најактуелније:

У циљу развоја и унапређeња пољопривредне производње, Скупштина града Јагодине је пољопривредним произвођачима из Јагодине, омогућила коришћење бескаматних кредита код Комерцијалне банке а.д. и Банке Интеса а.д.. Укупне трошкове камате и обраде кредитног захтева, сносиће град Јагодина. | Скупштина града Јагодине, расписује конкурс за радно место менаџер у локалној самоуправи града Јагодина. Услов је да кандидат има минимум VI степен стручне спреме и обавезно знање енглеског језика. Ваш CV са фотографијом можете слати на e-mail адресу kabinet.jagodina@gmail.com | Скупштина града Јагодине је у циљу развоја привреде, омогућила привредним субјектима који своју делатност обављају на територији града Јагодине коришћење краткорочних кредита код Комерцијалне банке а.д., АИК банке а.д., Банке Интеса а.д. и Societe General банке, за које ће се трошкови камате плаћати из буџета града Јагодине. |

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

13.Април 2018
Бугарска делегација посетила Јагодину

У Јагодини је у дводневној посети, боравила тринаесточлана делегација из бугарске општине Ковачевци, на чијем челу је био Васил Станимиров, председник општине Ковачевци, а у делегацији су још били и његови сарадници, привредници, као и пољопривредници који се баве ратарством и сточарством.
На састанку са председником Скупштине града Јагодине Драганом Марковићем Палмом било је речи о успостављању боље привредне и сваке друге сарадње Јагодине и општине Ковачевци.
„Причали смо о економској, културној и спортској сарадњи. Јагодина се разликује од других градова у Србији јер муњевито мења свој визуелни изглед, развија се. На основу броја становника имамо највећи број инвеститора. Важно је да доводимо нове инвеститоре како би отварали нова радна места и запошљавали људе. Све смо сами урадили, без помоћи претходне владе и данашње владе. Ове године очекујемо још неколико страних инвеститора. Ми разматрамо како да извозимо што више наших производа у Бугарску, конкретно у општину Ковачевци“, рекао је Драган Марковић Палма.
Марковић је нагласио да Србија и Бугарска традиционално имају пријатељске односе.
„Бугарска тренутно председава Европском унијом. У последње време је велика неправда над Србијом. Конкретно проблем је Косово. Међународна заједница са САД је захтевала од Србије да се потпише Бриселски споразум пре пет година. Сада је највећи проблем формирање Заједница српских општина јер  нам међународна заједница данас каже да ЗСО може да се формира по Уставу Косова. То пре пет година нико није помињао. Србија никада неће признати независност Косова. Србија је испоштовала све своје обавезе према међународној заједници. Мир на Балкану и свету зависи од стабилности региона“, рекао је Марковић.
Он је констатовао да је НАТО бомбардовао Србију како би јој отео део територије, Косово и Метохију.
„На власт су довели албанске терористе. Персоналне промене нису промениле глобалну међународну политику и однос према Србији. Очекивали смо много од САД и новоизабраног председника Трампа и неких других држава. Важно је да знамо да је Велика Британија једна од главних организатора за наношење штете Србији. Много тога немогућег се тражи од Србије, а Србија се бори да економски ојача своје градове јер ако сте економски јаки мање сте зависни од других држава које одлучују о судбини грађана Србије“, нагласио је Марковић.
Драган Марковић Палма је подсетио да су 2008.године он и његов коалициони партнер, председник СПС-а, Ивица Дачић направили проевропску владу у Србији.
„Наравно да од тога нећемо одустати али исто тако треба да кажемо да је просечна плата у Бугарској чак и нешто мања него у Србији. У Европској унији постоје одређена правила“, рекао је Марковић.
На крају свог обраћања Марковић је казао да ће радити на томе да извоз из Јагодине у Бугарску буде већи.
„Бугарска је велико тржиште и кућа на Балкану, као и Србија, поред којих мора да се прође. Србија и Бугарска треба да искористе свој географски положај како би сарађивали на задовоство грађана обе земље“, истакао је Марковић.
Он је позвао културно уметничко друштво из општине Ковачевци да дођу у Јагодину где туристичка сезона почиње 1.јуна, како би успоставили сарадњу са нашим културно уметничким друштвима.
Гости из Бугарске су током дводневног боравка обишли јагодинску индустријску зону где ради неколико италијанских фабрика, туристички комплекс са Аква парком, Зоолошким вртом, Музејем воштаних фигура, цркву Светог Јована Крститеља у Кончареву, као и неколико пољопривредних домаћинстава. Утисци су им, како кажу, одлични. Председник општине Ковачевци Васил Станимиров је истакао да они већ сарађују са пограничним општинама, али да ће радо сарађивати и са Јагодином.
„Сматрам да наша сарадња има будућност како на пољу привреде, тако и на пољу туризма и културе“, рекао је Станимиров и још једном се захвалио на гостопримству.
Пријему у Скупштини града присуствовали су и градоначелник Јагодине Ратко Стевановић, заменица градоначелника Снежана Вукашиновић и начелник Поморавског округа Горам Милосављевић.
На крају састанка Драган Марковић Палма је уручио Василу Станимирову плакету града Јагодине, а председник општине Ковачевци је позвао Марковића и привреднике из Јагодине да дођу у Бугарску у циљу још боље сарадње.

Галерија фотографија

Коментари
0
170

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 2 + 10 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже