најактуелније:

У циљу развоја и унапређeња пољопривредне производње, Скупштина града Јагодине је пољопривредним произвођачима из Јагодине, омогућила коришћење бескаматних кредита код Комерцијалне банке а.д. и Банке Интеса а.д.. Укупне трошкове камате и обраде кредитног захтева, сносиће град Јагодина. | Скупштина града Јагодине, расписује конкурс за радно место менаџер у локалној самоуправи града Јагодина. Услов је да кандидат има минимум VI степен стручне спреме и обавезно знање енглеског језика. Ваш CV са фотографијом можете слати на e-mail адресу kabinet.jagodina@gmail.com | Скупштина града Јагодине је у циљу развоја привреде, омогућила привредним субјектима који своју делатност обављају на територији града Јагодине коришћење краткорочних кредита код Комерцијалне банке а.д., АИК банке а.д., Банке Интеса а.д. и Societe General банке, за које ће се трошкови камате плаћати из буџета града Јагодине. |

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

24.Септембар 2017
Завршен пети „Аниматор фест“ у Јагодини

Пети европски фестивал анимираног филма деце и младих, „Аниматор фест“, завршен је протекле недеље, 24. септембра, свечаном церемонијом која је одржана у малој сали Центра за културу „Светозар Марковић“ у Јагодини.

Током сва три дана фестивала, приказано је 48 краткометражних анимираних филмова, како из Србије, тако и из свих делова Европе. Жири су чинили еминентни стручњаци у области кинематографије: Рафаела Траниело из Италије, иначе један од оснивача фестивала краткометражног филма „Corti a Ponte“, редитељка Радостина Неикова из Русије и Растко Ћирић, професор анимације на Факултету примењених уметности у Београду. 

„Могу са поносом да кажем да је фестивал био веома успешан. Никад није било више филмова у селекцији него сада. Постали смо и европски фестивал и пре свега мило ми је што су сами гости, чланови жирија и учесници веома задовољни и што ће сам фестивал допринети квалитету развоја и усавршавања што се тиче саме анимације“ рекао је Небојша Петровић, директор Центра за културу „Светозар Марковић“ у Јагодини.

Награде су додељене у две категорије: за узраст до 15 година и за узраст од 15 до 18 година. Жири је, упркос тешком задатку, био једногласан. У категорији за узраст до 15 година, прво, друго и треће место, освојили су филмови „Љубав на први судар“ из Србије, „Не бој се“ из Русије и „Чуда у ноћи Купале“ из Пољске. Гран при у овој категорији однео је филм из Русије „Брод отпловљава“, који су чланови жирија назвали изванредним.

„Ова награда пуно значи свима нама, поготово нашој школици анимираног филма. Поносни смо на овогодишњи фестивал. Ово нам је подстрек да и даље радимо и да се усавршавамо“, рекла је Миљана Ивановић из тима младих људи који су радили на филму „Љубав на први судар“.

У категорији за узраст од 15 до 18 година, прве три награде освојили су филмови „Повољни ветар“ из Русије, „Жено, еве ме дома“ из Србије и „Ајмо некуд“ из Хрватске. Гран при у овој категорији освојио је филм из Италије, „Житије Св. Николаја“, који је награђен за оригиналну идеју, атмосферу и уравнотеженост анимацијске технике и приповедања у овој вишеекранској композицији.

Филм „Житије Св. Николаја“ долази из италијанске радионице, али је редитељ био Јура Богуславски, који долази из Русије. Ово је његова прва награда и јако је поносан на њу:

„Баш је диван осећај добити награду. Бити на фестивалу, изаћи на сцену и примити награду је јако лепо. Са својим пријатељима сам урадио овај филм у Италији. Било је дивно искуство и за мене је филм јако посебан. Дефинитивно ћу послати ову награду у Италију како би је деца видела и надам се да ће их мотивисати да и даље стварају анимацију“, рекао је узбуђено Богуславски.

Додељене су и специјалне награде. Филм „Маша и медвед“, из Србије, који је радио Јаков Павлов, добио је награду за префињени језик анимације. Филм „Заборавна породица“ из Русије награђен је за убедљиво визуелно приповедање, док је филм „Изазов дубине“ из Русије добио награду за интензивну атмосферу.

„Аниматор фест“ већ годинама сарађује са италијанским фестивалом „Corti a Ponte“, те је чланица жирија Рафаела Траинело организаторском тиму „Аниматор феста“ доделила специјално направљену повељу у виду анимације као знак захвалности за гостопримство које су им приредили. Током доделе награда, приказан је и филм „Јама“ који су, током сва три дана трајања фестивала, радили полазници радионице анимираног филма у Јагодини, на челу са редитељем Јуром Богуславским и дизајнером звука за анимиране филмове Сашом Чирковим.

Фестивал је, као и претходних година, припремио богат пратећи програм. Првог дана фестивала, у фоајеу Културног центра „Светозар Марковић“ одржана је изложба Иде Ћирић под називом „Слике за дечију собу“. Наредног дана, представљен је анимирани серијал „Радиовизија“, а касније је у „Алтернативном културном центру“ у Јагодини представљен програм „ФЕСА 2017 на Аниматор фесту“, који је представио члан жирија Растко Ћирић. У суботу, Бобан Савић Гето одржао је изложбу „Илустрација, стрип, филм“ у „Алтернативном културном центру“, док је у истом амбијенту одржана и специјална пројекција филмова са италијанског фестивала „Corti a Ponte“. Програм је водила чланица жирија, Рафаела Траинело. Такође, своју пројекцију имала је и Радостина Неикова, такође, чланица жирија. Током сва три дана фестивала, Јура Богуславски и Саша Чирков, држали су часове анимације за све заинтересоване.

„Аниматор фест“ установљен је од стране Министарства културе Србије и града Јагодине. Одржава се од 2013. године и промовише уметност анимације младих људи до 18 година, а од ове године добио је и међународни карактер.

За чланове жирија и учеснике фестивала, припремљен је и дочек од стране представника Скупштине града Јагодине, Снежане Вукашиновић, која том приликом истакла важност фестивала.

„Јагодина има многе манифестације и ми смо прави културни центар. Наш бренд је фестивал „Дани комедије“, а сада им се придружује и „Аниматор фест“, који је постао међународни фестивал. Интересантан је развојни пут овог фестивала: од радионице до мултинационалне компаније. Имамо прилику да угостимо уметнике из више земаља Европе и јако нам је драго због тога“, рекла је Снежана Вукашиновић.

Чланови жирија захвалили су се на гостопримству и изразили су жељу да у будућности и даље сарађују и учествују на овом фестивалу.

Коментари
0
125

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 4 + 0 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже