најактуелније:

У циљу развоја и унапређeња пољопривредне производње, Скупштина града Јагодине је пољопривредним произвођачима из Јагодине, омогућила коришћење бескаматних кредита код Комерцијалне банке а.д. и Банке Интеса а.д.. Укупне трошкове камате и обраде кредитног захтева, сносиће град Јагодина. | Скупштина града Јагодине, расписује конкурс за радно место менаџер у локалној самоуправи града Јагодина. Услов је да кандидат има минимум VI степен стручне спреме и обавезно знање енглеског језика. Ваш CV са фотографијом можете слати на e-mail адресу kabinet.jagodina@gmail.com |

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

12.Септембар 2017
У Јагодини одржан Други сајам пчеларства

У Јагодини је, протекле суботе, одржан Други сајам пчеларства који је окупио више од 30 излагача из Србије, а гости су били и пчелари из Бугарске. У излетишту ,,Поток", где су били изложени штандови, љубитељи меда и пчеларства могли да пробају мед и разне производе од меда, као и да виде опрему потребну за успешно бављење пчеларством.

Манифестацију, чији је покровитељ Скупштина града Јагодине, је отворила заменица градоначелника Снежана Вукашиновић. Она је рекла да је радује чињеница што ове године има више излагача него прошле.

„Срећна сам што је ова година била медоноснија него што је била прошла. Желим вам да и следеће године буду медоносне, да вас држава подржава, да имате тржиште и ван граница Србије, а да има доста меда и за нас овде. Свима желим здравље,да овде размените искуство и уживате у овом прелепом амбијенту и да се видимо следеће године опет овде”, рекла је Снежана Вукашиновић и прогласила сајам отвореним.

Организатор сајма је Друштво пчелара ,,Поморавље” из Јагодине чији чланови су одлучили да покрену хуманитарну акцију, и сваке године, у складу са својим могућностима, поклоне мед коме је то најпотребније. Ове године 40 кг меда ово друштво је поклонило Црвеном крсту у Јагодини. Председник Пчеларског друштва ,,Поморавље” Саша Милетић уручио је ваучер секретару ЦК Тањи Ристић. Она се захвалила на поклону и истакла да ће мед бити подељен социјално угроженим породицама које имају децу. Свака породица добиће по килограм меда.

,,Треба скренути пажњу на то колико је мед значајан као природан производ, као еликсир, као нешто што доноси здравље, а предлажем да се предавања о значају меда држе и у школама јер је боље да деца једу мед него грицкалице и слаткише”, напоменула је Тања Ристић.

Председник Друштва пчелара ,,Поморавље” Саша Милетић је истакао да има више излагача него прошле године што значи да су они препознали овај сајам као значајну манифестацију.

,,Сајам не бисмо успели да организујемо без локалне самоуправе која нам је дала комплетну логистичку подршку. Пчеларима почетницима и онима са мањим бројем кошница овакав сајам изузетно значи јер они нису у могућности да иду на овакве и веће сајмове негде даље тако да смо им ми приближили све оно што им је потребно за пчеларство”, рекао је Милетић.

Ово друштво има око 120 чланова и све је више младих који су заинтересовани да се баве пчеларством. Гости из Пловдива у Бугарској су прошле године били на сајму, свидело им се тако да су ове године поново дошли. Од тада траје сарадња пчелара Јагодине и Пловдива. Гости су били задовољни гостопримством љубазних домаћина тако да су се одужили пригодним поклоном-плакетом и иконом.

Заменик председника Савеза пчеларских организација Србије Милутин Бата Петровић је казао да овај савез прославља 120 година постојања, а једно од три најзначајнијих удружења је ово у Јагодини. Он је још истакао важност оваквих окупљања пчелара.

,,Сваки сајам је важан из два разлога. Први како би се ми представили својим пчеларским производима а други да се пчелари друже и размењују искуство”, рекао је Петровић који се више од 40 година бави пчеларством.

Милетић указује на податак да је само 0,5 одсто пчелиње паше у Србији искоришћено.

,,Важно је да се број кошница повећава последњих година. Многи млади људи почињу да се баве пчеларством. Ми сада у Србији имамо преко 1.200.000 кошница и то нас сврстава међу најбоље земље у свету. На 5,9 становника долази једна кошница. Да би Кина, која је светско чудо у пчеларству, била једнака нама недостаје јој 220 милиона кошница. Евидентно је да расте број кошница, да се млади укључују, да је држава препознала значај пчеларства па тако даје субвенције по кошници, даје субвенције за опрему, па се ми надамо да ће држава још више помоћи пчеларству јер је то грана пољопривреде где најмања средства могу брзо да се врате”, рекао је Петровић.

У културно уметничком програму учествовали су малишани из вртића Лептирић и чланови Друштва за културу ,,Каблови” из Јагодине.

Пријатељи сајма били су Скупштина града Јагодине, Народна библиотека у Јагодини, Туристичка организација, Јагодински спортски савез и неколико приватних предузећа.

Галерија фотографија

Коментари
0
110

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 1 + 8 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже