најактуелније:

У циљу развоја и унапређeња пољопривредне производње, Скупштина града Јагодине је пољопривредним произвођачима из Јагодине, омогућила коришћење бескаматних кредита код Комерцијалне банке а.д. и Банке Интеса а.д.. Укупне трошкове камате и обраде кредитног захтева, сносиће град Јагодина. | Скупштина града Јагодине, расписује конкурс за радно место менаџер у локалној самоуправи града Јагодина. Услов је да кандидат има минимум VI степен стручне спреме и обавезно знање енглеског језика. Ваш CV са фотографијом можете слати на e-mail адресу kabinet.jagodina@gmail.com | Скупштина града Јагодине је у циљу развоја привреде, омогућила привредним субјектима који своју делатност обављају на територији града Јагодине коришћење краткорочних кредита код Комерцијалне банке а.д., АИК банке а.д., Банке Интеса а.д. и Societe General банке, за које ће се трошкови камате плаћати из буџета града Јагодине. |

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

05.Јун 2017
Одржана традиционална литија у Јагодини

У недељу је одржана традиционална Тројичка литија у Јагодини. Верници и свештенство у литији су прошли централним градским улицама Јагодине, на велики хришћански празник Силазак Светог духа на апостоле, у народу познат и као Света Тројица или Духови.

Традиционална литија кренула је из Саборне цркве Светих апостола Петра и Павла и из Старе цркве Светог архангела Михаила, а затим су верници носећи иконе и црквене барјаке, уз појање свештеника и звуке звончића обишли споменик Кнегиње Милице на платоу испред Скупштине града Јагодине.

Верници и свештенство из храма посвећеног Светој Петки су обишли освештани храст, такозванни запис, у два километра удаљеном јагодинском насељу Сарина Међа.

Овогодишњи колачар је била Слађана Арсић из хора Саборне цркве у Јагодини која је колач за наредну годину предала Оливери Стефановић.

Богослужењу су присуствовали и учествовали у литији бројни верници, деца, свештенство, као и градоначелник Јагодине Ратко Стевановић, заменица градоначелника Снежана Вукашиновић, председник Црквене општине јагодинске Мићо Гарић, чланови Градског већа, директори јавних предузећа, одборници у Скупштини града Јагодине, представници Војске Србије, извиђачи и многи други.

Овај дан се обележава као један од најзначајнијих хришћанских празника, а Српска православна црква га слави три дана, баш као Божић и Ускрс. Обичај је да се нас Духове куће и цркве украшавају зеленом травом, цвећем и гранчицама од којих се у току молитве у храмовима плету венчићи.

Лепа традиција је настављена и овог јуна, и овога пута све је одисало свечаном и духовном атмосфером што се осетило у целој Јагодини. У поворци која је пролазила улицама града на Белици са православним обележјима, било је много малишана, који су тако били у прилици да се на један непосредан начин упознају са лепотом обичаја наше православне вере, као и да схвате важност очувања српске традиције.

Галерија фотографија

Коментари
0
162

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 7 * 10 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже