најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

29.Јануар 2018
Одржана 16.Светосавска академија у Јагодини

Шеснаеста по реду свечана академија поводом празника Светог Саве одржана је протеклог петка, дан уочи великог празника, у Центру за културу „Светозар Марковић“ у Јагодини.

Свечаној церемонији присуствовао је велики број посетилаца, међу којима су били и високи оппштински и црквени званичници као и градоначелник Јагодине Ратко Стевановић. Његово преосвештенство епископ шумадијски господин Јован је својим обраћањем отворио академију.

„Верујем да се Свети Сава радује што се данас ори његова химна и што овакви какви јесмо не заборављамо Бога и њега. Како и да заборавимо човека који нам је пропутио пут, којим нас води више од осам векова? Води нас и чува само ако ми тражимо његову помоћ, заштиту и чување. Свети Сава је наш духовни родитељ, а може ли ико својој деци пожелети боље и лепше него свој родитељ? Срећан сам и радостан што се ова 16. академија посвећена Светом Сави одржава управо овде у Јагодини и морам да кажем да ви предњачите по овој академији у целој епархији шумадијској. Хвала свима који су допринели да ова академија буде успешна, јер сте за ових 16 година то и утврдили. Хвала деци која осећају љубав Светог Саве, јер он децу највише воли. Владика Николај је рекао: Свети Сава је најлепше српско дете. Ми можемо мало да се потрудимо да, били млади или стари, будемо најбоља српска деца. Бог вас благословио”, рекао је владика Јован током отварања свечаности.

У организацији догађаја учествовале су јагодинске црквене општине, вероучитељи, вртић „Пионир“, јагодинске основне и средње школе, као и Факултет педагошких наука и Школа за музичке таленте из Ћуприје. Њихови ученици припремили су богат културно-уметнички програм. Данима пре академије, у Јагодини су се одржавале бројне активности посвећене овом свецу, између осталих и квиз, као и такмичење у певању верских и духовних песама и рецитовању. Победници су присуствовали и награде им је уручио Владика Јован. Прву награду за наградни темат „Свети Сава – темељ и последња одбрана проходног бића“ освојила је Милица Пауновић, ученица другог разреда Гимназије „Светозар Марковић“ из Јагодине. За певање верских и светосавских песама, прва награда припала је Сашки Радовановић, ученици осмог разреда Основне школе „Бошко Ђуричић“, док је Лара Петровић, ученица трећег разреда Основне школе „Јоца Милосављевић“ из Багрдана освојила прву награду за певање верских и духовних песама. Победници светосавског квиза били су ученици Основне школе „Радислав Никчевић“ из Мајура: Вељко Петровић, Зорана Николић, Марија Миленковић и Милена Милосављевић.

Многе јагодинске основне и средње школе никако не заборављају празник Светог Саве, иначе школску славу, те су се многе школе потрудиле да је прославе на свечан и пригодан начин. Већина школа је прославу започела химном Светог Саве, као и резањем славског колача уз присуство свештеника, а многи су се потрудили да им програм буде што разноврснији. Учествовали су ученици од најнижих до највиших разреда, који су се представили беседама, рецитацијама и представама, а све у славу највећег српског просветитеља и заштитника школства.

Галерија фотографија

Видео галерија

Коментари
0
197

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 6 - 2 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже