најактуелније:

Дочекајте Нову 2019. годину на градском тргу у Јагодини уз групу Галија, организатор Скупштина града Јагодине. Почетак концерта је у 22:45. Добродошли! |

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

21.Март 2018
Почео 47.фестивал „Дани комедије“ у Јагодини

У Јагодини је почео 47.фестивал ,,Дани комедије”. Седам такмичарских представа надметаће се за награде. Фестивал траје до 27.марта.

Величанствен ватромет и фанфаре најавили су 47.фестивал најбољих комедиографских остварења ,,Дани комедије,, а свечано га је отворио глумац Предраг Ејдус, овогодишњи добитник награде за животно дело „Златни ћуран“. Њему је награду уручио градоначелник Јагодине Ратко Стевановић.

Сат времена пре отварања фестивала, у фоајеу Културног центра отворена је изложба фотографија „Властимир Ђуза Стојиљковић“, посвећена овом глумцу, који је умро пре три године, а добитник је награде „Златни ћуран“. Аутор изложбе је кустос Музеја позоришне уметности Србије Биљана Остојић.

Прва такмичарска представа, од укупно седам по избору селекторке Ане Тасић, била је „Урнебесна трагедија“, по тексту Душана Ковачевића, у режији Марка Манојловића и извођењу глумаца Атељеа 212. Бранимир Брстина, који тумачи лик Василија, каже да представа садржи и смех и горчину.

Публика је првој такмичарској представи ,,Урнебесна трагедија“ дала оцену 4,39. Друга је на репертоару „Смрт човека на Балкану”, по тексту и у режији Мирослава Момчиловића, Народног позоришта из Кикинде.

Треће такмичарске вечери је представа „Аматери“, Народног позоришта ,,Бора Станковић” из Врања, по тексту Боривоја Радаковића, а режију потписује Андреа Ада Лазић.

У петак, 23.марта је „Сумњиво лице“, по тексту Бранислава Нушића, у режији Андраша Урбана и извођењу глумаца Народног позоришта у Београду.

Наредне вечери наступају глумци Позоришта Бошко Буха из Београда са представом „Флорентински шешир“, по тексту Ежен Лабиш и режији Даријана Михајловића.

У недељу је на репертоару представа Београдског драмског позоришта „Мој деда је аут“ по тексту Душана Јанковића, у режији Ђурђе Тешић.

Последња такмичарска представа је „Август у округу Осејџ“, по тексту Трејси Летс, у режији Александра Божина, и извођењу глумаца Народног позоришта из Суботице.

Фестивал се затвара 27.марта доделом награда најбољима, а у част победника биће одиграна представа ,,Шампиони“ по тексту Ивана Велисављевића а по мотивима комада Џејсона Милера ,,Тхат цхампионсхип сеасон“ 1973.

„Комичне трагедије нашег времена“ поднаслов је 47. фестивала смеха у Јагодини. Од седам такмичарских представа само две су класичне комедије, остале су црне комедије и трагикомедије што је, како је рекла селекторка Ана Тасић, одраз продукције у Србији. Жири, у саставу Никола Завишић, позоришни редитељ и драматург, Срђан Алексић, глумац и Оливера Милошевић, уредница у Редакцији културе РТС-а, одлуциваце о наградама. Најсмешнију представу, својим оценама, изабраће публика.

Покровитељи фестивала су Министарство културе и информисања и град Јагодина.

Галерија фотографија

Коментари
0
237

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 4 * 8 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже