најактуелније:

У циљу развоја и унапређeња пољопривредне производње, Скупштина града Јагодине је пољопривредним произвођачима из Јагодине, омогућила коришћење бескаматних кредита код Комерцијалне банке а.д. и Банке Интеса а.д.. Укупне трошкове камате и обраде кредитног захтева, сносиће град Јагодина. | Скупштина града Јагодине, расписује конкурс за радно место менаџер у локалној самоуправи града Јагодина. Услов је да кандидат има минимум VI степен стручне спреме и обавезно знање енглеског језика. Ваш CV са фотографијом можете слати на e-mail адресу kabinet.jagodina@gmail.com | Скупштина града Јагодине је у циљу развоја привреде, омогућила привредним субјектима који своју делатност обављају на територији града Јагодине коришћење краткорочних кредита код Комерцијалне банке а.д., АИК банке а.д., Банке Интеса а.д. и Societe General банке, за које ће се трошкови камате плаћати из буџета града Јагодине. |

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

27.Април 2018
Борба против беле куге у Јагодини

У Скупштини града Јагодине потписани су уговори о додели помоћи за незапослене труднице и породиље, као и уговори о наставку примања помоћи од 200 евра месечно за четврто дете. Ово је део социјалне политике града у борби против беле куге Јагодина је град познат по јединственој социјалној политици која подразумева једнаку бригу о свим категоријама становништва, али посебна брига је посвећена деци, младима и борби против беле куге. У Јагодини се спроводи низ активности и мера у циљу подизања наталитета, каже заменица градоначелника Јагодине Снежана Вукашиновић.

„Посебна брига се посвећује борби против беле куге и јачању породице. Та брига почиње пре рођења детета, од навршеног трећег месеца трудноће па до рођења детета незапослене труднице имају право на надокнаду од 12.000 месечно. Породиље ово право стичу попдносшењем приујаве у канцеларији број 6 у Скупштини града па до навршених 12 месеци детета. Надокнаду од 200 евра имају оне породице где оба родитеља не раде дуже од 12 месеци и да им је место пребивалишта на територији града Јагодине дуже од две године“, рекла је Снежана Вукашиновић.

Јагодина је имала једну веома подстицајну меру када је наталитет у питању, а то је помоћ за четврто и свако наредно дете од 200 евра месечно до пунолетства.

„Свако четврто, пето и наредно рођено дете има надокнаду од 200 евра месечно до пунолетства. Ова одлука је ступила на снагу 1.јануара 2008.године а завршила се 28.фебруара 2010.године. Сва деца рођена у овом периоду до навршених 18 година имају право на 200 евра сваког месеца што се уредно исплаћује. Имали смо једну дивну акцију којом смо подржали рађање деце, са 1.200 евра по рођеном детету. Та акција је трајала до 30.јуна до 31.децембра 2012.годуне и сва деца рођена у овом периоду су добила по 1.200 евра. Желим да нагласим да је њима тај новац уручен на свечаности у сали Скупштине града. Ова помоћ породицама је јако значајна и јединствена је. То је начин на који се наша локална самоуправа бори против беле куге, а наравно потребна је и шира акција на нивоу државе“, рекла је Снежана Вукашиновић.

Родитељима ова помоћ много значи јер су углавном незапослени и немају друге сталне изворе прихода.

Славица Вујичић из Глоговца, прима помоћ за четврто дете.

„Од 2008.године примам помоћ за четврто дете сваког месеца по 200 евра. Много ми значи да помоћ. Сваког месеца је редовно уплата тако да нам је то од великог значаја. Новац трошим на децу. Најмлађа девојчица је трећи разред, а најстарија је на другој години факултета“, казала је Славица Вујичић.

Оливера Миладиновић из Јагодине добија помоћ за четврто дете. Оливера и Владан су добили близанце Петра и Павла који добија помоћ као четврто дете.

„Ми примамо осам година по 200 евра сваког месеца. Ми смо планирали треће дете а добили смо близанце па је и за нас то било изненађење. Павле је тај срећник, минут је млађи али новац трошимо на сво четворо. Новац трошим на њих, на школу, гардеробу, неку играчку“, рекла је Оливера.

Марија Стевановић из Јагодине прима новчану помоћ од 12.000 динара јер је незапослена породиља. „Примала сам помоћ и као трудница. Помоћ ми много значи а купујем од тога памперс, кашице, влажне марамице. Имам и старију ћерку од 10 година тако да и на њу трошим помоћ. Ни ја ни супруг не радимо. Он повремено ради сезонске послове тако да нам је ово за сада једини стални приход“, објашњава Марија.

Ивана и Дарко Станојевић из Деонице имају петоро деце, а најмлађе су четворомесечне близнакиње.

„Тих 100 евра месечно нам много значи јер имамо неку сигурност па можемо да купимо деци шта им треба. Примамо и социјалну помоћ. Хтео бих да радим али тренутно не могу јер помажем супрузи око деце“, каже Дарко.

Локална самоуправа у Јагодини ће се трудити да и убудуће деца и њихове породице имају ове бенефиције.

Галерија фотографија

Коментари
0
479

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 4 + 7 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже