најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

08.Јун 2018
Васпитачице Предшколске установе „Пионир“ из Јагодине обишле вртић у Катарини

Дргог дана посете политичко привредне делегације града Јагодине Паралији, предвођене Драганом Марковићем Палмом,председником Скупштине града Јагодине, запослени у Предшколској установи ,,Пионир“ обишли су вртић на периферији Катарине, која је од Паралије удаљена десетак километара.
Током посете вртићу, чију је изградњу суфинансирала Европска унија, васпитачице из Јагодине су биле у прилици да се упознају с начином и системом рада својих грчких колегиница и размене искуства у раду с децом различитих узраста. Дочек гостију из Јагодине, од стране грчких домаћина био је више него срдачан и топао. На самом почетку посете размењени су и пригодни поклони и изражено обострано задовољство, док су грчки малишани госте из Србије дочекали с громогласним узвиком ,,Добро дошли' изговореном на нашем језику. А да Србија и Грчка јесу пријатељске и братске државе, показао је и поклон који су малишани из Катарине сами направили за нашу делегацију. Наиме, ради се о импровизованој свесци, чију једна корицу представља грчка, а другу српска застава. На унутрашњим страницама су били отисци дланова грчких малишана у бојама српске заставе.
Вртић на периферији Катарине има капацитет за 130 малишана, али тренутно у њему борави стотинак деце, под будним оком насмејаног, љубазног и предусретљивог особља.Зграда вртића је конципирана тако, да су у приземљу деца узраста од две и по до  четири године, док су на спрату смештени малишани од осам месеци до две и по године.Иначе, током посете вртићу у Катарини били смо у прилици да сазнамо, да обавезно предшколско образовање у Грчкој за све малишане почиње од навршене четрвте године.
Цео вртић је у ведрим и веселим тоновима, са зидовима прекривеним дечијим радовима, а све у циљу стварања амбијента који ће највише пријати малишанима и утицати на њихову дружељубивост и креативност.
У име грчких домаћина, добродошлицу колегама из Јагодине најпре је пожелела Ана Хамори, управница дела вртића за узраст деце од две и по до четири године.
 „Драги наши пријатељи, изузетна ми је част што сте данас наши гости и што можемо да вас упознамо с начином рада нашег вртића.Ми смо на заједничком и врло одговорном задатку, јер се бавимо послом који подразумева чување, васпитање и подстицање креативности и хуманости код деце. Наши народи и наше државе негују традиционално пријатељске и блиске односе, и за вас и за нас су деца највеће богатство, она представљају будућност, а на нама је да их упутимо и помогнемо им да постану часни и добри људи, пуни саосећања и разумевања, као и одговорности, јер су то праве вредности које гарантују просперитет“, рекла је Ана Хамори.
Затим се јагодинским колегиницама и колегама обратила Дионесија Мариопулу, управница дела вртића у Катеринију за децу узраста од осам месеци до две и по године.
 „Овде смо да помогнемо дечици при одрастању, од осам и по месеци до четири године у  оба одељка нашег вртића. Сложиће те се са мном да је најлепше радити за децом, то је посао који оплемењује и сви они који раде с малишанима су дуже млади, у односу на људе који се баве другим пословима. Кроз разне игре упознајемо дечицу са светом који их окружује, учимо их како да се пазе и брину о себи и трудимо се да им сваки тренутак овде учинимо што лепшим, јер је то наш задатак и наш посао, који радимо с толико посвећености”, рекла је Дионесија Мариопулу.
У име васпитачица из Јагодине и чланова пратећих служби Предшколске установе ,,Пионир“ који су посетили вртић у Катарини, грчким домаћинима се обратила Рада Петровић, вршилац дужности директора ПУ ,,Пионир“.
 „Желим да се захвалим на гостопримству, сваке године смо ваши гости. Иначе, ово је једно позитивно искуство, јер се бавимо истим послом. Бавимо се најлепшим послом на свету, одосно бавимо се децом, будућим људима. У овом послу је важно пружати љубав. Жеља ми је да искористим ову прилику и да вас позовем, да и ви будете наши гости, а ми ваши домаћини”, рекла је Рада Петровић.
Импресије о посети вртићу у Катарини, надомак Паралије, биле су више него позитивне, што сведоче и изјаве јагодинских васпитачица, које су у први план истакле топлу добродошлицу грчких домаћина и важност рада са децом.
„Другачије им је организован рад, другачији су им  називи, у суштини  је основа иста.Велика брига, велика посвећеност деци.Јако су нас лепо примили, све је у функцији деце, и њиховог лепог и пријатног боравка.Наравно, они живе у једној другој средини где су велике врућине, тако да су неке ствари адаптиране за њихове потребе.Код нас је то нешто другачије. Са осмесима и радошћу су нас дочекали, добили смо неке лепе поклоне, блок са грчком и српском заставом, деца су нам дала осмех и отиске својих руку. Чули смо само лепе речи, разменили искуства са грчким колегиницама, то су наше сестре иако не говоримо истим језиком. Грчка је у сваком погледу наша блиска и братска држава, православна и шта год. И наше грчке колегинице и ми имамо исти задатак, говоримо језиком који деца разумеју, жеља ми је да буду наши гости, да они виде како ми радимо, као што смо видели како они раде, а све у циљу да направимо нешто ново и нешто лепше“, рекла је васпитачица Нешић.
„Посетити вртић је заиста велико задовољство, поготову што се бавимо истим послом. Деца су деца, она су свуда иста. Дочекали су нас са осмесима и махањем, тако да је то једна атмосфера, која је иста и код нас и код њих. Постоје одређене разлике између рада наших и њихових вртића, по броју деце и броју објеката, ми смо ту богатији по броју објеката и имамо већи број деце, али таква је ситуација, у зависности од поднебља у коме деца живе и бораве. Посао којим се ми бавимо је стварно нешто најлепше. Ја бих се захвалила нашим домаћинима још једном, у име свих, наши утисци су на завидном нивоу и сви смо презадовољни оним што смо видели“,  рекла је главни васпитач јагодинског вртића „Пионир“ Милинка Цветковић.
„Ово је једно од најплеменитијих занимања, али разлике између њихове и наше организације посла свакако постоје. Имамо ми шта да научимо нешто од њих, а и они шта да науче од нас. Захваљујем се одличним домачинима и жеља ми је даи они буду наши гости.Ја радим са најмлађим узрастом, јесте тешко, али ја кад бих нешто сада бирала испочетка, опет бих одабрала ово занимање.јесте тешко, али истовремено и много лепо радити са децом“, рекла је васпитачица Глигоријевић. 
Заједнички закључак грчких и јагодинских васпитачица, током посете вртићу у Катарини је, да је рад са децом једно од најодговорнијих занимања, а истовремено и најлепше занимање, јер рад са децом оплемењује и гарантује лепу будућност.

Галерија фотографија

Видео галерија

Коментари
0
280

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 6 + 4 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже