најактуелније:

Дочекајте Нову 2019. годину на градском тргу у Јагодини уз групу Галија, организатор Скупштина града Јагодине. Почетак концерта је у 22:45. Добродошли! |

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

15.Јануар 2018
Одржана 15. седница Скупштине града Јагодина

На дневном реду 15.седнице СГ Јагодина  било је седам тачака које су једногласно усвојене у рекордном временском интервалу од седам минута. Скупштином је председавао Драган Марковић Палма, председник Скупштине града Јагодина.

Током седнице, усвојен је предлог Одлуке о кредитној подршци регистрованим пољопривредним газдинствима на територији града. За ту намену издвојено је десет милиона динара, а градоначелник Јагодине Ратко Стевановић истакао је важност усвајања овог предлога:

„Пољопривреда је наша најважнија привредна грана која је и у најтежим тренуцима наше земље, у време бомбардовања, санкција и ратовања, омогућила пристојан живот свих грађана. С друге стране, то је грана која остварује највећи девизни прилив, а исто тако запошљава највећи део грађана са огромним могућностима да се то запошљавање повећа. Зато је потребно улагати у пољопривреду и помоћи јој да остварује што боље резултате. Тим локалне самоуправе, који предводи председник Драган Марковић, дао је доста предлога које је Скупштина једногласно усвојила и ти предлози су се кретали у два смера. Први је тај да се побољша друштвени стандард грађана који живе у сеоским насељима кроз асфалтирање улица, изградњу Домова културе, амбуланти, увођење гаса и финансирање спортских и културних друштава. Такође, ту спада и бесплатан превоз за лица која су старија од 65 година, као и ученика који иду из села у град. Боримо се и за омогућавање квалитетније и здравије пијаће воде за ова сеоска насеља. С друге стране, преузели смо активности које непосредно финансијски помажу пољопривредне произвођаче. На тај начин, остварује се јефтинија пољопривредна производња, односно побољшање материјалног положаја самих пољопривредника. Ту можемо да убројимо неколико ствари које су изузетно важне, а то је да смо поделили око 420 стеоних јуница и телади пољопривредним произвођачима. Пољопривредни произвођачи су ослобођени закупа тезги на пијаци. Они који продају млеко и млечне производе не плаћају коришћење расхладних витрина. Финансирамо и побољшање и остваривање противградне заштите. Као и претходних година, донели смо одлуку о ослобађању од пореза на пољопривредно и шумско земљиште и додали смо још једну одлуку која је такође у корист пољопривредника, а то је да ћемо сносити трошкове камата који за све кредите које узимају за развој пољопривредне производње. То су неке јединствене активности које ова локална самоуправа спроводи у Србији, а највероватније највећи терет и највећа улагања треба да оствари држава“, рекао је Стевановић.

Горан Милосављевић, одборник СПС-а у Скупштини града Јагодине сматра да се ради о олакшавању живота свих пољопривредних радника:

„Пољопривредни произвођачи на територији општине Јагодина су ослобођени плаћања пореза на пољопривредно земљиште. Ово је још једна одлука која директно помаже пољопривредним произвођачима. Из буџета су издвојена средства за кредитну подршку пољопривредним произвођачима и ово је још један доказ да у Јагодини сви грађани троше буџет града. Ово је подстицај и за младе пољопривредне произвођаче да се баве овом делатношћу“, изјавио је Милосављевић.

Никола Радосављевић, шеф одборничке групе СНС у Скупштини града Јагодине такође сматра да је усвајање ових предлога веома значајно за све земљораднике.

„Ми као град Јагодина побринули смо се да, и поред оних субвенција које град Јагодина даје пољопривредним произвођачима, на нашој територији допринесемо да могу лакше да дођу до неких основних средстава која ће да означавају просперитет у њиховој делатности и да им олакшају живот“, рекао је Радосављевић.

На овој седници, између осталог, ван снаге стављене су одлуке о непокретности без накнаде непосредном погодбом са Елаборатом о оправданости инвеститорима „Blue Wood Energy“, “Ittech Triade”, “Savio Firmino” и “Sintec Serbia”. Реч је о инвеститорима који су од Скупштине града Јагодине добили земљиште без накнаде да би на њему градили фабрике, а који са изградњом нису почели ни до данас, тако да им се то земљиште одузима. Усвојени су и предлози аката из области подршке породицама, међу којима је и предлог Одлуке о финансијској помоћи у случају смрти лица чије је пребивалиште било на територији града Јагодине за 2018. годину. Такође, усвојени су и предлози аката из области урбанизма.За директора Јавног предузећа „Стандард“ једногласно је изабран Драган Лукић, који је до сада био вршилац дужности директора тог предузећа.

Галерија фотографија

Коментари
0
220

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 9 - 8 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже