најактуелније:

У циљу развоја и унапређeња пољопривредне производње, Скупштина града Јагодине је пољопривредним произвођачима из Јагодине, омогућила коришћење бескаматних кредита код Комерцијалне банке а.д. и Банке Интеса а.д.. Укупне трошкове камате и обраде кредитног захтева, сносиће град Јагодина. | Скупштина града Јагодине, расписује конкурс за радно место менаџер у локалној самоуправи града Јагодина. Услов је да кандидат има минимум VI степен стручне спреме и обавезно знање енглеског језика. Ваш CV са фотографијом можете слати на e-mail адресу kabinet.jagodina@gmail.com | Скупштина града Јагодине је у циљу развоја привреде, омогућила привредним субјектима који своју делатност обављају на територији града Јагодине коришћење краткорочних кредита код Комерцијалне банке а.д., АИК банке а.д., Банке Интеса а.д. и Societe General банке, за које ће се трошкови камате плаћати из буџета града Јагодине. |

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

14.Мај 2018
Председник Скупштине града Јагодине примио студенте Географског факултета у Београду

Око 40 студената са Одсека за демографију Географског факултета у Београду и неколико професора посетили су у понедељак Јагодину где им је председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма одржао предавање на тему програма мера у борби против беле куге у Јагодини. Присуствовао је и градоначелник Јагодине Ратко Стевановић.

Студенти Одсека за демографију сваке године у оквиру теренске наставе посете неку локалну самоуправу у Србији, а овога пута су се одлучили за Јагодину због јединствене социјалне политике коју овај град спроводи. Председник Скупштине града Драган Марковић Палма представио је студентима директне и индиректне мере у борби против беле куге које локална самоуправа у Јагодини већ годинама успешно спроводи.

„Борба против беле куге у Јагодини се разликује од борбе против беле куге у другим градовима где само када је изборна кампања политичари обилазе породилишта. Ми то радимо у континуитету који је дао резултат јер смо на попису 2012.године имали 440 породица више него 2002.године. Имамо директну и индиректну борбу против беле куге. Директна борба су мере које смо спроводили и које још увек спроводимо. Имали смо меру када смо давали 1.200 евра за свако рођено дете, затим и данас имамо меру да све незапослене труднице и породиље месечно примају по 12.000 динара. Имали смо акцију која је трајала две године , када смо за свако четврто и наредно дете давали 200 евра месечно до пунолетства детета. Када би се сваки град тако борио против беле куге сигуран сам да данас не би били у страху да будемо мањина у својој земљи“, рекао је Драган Марковић Палма обраћајући се студентима треће и четврте године и мастер студија. 

Од директних мера треба поменути меру на основу које су старији од 38 година приликом склапања брака добијали 3.000 евра.

„Имали смо велико интересовање девојака из 46 градова у Србији, док су младићи били из Јагодине. Склопљено је 50 бракова а рођено је 30-оро деце“,  рекао је Марковић.

Осим директних мера, врло су популарне и индиректне мере борбе против беле куге.

„Једна од индиректних мера је што нисмо 12 година мењали цену вртића и најнижа је у Србији, износи од 2.800 до 3.200 динара. Имамо бесплатан превоз за ђаке који из села иду у град у школу. Бесплатно на море иду ђаци који заврше четврти и осми разтреед. Они иду у Црну Гору, док у Грчку иду ђаци који заврше средњу школу. Све се то плаћа из буџета града већ 13 година. Тако родитељи не морају да размишљају да ли имају довољно новца да пошаљу децу на море. Студенти у Јагодини не плаћају улаз на Аква парк, Музеј воштаних фигура. Затим сваке године водимо студенте у Беч, по 600 њих, а са нама иду и наши најпознатији певачи као што су Цеца, Аца Лукас, Харис Џиновић. Ми желимо да наши студенти виде како живе њихове колеге у Бечу, а онда да се врате у Србију и да ту живе и раде. Студенте водимо и у Грчку, као и чланове културно уметничких друштава. То све не кошта много. А новац уложен у младе људе никад није узалуд потрошен“, нагласио је Марковић.

Марковић је казао да је Јагодина право место за младе људе.

„Ми имамо највећи број инвеститора на основу броја становника. Имамо 12 инвеститора, а до краја године довешћемо још неколико како би се млади људи запослили. Радили смо једну анкету пре две године у Србији и једно од питања било је: ,,У ком граду бисте волели да живите уколико би морали да одете из вашег града?“. Одговор је био – у Јагодини. Оно што је важно за овај град јесте да ми бринемо о свакој породици. Ми смо једини град у Србији који има овакав социјални програм“, напоменуо је Марковић.

Јагодина је једини град у Србији где се политичари не возе у општинским аутомобилима, одборници и чланови већа не примају плату, већ се штеди а буџет троше грађани.

„Ми који смо преузели овај град 2004.године тада смо имали скупље аутомобиле него данас. У Србији већина политичара дође бициклом на власт, а одлази мерцедесом. 2004.године буџет града је био 4 милиона евра, а данас је 26 милиона евра. Од тога 80 подсто су приходи које ми обезбеђујемо. Овде се праве зграде а ми пунимо буџет од комуналија за те зграде. Код нас постоји политичка стабилност и јединство и то се огледа у трајању седница, 15 тачака дневног реда се усвоји за девет минута. Седнице су кратке јер се одборничке групе пре заседања договоре“, рекао је Марковић.

Професорка са Географског факултета Гордана Војковић се захвалила на лепом пријему у Скупштини града Јагодине.

„Ми смо изабрали да посетимо Јагодину зато што смо чули за добре примере праксе везане за демографска питања. Наравно да можемо говорити овде и о политици јер у великој мери демографија и јесте политика али желимо пре свега да се наши студенти баве уско стручним питањима“, рекла је Гордана Војковић.

Студенти са Географског факултета у Београду су затим обишли туристички комплекст у Јагодини,  Аква парк, Музеј воштаних фигура, Зоолошки врт и излетиште Поток, а затим су наставили пут Ниша где су се такође упознати са радом локалне самоуправе на пољу демографије.

Галерија фотографија

Коментари
0
112

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 10 - 7 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже