најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

28.Мај 2018
Организована традиционална Тројичка литија у Јагодини

У Јагодини је у одржана традиционална Тројичка литија.Верници и свештенство у литији су прошли централним градским улицама Јагодине, на велики хришћански празник Силазак Светог духа на апостоле, у народу познат и као Света Тројица или Духови. Литији су присуствовали и градоначелник Јагодине Ратко Стевановић и заменица  градоначелника Снежана Вукашиновић.
Традиционална литија кренула је из Саборне цркве Светих апостола Петра и Павла и из Старе цркве Светог архангела Михаила, а затим су верници носећи иконе и црквене барјаке, уз појање свештеника обишли споменик Кнегиње Милице на платоу испред Скупштине града Јагодине.
Верници и свештенство из храма посвећеног Светој Петки су обишли освештани храст, такозванни запис, у два километра удаљеном јагодинском насељу Сарина Међа, док је у исто време освештан и запис у насељу Стрелиште у литији верника јагодинске цркве Покрова пресвете Богородице.
„Силазак Светог духа на апостоле је један од три највећа хришћанска празника. Дух свети је тај који је све коренито променио, који човеку дају једну нову димензију постојања, јер све ново твори. Он чини истинског човека, мења нас у вечном правцу, како је Господ заповедио. Зато га славима као превасходног дароватеља сваке врлине, сваког добра. Наше је да молимо а снагу добијамо баш од Светог духа“, објашњава протојереј-ставрофор Небојша Младеновић, Архијерејски намесник белички, старешина храма Светих апостола Петра и Павла у Јагодини.
„Управо тим поводом, славећи дух свети, православна црква од давнина орагнизује литију. Ми призивамо њоме благодат на читав град, да буде благословен, да Господ свим људима дарује мир, слогу, љубав, здравље. Да дарује потребне кише у време, да умири ветрове невоље и олује. А све за спасење свих верника“, рекао је он.
Богослужењу су присуствовали и учествовали у литији бројни верници, деца, свештенство, председник Црквене општине јагодинске Мићо Гарић, одборници у Скупштини града Јагодине, представници Војске Србије и културно-уметничког друштва „Каблови“, извиђачи и многи други.

Галерија фотографија

Коментари
0
132

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 9 - 1 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже