најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

26.Октобар 2017
У Скупштини града Јагодине одржана је конференција за новинаре поводом студијског путовања студената у Беч

У организацији Скупштине града Јагодине у Беч ће од 31.октобра до 2.новембра боравити 550 студената из Јагодине, као и они из других градова који студирају у Јагодини. Скупштина града годинама уназад бесплатно води студенте у Беч са циљем да виде како студирају студенти у Бечу, као и да се упознају са културно историјским знаменитостима аустријске престонице. Делегацију предводи председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма.

„Ово је седма година како водимо студенте у Беч. Желим да се захвалим донаторима који су обезбедили средства за пут. Студенти ће спавати у хотелу са четири звездице на доброј локацији. У делегацији је и 50 медицинских радника. Њих предводе директор Опште болнице Милош Лукић и директор Дома здравља Дарко Милетић. Они ће обићи једну болницу да виде како раде њихове колеге у Бечу. У делегацији ће бити и неколико привредника. Са нама путује и власник фабрике авиона која ће бити отворена око 10.новембра у изнајмљеном простору. Почетком следеће године почеће да прави фабрику на локацији код спортског аеродрома. Студенти ће обићи све знаменитости Беча, Шенбрун, Пратер и Бечки универзитет“, рекао је Драган Марковић Палма.

У Бечу ће Марковић имати неколико састанака, између осталог састанак са замеником градоначелника Беча Јохан Гуденус који је уједно и заменик председника Слободарске партије.

„Ми смо подржали Слободарску партију на изборима и ја сам позвао Србе да подрже ту партију јер та партија се бори за истину која је на српској страни. Замолићу будуће министре Слободарске партије да нас заштите од напада других великих држава и лидера који ових дана долазе у Србију и који желе да нам наређују шта Србија треба да ради. Ми смо независна република и сами доносимо одлуке. Србија хоће сарадњу са целим светом али морају да нас пусте да сами доносимо одлуке. Србија поштује све своје међународне обавезе. Поштује све обавезе из споразума са Косовом и Метохијом“, напоменуо је Марковић.Председник Скупштине града Јагодине се нада да ће студенти у Бечу добро да се проведу и да ће видети нешто ново.

„Ми се боримо да наши млади одлазе на екскурзије у Европу али да се врате у Србију и овде раде. Боримо се да српску памет задржимо овде. Овај град је најбољи пример. Ми стално доводимо инвеститоре. Договорили смо да се направе две зграде по 25 спратова где ће цена квадрата бити 499 евра. Млади људи ће моћи да купе те станове јер ће рата кредита бити мања од кирије. Тако се ми боримо за младе људе, биће посла и јефтиних станова“, рекао је Марковић и додао да само сложним радом свих коалиционих партнера ЈС, СПС и СНС може да се постигне резултат и да тако мора бити и у Скупштини Србије.

Осим студената, у делегацији ће бити и лекари, као и привредници. Шеф одборничке групе Српске напредне странке у Скупштини града Никола Радосављевић је на конференцији за новинаре рекао да организацијом оваквих путовања град показује колико брине о младим људима.

„Данас је привилегија бити студент из Јагодине и студирати у нашем граду. Сведоци смо да студенти већ седам година путују у Беч. Имају све бенефиције овог града. Град брине о младим људима и студентима. Када сам ја био студент деведесетих година, студенти нису могли ни аутобуску карту да плате. Сада је то другачије а Јагодина максимално брине о студентима“, рекао је Радосављевић. Студенти нису крили задовољство што им се пружила прилика да иду у Беч.

Марија Стошић из Јагодине је студент Факултета педагошких наука у Јагодини.„Раније сам у организацији Скупштине града ишла у Црну Гору и Грчку, а сада као студент у Беч. Мој град ми је омогућио да путујем у иностранство и видим како се тамо живи. Надам се да ће то да ми користи у даљем школовању и раду“, рекла је Марија Стошић.

Милена Филић из Јагодине је студент Факултета организационих наука у Београду. „Наш град је јединствен пример у целој Србији како се треба опходити према младим људима. Након завршене основне и средње школе ишли смо на бесплатна летовања а сада смо добили јединствену прилику да видимо Беч. Хвала пуно нашем граду а нарочито Драгану Марковићу Палми чија је то идеја била“, истакла је Милена Филић.

Немања Миловановић из Јагодине је студент Високе медицинске школе у Ћуприји.„Срећан сам што ћу видети Беч. Од својих старијих колега сам чуо пуно лепих прича о овом путовању. Ово је јединствена прилика да се путује у иностранство, да се много тога види и научи“, казао је Миловановић.

Никола Миљковић из Ниша је студент Факултета педагошких наука у Јагодини. „Долазим из Ниша, великог студентског центра али сам ипак изабрао Јагодину јер пружа велике могућностима младима. Студенти имају бесплатан улаз у Аква парк, Музеј воштаних фигура и Зоо врт и могу да путују у Беч“, истакао је Миљковић.

Јелена Александровић из Београда је студент Факултета педагошких наука у Јагодини.„Иако овај факултет постоји и у Београду, одлучила сам се да дођем у Јагодину јер сам чула да су услови студирања и студентски стандард много бољи. Желела бих да се захвалим Драгану Марковићу Палми што нам је омогућио да идемо у Беч“, рекла је Јелена Александрић.

Александра Николић из Чачка је студент Факултета педагошких наука у Јагодини.„О овом путовању сам доста слушала од старијих колега и сви су били препуни дивних утисака. Једва чекам да обиђем Беч јер је ово једиснтвена прилика. Овако нешто би требало и други градови у Србији да омогуће студентима“, истакла је Александра Николић.

У Беч путују студенти из 38 градова Србије. Они ће имати прилику да виде како се студира и живи у Бечу, али уједно и да се друже. Многи од њих никада нису били у иностранству тако да ће ово бити јединствена прилика да виде аустријску престоницу.

Галерија фотографија

Коментари
0
245

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 4 + 8 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже