најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

23.Октобар 2017
Привредна делегација из Кине у Јагодини обишла Индустријску зону и туристички комплекс

Привредна делегација из Кине, која је бројала око 50 власника малих и средњих предузећа, боравила је у Јагодини како би се упознала са привредним потенцијалима и могућностима за инвестирање.

Кинеске привреднике је у Скупштини града, прошлог петка, примио градоначелник Ратко Стевановић. Он је госте најпре упознао са географским положајем града, бројем становника и важним историјским чињеницама. Јагодина представља политички, економски, спортски и образовни центар овог дела Србије, рекао је Стевановић и истакао да је економски развој града у првом плану.

„Ми се данас трудимо да развијамо индустријску производњу. Последњих десет година, од како је на челу града Драган Марковић Палма, Јагодина је доживела економски развој отварајући нове производне погоне. Данас у овом граду ради седам италијанских фабрика, једна аустријска фирма, има више кинеских фирми и трговина. Наша локална самоуправа има најбоље погодности за све инвеститоре. Имамо две индустријске зоне, једна је 300 метара удаљена од ауто пута и тамо раде четири италијанске фирме, две домаће и у изградњи је руска фабрика. Плацеве дајемо гратис, обезбедили смо гас, струју, воду и канализацију, комплетну инфраструктуру“, рекао је Стевановић привредницима из Кине.

Он је казао да сваки нови инвеститор који дође има помоћ од локалне самоуправе све док његова фирма не почне да зарађује.

„Поред тога, Србија даје помоћ од 2.000 до 10.000 евра по сваком запосленом раднику. У Србији је на добит предузећа најмања пореска стопа у Европи, погодност је и бесцарински извоз у Русију, Турску, Казахстан и друге земље. Имамо и квалитетну радну снагу, 11 основних школа, четири средње и седам високих школа. Све то је на располагању инвеститору, при чему само тражимо од инвеститора да запосли радну снагу са ове територије, док инвеститор обезбеђује свој менаџмент. Због система образовања у Јагодини имате могућност да добијете квалитетну радну снагу. Производња која се овде оствари лако нађе тржиште у западној Европи“ рекао је Стевановић.

Пријему у Скупштини града присуствовали су и секретар општине Ведрана Љубанић, помоћник градоначелника за инфраструктуру и инвестиције Миодраг Јевремовић и шеф одборничке групе Српске напредне странке у Скупштини града Јагодине Никола Радосављевић. Градоначелник Јагодине је позвао кинеске инвеститоре да улажу овде јер Јагодина пружа одличне услове за пословање. Он је упознао госте из Кине са социјалним програмом који Јагодина спроводи, као што је бесплатан одлазак на море ученика основних и средњих школа и брига о социјално угроженим људима, старим и болесним становницима. Стевановић је казао да локалана самоуправа води рачуна о развоју образовања, културе, спорта, а нарочито туризма. Тако Јагодина има јединствен туристички комплекс који годишње посети око 400.000 туриста.

Након пријема у Скупштини града кинески привредници су обишли Индустријску зону где ради неколико италијанских фабрика, затим Аква парк, Музеј воштаних фигура, Зоолошки врт, излетиште Поток са фонтанама и вештачким водопадом, као и Виво шопинг центар. Гости из Кине су били одушевљени оним што су видели у Јагодини а нарочито условима које Јагодина нуди потенцијалним инвеститорима. На крају посете, домаћини, представници јагодинске локалне самоуправе још једном су позвали инвеститоре из Кине да у Јагодини отворе своје производне погоне.

Галерија фотографија

Коментари
0
201

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 9 + 1 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже