најактуелније:

У циљу развоја и унапређeња пољопривредне производње, Скупштина града Јагодине је пољопривредним произвођачима из Јагодине, омогућила коришћење бескаматних кредита код Комерцијалне банке а.д. и Банке Интеса а.д.. Укупне трошкове камате и обраде кредитног захтева, сносиће град Јагодина. | Скупштина града Јагодине, расписује конкурс за радно место менаџер у локалној самоуправи града Јагодина. Услов је да кандидат има минимум VI степен стручне спреме и обавезно знање енглеског језика. Ваш CV са фотографијом можете слати на e-mail адресу kabinet.jagodina@gmail.com | Скупштина града Јагодине је у циљу развоја привреде, омогућила привредним субјектима који своју делатност обављају на територији града Јагодине коришћење краткорочних кредита код Комерцијалне банке а.д., АИК банке а.д., Банке Интеса а.д. и Societe General банке, за које ће се трошкови камате плаћати из буџета града Јагодине. |

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

18.Октобар 2017
Обележен Дан ослобођења Јагодине од фашизма

У Јагодини обележен 17.октобар, Дан ослобођења Јагодине од фашизма у Другом светском рату када су, пре 73 године, јединице Црвене армије и југословенских партизана ослободиле овај град и Поморавље од немачких окупатора. Тим поводом одржана је свечана седница Скупштине града на којој су додељена су друштвена признања.

Свечаност обележавања Дана ослобођења Јагодине од фашизма почела је полагањем венаца на спомен обележја у граду. Представник амбасаде Русије Алексеј Жуков и заменица градоначелника Снежана Вукашиновић положили су венце на споменик носилаца Партизанске споменице 1941. године на Градском гробљу, затим на Спомен костурницу 1.170 црвеноармејаца палих за ослобођење Јагодине и Поморавља, као и на споменик палим борцима за ослобођење Србије од 1912. до 1918. године у центру града.

Обележавање 17.октобра настављено је свечаном седницом Скупштине града где су заслужним поједницима и организацијама додељене Октобарске награде. Свечана седница је започета обраћањем председника Скупштине града Драгана Марковића Палме који је истакао да локална самоуправа 13 година награђује набоље ђаке, спортисте, појединце и организације. Он је подсетио да је руска војска помогла Србији у ослобађању од окупатора.

„Русија је помагала Србији у свим ратовима и увек су били са нама када нам је било тешко. Један од разлога што смо направили фигуру руског председника Владимира Путина је све оно што Русија чини за нас“, рекао је Драган Марковић Палма.

Он је рекао да је гард постигао високе резултате у претходном периоду.

„Иако је краје прошле и почетком ове године велики број радника је остао без посла. Око 2.000 радника је узело отпремнину и самим тим

прилив у буџет није био како се очекивало. Ми ипак нисмо укинули ни једно социјално давање, као и давања за спорт, инфраструктуру, а и плате се редовно исплаћују. Руководство овог града је једино које продало фотеље а новац смо дали породицама са троје и више деце. Око 150 евра је добило 66 породица. Децембра ћемо, као и ранијих година, поново давати помоћ онима који немају. Многи који ништа не раде, а критикују друге, су се смејали када смо давали помоћ онима који немају. Нека се они и даље смеју али буџет ивде троше грађани а не политичари. Ми и штедимо, од 2002.године нисмо купили ни један луксузан аутомобил за општину“, рекао је Марковић. Председник Скупштине града Јагодине је најавио нове инвестиције у 2018. години.

„Очекујемо неколико нових инвеститора. Пре неколико дана сам био у Минску где Богољуб Карић гради више милиона квадрата пословно стамбеног простора. Донели смо одлуку да две зграде од 25 спратова направе у Јагодини близу туристичког центра. Цена ће бити 499 евра по квадрату што је 200 евра мање него што су тренутне цене. Тако ће имати корист они који имају мало пара а треба им кров над главом. И град ће имати користи јер ће наплатити комуналије. На једној од зграда ће бити хелидром, а како је рекао Богољуб Карић планирано је да зграде имају и базене. У плану је да изградња почне марта следеће године“ – казао је Марковић.

Марковић је најавио и нове привредне инвестиције.

„Фабрика Аунде планира треће проширење капацитета за 2.000 квадрата где ће запослити још 250 радника. Данас их има око 500. Фабрика Андреа конфециони ће запослити такође 250 радника тако да ће их укупно бити 800. Немачка фабрика, која је добављач фабрици Андреа конфециони, почеће да се гради фебруара следеће године, где ће радити 150 радника. Имамо заинтересоване и инвеститоре из Турске“, рекао је Марковић.

Од 31.октобра до 2.новембра у Беч иде 550 студената.

„То је седма година како водимо студенте у Беч. Ми их водимо како би видели како студирају млади у Аустрији. Ми желимо да они виде Европу али да се врате овде да раде. Могу да констатујем да је за грађане Србије радосна вест повећање плата и пензија. Сигуран сам да ће бити већа куповна моћ. Када су предложене реформе, опозиција је била против. Али да тада нису направљене реформе данас велики број пензионера не би имао новца ни за светло, за сијалице“, рекао је Марковић.

Он је подсетио да је у Јагодини замењена комплетна водоводна инсталација, као и да привреда града бележи суфицит.

„Ове године суфицит је мало мањи јер фабрике увозе опрему. Највећи суфицит у централној Србије, осим Крагујевца, има Јагодина. Наш интерес је да сви градови имају равномеран развој, да се буџет локалних самоуправа и Србије пуни и да се повећавају плате и пензије. Не треба да чекамо да нам неко доводи инвеститоре већ то сами морамо да радимо. Ми у Јагодини смо сами довели све инвеститоре, обилазили смо градове у Европи и доводили инвеститоре“, рекао је Марковић.

Марковић је изјавио да ће Јагодина за четири године добити аеродром где ће моћи да слет авиони до 90 путника, као и да у Јагодини ускоро почиње са радом фабрика авиона.

„Од 5.до 10.новембра отварамо фабрику авиона у Јагодини. Фабрика се из Краљева сели у Јагодину и ту ће бити запослено 100 младих људи. Наш план је да за неколико година овде заживи и пилотска академија и да овде на обуку долазе студенти из целог света“, казао је Марковић.

Фабрика ће бити направљена поред будућег аеродрома, а садашњег аеродрома за спортске авионе на Штипљанском путу у Јагодини. Фабрика се тренутно налази у простору Плавог кључа, у старој Индустријској зони у Јагодини.

Марковић се осврнуо и на актуелна политичка питања када је реч о ситуацији на Косову и Метохији.

„Последњих месеци председник Србије Александар Вучић позива на дијалог о Косову и Метохији. Крајњи рок да се започне дијалог је март. Предложио бих опозицији да се угледамо на све државе света када је реч о националном питању. Око националног питања морамо сви да се сложимо а опозиција може да буде против ако им се не свиђа предлог буџета за 2018.године, социјална правда или инфраструктура. Око националног питања мора дас е постигне консензус“, рекао је Марковић.

Јагодина је један од ретких градова у Србији који новчано награђује добитнике признања.

„Међу награђенима 90 одсто су ђаци које предлажу директори школа. То су младима прве зарађене паре. Тако имају већи мотив да уче и раде, а остали треба да се угледају на њих“, рекао је Марковић.

Марковић је истакао да је руководство Јагодине сложно и захвалио се свима који учествују у раду скупштине, и Социјалистичкој партији Србије и Српској напредној странци. Сви они заједно раде у интересу грађана Јагодине.

Октобарска признања су додељена најбољим ученицима основних и средњих школа, спортистима који су постигли запажене резултате на домаћој и међународној сцени, организацијама и удружењима. Укупно је додељено 25 признања која се састоје из плакете и 50.000 динара. Прва признања је уручио Драган Марковић Палма, а у име награђених обратили су се и захвалили ученик Основне школе ,,Рада Миљковић“ Душан Димитријевић и управник Градског позоришта у јагодини Стојан Гвозденовић.

Сви добитници кажу да им је велика част што су добили овако значајна признања. Након доделе друштвених признања, направљена је заједничка фотографија свих награђених са руководством града.

Галерија фотографија

Коментари
0
281

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 9 * 7 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже