најактуелније:

Дочекајте Нову 2019. годину на градском тргу у Јагодини уз групу Галија, организатор Скупштина града Јагодине. Почетак концерта је у 22:45. Добродошли! |

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

24.Јануар 2018
Одржана конференција за штампу поводом окончаног поступка ревизије буџета града Јагодина

У Скупштини града Јагодине одржана је конференција за новинаре на којој је представљен послеревизиони извештај завршног рачуна буџета града Јагодине за 2016.годину.  Поједини медији су писали да су средства ненаменски трошена што је овим путем демантовано.

На конференцији је говорила заменица начелника Градске управе за буџет, финансије, привреду, пољопривреду и инвестиције града Јагодине Гордана Јовановић, а присуствовао је и шеф Одсека за буџет и финансије Петар Глигоријевић.

„Поступак ревизије завршног рачуна буџета града Јагодине за 2016.годину окончан је са јучерашњим даном. Јуче смо добили послеревизиони извештај за који смо имали рок од 90 дана након достављања извештаја државне ревизорске институције. Са задовољством могу да кажем  да смо врло поносни на овај извештај јер су све неправилности, које су иначе биле процедуралног карактера, отклоњене у периоду од 90 дана, чак и раније. А могу да изразим и задовољство ревизора. У кратком року смо неправилности отклонили спровођењем процедура у смислу измене неких наших општих аката и правилника, одлука и довели све у законске оквире. Многе збуњује извештај ревизора и отуда писање медија да су средства незаконито трошена зато што то значи да по мишљењу ревизора нешто није било у оквиру закона. Ни у  једном тренутку се није постављало питање наменске оправданости коришћења средстава јер су сва средства и сваки динар из буџета града је трошен у складу са уговорима и фактурама и у складу са веродостојном документацијом“, рекла је Гордана Јовановић.

Овај извештај је потврда да је у потпуности оправдана политика руководства града на челу са председником скупштине Драганом Марковићем Палмом.

„Ревизор каже да на почетку реализације неког пројекта требало би да имамо обезбеђена средства. Да смо ми сачекали да у тренутку када почиње реализација неке веће инвестиције имамо довољно средстава на рачуну буџета вероватно овај град не би изгледао овако и не би било оволико реализованих инвестиција. За последњих 12 година саграђено је 40 домова културе, 50 терена за мале спортове, свако село има амбуланту, пензионерски клуб, све улице у граду и селима су асфалтиране осим неких приградских, изграђен је Аква парк, стадион, Зоо врт, Музеј воштаних фигура и све је то власништво града на данашњи дан. Водећи рачуна о здрављу свих грађана, извршена је реализација пројекта замене азбестних водоводних цеви. Вредност пројекта је 4,5 милиона евра. Изграђен је алтернативни бунар у вредности од око 80 милиона динара тако да овај град неће имати проблеме са водоснабдевањем“, рекла је Гордана Јовановић.

Она је навела да је конференција за новинаре сазвана јер неки медији дају коментаре на извештај ревизора буџета града а да при томе износе полуистине, неистине и на погрешан начин тумаче извештај ревизора.

„Да је све тако како медији пишу вероватно овај послеревизиони извештај не би изгледао овако, не би било могуће отклонити све те неправилности. На пример, државни ревизор каже да организовање летовање ученика није у складу са законом. Ми смо свесни да радимо у складу са законом јер је правни основ садржан у члану 9 става 4 Закона о финансијској подршци породици са децом. Међутим, ревизор је тражио сагласност министартсва. Ми смо наравно поднели захтев Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и добили сагласност, односно позитивни одговор јер тај члан подразумева и друга права, односно проширена права у скалду са законом. На тај начин смо доставили ревизору аргумент и чврст доказ да смо поступили по закону. Углавном све оно што пише у извештају да је без правног основа, сличног је карактера. Изменом неких наших општих аката ми смо све довели у законски оквир тако да то потврђује и ревизор у свом извештају“, рекла је заменица начелника Градске управе за буџет и финансије.

Ти медији кажу да се ради о политичком маркетингу руководства и председника Скупштине града када је реч о пријемима и свим социјалним давањима.

„Последњих 12 година је изражено спровођење програма социјалне заштите и углавном новинари кажу да то не раде други градови. Ми другим градовима не бранимо да спроводе политику сличну нашој, нарочито социјалну политику. То што други градови публикују када отварају септичку јаму у школама или паркиралиште за бицикле, ми заиста нисмо криви. Ми публикујемо само отварање нових инвестиција, нових фабрика које ће запошљавати нове раднике. То што смо ми у свим школама, а има 44 објекта, реконструисали санитарне чворове пре десет година и завршили са тим, то медији не пишу, али зато пишу о две школе које су тренутно у блокади. До деблокаде рачуна још није дошло, иако су потписани споразуми са ЕПС-ом, јер је разлог, како су нам рекли, гломазност  њиховог система. Такође се често поставља питање о нашим обавезама према Градској топлани. Ми смо у претходних неколико година потписали споразуме са топланом и измиривали дугове на рате, у складу са репрограмом претпрошле године 60 милиона, прошле године 70 милиона, плус плаћање текућих обавеза. У току је потписивање споразума о репрограму дуга свих основних и средњих школа са топланом. Морм да кажем да нама Железница, Фабрика каблова од које смо преузели Топлану и Јагодинска пивара дугују 500 милиона динара“, објаснила је Гордана Јовановић и додала да је ревизор све то добро схватио али нису поједини медији.

Она је још једном рекла да лични маркетинг председника не може бити пружање помоћи грађанима угроженог социјалног стања.

„Програм социјалне заштите је предвиђен буџетом и у складу са тим се извршавају расходи за социјалну заштиту у складу са планом. Председник стално наглашава да се средства издвајају из буџета. То није лични маркетинг. Поставља се питање и донација које наш град добија за организовање путовања. Ми смо организовали  путовања привредно политичких делегација у иностранство искључиво од донација. Та путовања су вишеструко исплатива јер се на њима остварују контакти и врше преговори у циљу довођења нових инвеститора, а да није било њих не би било оволико отворених фабрика у граду. Реч је о добровољним трансферима од правних и физичких лица који са задовољством дају граду донације јер су задовољни како град изгледа“, истакла је Гордана Јовановић.

Она је указала и на писање једног медија који је навео да је ревизор у извештају написао да се једнократна помоћ мора вршити преко Центра за социјални рад.

„Ми смо поступили по препоруци државног ревизора и право на једнократну помоћ утврђује Центар за социјални рад. Ми смо и до сада тако радили. С тим што је решење доносила Комисија за социјалну помоћ која се састојала од стручних људи у области социјалне заштите. Реч је о формалној ствари коју смо ми процедурално променили. Ревизор се потпуно сложио са нама. Ми смо њему доставили све спискове, признанице, све захтеве и решења и он је меру исправљења навео као задовољавајућу“, казала је Гордана Јовановић.

Она је додала да после свега неведеног шта је све урађено у граду за последњих 12 година, руководству града није потребан лични маркетинг јер су највећи маркетинг дела.

„Нарочито нам је драго што је државни ревизор задовољан и наводи нас као пример како град који све решава брзо, ефикасно и на најбољи могући начин“,  рекла је Гордана Јовановић.

Она је додала да се на Јагодину врши медијска хајка.

„Један од медија је написао да је град Јагодина рекордер у приказаним неправилностима у извештају Државне ревизорске институције. Ја желим да кажем да је тај медиј рекордер у објављивању неистина. Не ради се о медију већ о једном безначајном порталу“, казала је Гордана Јовановић.

Послеревизиони извештај је објављен и на сајту Скупштине града Јагодине у делу Обавештења, где су приказане све неправилности и све мере исправљења, као и став ревизора да су све мере задовољавајуће, аргументоване и да су докази које је Град Јагодина проследио ревизору, чврсти.


Галерија фотографија

Видео галерија

Коментари
0
323

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 0 * 5 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже