најактуелније:

У циљу развоја и унапређeња пољопривредне производње, Скупштина града Јагодине је пољопривредним произвођачима из Јагодине, омогућила коришћење бескаматних кредита код Комерцијалне банке а.д. и Банке Интеса а.д.. Укупне трошкове камате и обраде кредитног захтева, сносиће град Јагодина. | Скупштина града Јагодине, расписује конкурс за радно место менаџер у локалној самоуправи града Јагодина. Услов је да кандидат има минимум VI степен стручне спреме и обавезно знање енглеског језика. Ваш CV са фотографијом можете слати на e-mail адресу kabinet.jagodina@gmail.com | Скупштина града Јагодине је у циљу развоја привреде, омогућила привредним субјектима који своју делатност обављају на територији града Јагодине коришћење краткорочних кредита код Комерцијалне банке а.д., АИК банке а.д., Банке Интеса а.д. и Societe General банке, за које ће се трошкови камате плаћати из буџета града Јагодине. |

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

04.Мај 2018
Првог дана посете Бугарској привредно политичка делегација Јагодине посетила је општину Ковачевци

Привредно политичка делегација града Јагодине на челу са председником Скупштине града Драганом Марковићем Палмом првог дана посете Бугарској, посетила је општину Ковачевци, чији су представници недавно боравили у Јагодини.
У Ковачевцима, који се налазе у Перничкој области у Бугарској, заједничку конференцију за новинаре одржали су градоначелник Ковачеваца Васил Станимиров, председник Скупштине града Јагодине, народни посланик Драган Марковић Палма и председник посланичке групе бугарско-српског пријатељства у Парламенту Бугарске Станислав Владимиров.
Градоначелник Ковачеваца је рекао да градоначелници у Бугарској само могу да сањају о развоју какав има Јагодина.
„Наша делегација је посетила Јагодину и осим изузетно срдачног дочека, ми смо видели ствари које су урађене, а о којима могу само да маштају градоначелници у Бугарској. Видели смо економски, културни, спортски, туристички развитак, и упознали се са улагањима у образовање и социјалном политиком. Има доста одличних идеја које ћу узети одатле и заједно са својом екипом ћу се потрудити да све то применимо код нас у будућности. Оно што смо констатовали као заједнички општи проблем, а на чијем решавању град Јагодина ради врло упорно, то је демографски пад. Поводом тог проблема обратићу се народном представнику Станиславу Владимирову, како би се извршиле законодавне промене и подстицано рађање у Републици Бугарској“, рекао је Станимиров.
Први пут се десило да једна земља и град који нису у Европској унији помажу једну земљу и општину које су у ЕУ, нагласио је Марковић током конференције за новинаре, додавши да очекује подршку Бугарске у евроинтеграцијама Србије.
„И Бугарска има исти проблем као и Србија, све делегације које дођу код вас иду у Софију, а у Србији све делегације које дођу из Европе иду у Београд. Као што Србија није само Београд, тако ни Бугарска није само Софија. Ми имамо зоолошки врт у Јагодини и ја сам вашем градоначелнику понудио да вам дамо више животиња бесплатно и да се код вас отвори један зоолошки врт. Ја могу да му обећам да ће Јагодина помоћи када је у питању зоолошки врт, такође помоћи ћемо и када је у питању нешто друго, али нека то за сада буде тајна. По први пут у историји у Европи се дешава да град, чија држава није члан Европске уније, помаже општини чија је држава члан Европске уније. Бугарска је члан Европске уније, а Србији је 2004.године обећано да ћемо ући у ЕУ, а сада су нам тај период продужили до 2025.године. Ми доста очекујемо од Бугарске, пошто је она сада земља која председава Европском унијом, то је прилика да коначно правда буде критеријум, када је у питању Србија и њен улазак у ЕУ, а не сила“, рекао је Марковић.
Иако је Бугарска члан Европске уније, а Србија не, за Бугарску не постоји граница између две земље, поручио је председник посланичке групе бугарско српског пријатељства, народни посланик Станислав Владимиров.
„Ја се радујем што чујем, иако је Бугарска у Европској унији, а Србија није, да нема границе за међусобне односе наше две државе. И у економској сфери, и у култури, и у пољопривредној производњи. Било би штета да не искористимо ту блискост и близину у географском смислу. Радујем се свему ономе што сам чуо од господина Палме, јер је он исказао велику жељу за успостављањем тесне сарадње у свим областима. Ја ћу се држати речи господина Палме, да после избора сви политичари треба да раде на развоју оптина и државе, и у интересу народа. Бугарска је поставила западни Балкан као приоритет и надам се да ће после нашег председавања, Србија брже ући у Европску унију“, рекао је Владимиров.
Одговарајући на питања бугарских новинара Драган Марковић Палма, председник Скупштине града Јагодине је рекао да је Србија гарант мира на Балкану.
„Желим да вам кажем да у Србији постоји политичка стабилност већ 4 – 5 година и Србија гарантује мир на Балкану. У Србију стално долазе страни инвеститори и отварају фабрике. Ја сам у Јагодину довео 12 инвеститора, односно 12 фабрика“, рекао је Марковић.
Градоначелник Ковачеваца Васил Станимиров је изјавио бугарским новинарима, да га оно што је видео у јагодинској индустријској зони, подсећа на време када су у Бугарској све фабрике радиле.
„Ми смо имали прилику да видимо те фабрике и младе људе који излазе из њих срећни и задовољни након завршене смене. То ме је вратило у време када су наше фабрике радиле“, рекао је Станимиров.
Градоначелник Ковачеваца поклонио је Драгану Марковићу Палми сувлакарску маску која је симбол Ковачеваца, а коју су пре Марковића добила и два бугарска председника, Георги Прванов и генерал Румен Радев. Градоначелнику Станимирову је је председник Фудбалског клуба ,,Домаћин' из Ковачевца код Јагодине, Владан Стаменковић поклонио дрес Ковачевца са исписаним презименом Станимирова. Председнику посланичке групе бугарско српског пријатељства Станиславу Владимирову, Драган Марковић Палма је уручио грб града Јагодине.
Наша делегација у чијем саставу су били и пољопривредници са територије града Јагодине, који имају по 20 и више грла крупне стоке обишла је фарме у Ковачевцима у Бугарској, чији је власник Мито Дејанов.
При обиласку фарме Драган Марковић Палма је упознао Дејанова о активностима које јагодинска локална самоуправа спроводи у циљу унапређења и поспешивања пољопривредне производње.
„Пре седам година ја сам водио пољопривреднике из Јагодине у Париз у Француску на пољопривредни сајам. Тамо сам видео немачке јунице и увезао сам 220 стеоних јуница и поделио их пољопривредним произвођачима који се баве производњом млека. Критеријум је био да свако ко има једну и више крава, његово име је улазило у бубањ и било је извлачење. Први добитник је добијао јуницу, а други добитник је добијао теле. Тако је 440 пољопривредника добило јунице бесплатно, које је платио град. Данас у Јагодини има 5 – 6 хиљада тих високомлечних крава“, казао је Марковић.
Наших пољопривредни произвођачи који су били у делегацији су истакли да, иако је Бугарска у Европској унији, у Србији су и сточарство и пољопривреда на много вишем нивоу.
Чланови јагодинске делегације обишли су и Меморијални музеј ,,Георги Димитров“, који је родом из тих крајева и који је био вођа антифашистичког покрета током Другог светског рата у Бугарској и један од лидера међународног комунистичког покрета. Такође, чланови делегације су обишли и Етнографски центар у Ковачевцима.

Галерија фотографија

Коментари
0
66

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 6 - 3 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже