посебно ми је драго што смо данас имали прилику да угостимо свештенике из српске делегације у нашој цркви, и нашем граду. Искористили смо ову прилику да се боље упознамо и још више унапредимо сарадњу између наше две цркве, грчке и српске. Српски патријарх Иринеј, коме дугујемо велику захвалност, преко лета, када у Паралији, Лептокарији и Платамону има доста српских туриста, шаље овде свештенике из Србије, како би ваши туристи који овде летују могли да слушају литургију на српском језику и да се исповедају. На тај начин, они се ни за време десетодневних одмора не удаљују од своје цркве и своје вере“, рекао је отац Леонтиадис.

Јагодински свештеници изразили су велико задовољство што су били у прилици да посете цркву Свете Аналипсије, као и захвалност јагодинској локалној самоуправи која им је то омогућила.

„Ова сама посета мислим да је плод дугогодишње добре сарадње са нашом локалном самоуправом и њеним председником Драганом Марковићем, коме се захваљујемо, што је омогућио и организовао да свештенство Беличког намесништва обиђе овај прелепи храм и присуствује литургији, у свој сестринској грчкој цркви. Велико је задовољство упознавати друге народе и обогатити себе на тај начин“, рекао је протојереј Гајић.

„Велико задовољство свих нас свештеника је боравити ових дана у Паралији. Хвала јагодинској локалној самоуправи, што нам је омогућила да разменимо искуства са грчким свештенством. Оно што је мене нарочито импресионирало је њихова хумана делатност, и њихова преданост и рад око убогих, сиромашних и болесних. То је нешто чему треба да се дивимо, то је нешто што треба да учимо од њих, како би и ми у неком будућем времену на такав начин нашим грађанима изашли у сусрет“, рекао је протонамесник Тодоровић. И на крају само можемо поновити речи свештеника ВарварасаЛеонтиадиса, старешине цркве Свете Аналипсије, да вера, духовност и пријатељство спајају српски и грчки народ.

Галерија фотографија

Видео галерија

Коментари
0
129

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 1 * 3 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже