најактуелније:

Дочекајте Нову 2019. годину на градском тргу у Јагодини уз групу Галија, организатор Скупштина града Јагодине. Почетак концерта је у 22:45. Добродошли! |

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

29.Март 2018
Завршен 47.фестивал „Дани комедије“ у Јагодини

Победничка представа „Флорентински шешир“ укупно добила шест награда. Статуета ,,Златни ћуран” уручена овогодишњем добитнику награде за животно дело, глумцу Предрагу Ејдусу.

Представа Позоришта ,,Бошко Буха“ из Београда „Флорентински шешир“, проглашена је за најбољу представу на 47.фестивалу ,,Дани комедије,, у Јагодини, одлуком и жирија и публике.

,,Флорентински шешир“ по тексту Ежен Лабиш и у режији Даријана Михајловића је као најбоља представа, одлуком жирија, добила награду ,,Мија Алексић“, а одлуком публике, као најсмешнија представа, добила је награду ,,Миодраг Петровић Чкаља“ и статету ,,Јованча Мицић“. Публика је ову представу оценила просечном оценом 4,80.

Статуету „Ћуран“ за најбољу режију жири је доделио Андрашу Урбану за представу „Сумњиво лице“ у извођењу Народног позоришта у Београду.

Три равноправне награде и статуете „Ћуран“ за најбоља глумачка остварења добили су Горан Јевтић за улогу Нонанкура у представи „Флорентински шешир“, Дејан Луткић за улогу Фадинара у истој представи и Милан Чучиловић за улогу Душка у представи „Мој деда је аут“, у извођењу Београдског драмског позоришта. 

Награда за најбољи савремени домаћи комедиографски текст изведен на фестивалу додељена је Мирославу Момчиловићу за представу „Смрт човека на Балкану“ у извођењу Народног позоришта у Кикинди.

Награду „Никола Милић“ за најбољу епизодну улогу добио је Никола Вујовић за улогу Жике у представи „Сумњиво лице“ у извођењу Народног позоришта у Београду.

Награда за најбољу младу глумицу додељена је Сузани Лукић за улогу Марице у представи „ Сумњиво лице“ и улогу Јелене у представи „Мој деда је аут“. Награду за најбољег младог глумца добио је Урош Јовчић за улогу Бобена у представи „Флорентински шешир“.

Награду за костимографију добила је Ивана Васић за представу „Флорентински шешир“, док је жири одлучио да се не додели награда за сценографију.

Жири је доделио и специјалну награду за ауторску музику у представи „Сумњиво лице“ у извођењу Народног позоришта у Београду Ирени Поповић Драговић.

Селектор овогодишњег фестивала била је театролог Ана Тасић. "Комичне трагедије нашег времена" био је поднаслов 47. фестивала смеха у Јагодини. Од седам такмичарских представа само две су биле класичне комедије, остале су црне комедије и трагикомедије што је, како је рекла селекторка Ана Тасић, одраз продукције у Србији. 

У жирију су били Никола Завишић, позоришни редитељ и драматург, Срђан Алексић, глумац (испред града домаћина) и Оливера Милошевић, уредница у Редакцији културе РТС-а.

Награде су уручене на Светски дан позоришта, 27. марта, када се фестивал званично завршио. У част свих награђених одиграна је представа ,,Шампиони” по тексту Ивана Велисављевића а по мотивима комада Џејсона Милера ,,Тхат цхампионсхип сеасон” 1973.

Организатор Фестивала ,,Дани комедије“ је Културни центар у Јагодини, а покровитељи Министарство културе и Скупштина града Јагодине.

Галерија фотографија

Коментари
0
81

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 4 + 6 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже