најактуелније:

Бесплатно студијско путовањ у Беч у организацији града Јагодине од 4. до 6. марта 2019.године за студенте, пријаву можете преузети са сајта града Јагодине и скенирано послати на studenti.jagodina@gmail.com или донети лично у канцеларију 21 у Скупштини града Јагодина. Почетак пријављивања 21.јануар, а рок за подношење пријаве је 20.фебруар 2019. до 15 часова. |

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

05.Јун 2017
Одржана традиционална литија у Јагодини

У недељу је одржана традиционална Тројичка литија у Јагодини. Верници и свештенство у литији су прошли централним градским улицама Јагодине, на велики хришћански празник Силазак Светог духа на апостоле, у народу познат и као Света Тројица или Духови.

Традиционална литија кренула је из Саборне цркве Светих апостола Петра и Павла и из Старе цркве Светог архангела Михаила, а затим су верници носећи иконе и црквене барјаке, уз појање свештеника и звуке звончића обишли споменик Кнегиње Милице на платоу испред Скупштине града Јагодине.

Верници и свештенство из храма посвећеног Светој Петки су обишли освештани храст, такозванни запис, у два километра удаљеном јагодинском насељу Сарина Међа.

Овогодишњи колачар је била Слађана Арсић из хора Саборне цркве у Јагодини која је колач за наредну годину предала Оливери Стефановић.

Богослужењу су присуствовали и учествовали у литији бројни верници, деца, свештенство, као и градоначелник Јагодине Ратко Стевановић, заменица градоначелника Снежана Вукашиновић, председник Црквене општине јагодинске Мићо Гарић, чланови Градског већа, директори јавних предузећа, одборници у Скупштини града Јагодине, представници Војске Србије, извиђачи и многи други.

Овај дан се обележава као један од најзначајнијих хришћанских празника, а Српска православна црква га слави три дана, баш као Божић и Ускрс. Обичај је да се нас Духове куће и цркве украшавају зеленом травом, цвећем и гранчицама од којих се у току молитве у храмовима плету венчићи.

Лепа традиција је настављена и овог јуна, и овога пута све је одисало свечаном и духовном атмосфером што се осетило у целој Јагодини. У поворци која је пролазила улицама града на Белици са православним обележјима, било је много малишана, који су тако били у прилици да се на један непосредан начин упознају са лепотом обичаја наше православне вере, као и да схвате важност очувања српске традиције.

Галерија фотографија

Коментари
0
167

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 3 * 0 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже