најактуелније:

У циљу развоја и унапређeња пољопривредне производње, Скупштина града Јагодине је пољопривредним произвођачима из Јагодине, омогућила коришћење бескаматних кредита код Комерцијалне банке а.д. и Банке Интеса а.д.. Укупне трошкове камате и обраде кредитног захтева, сносиће град Јагодина. | Скупштина града Јагодине, расписује конкурс за радно место менаџер у локалној самоуправи града Јагодина. Услов је да кандидат има минимум VI степен стручне спреме и обавезно знање енглеског језика. Ваш CV са фотографијом можете слати на e-mail адресу kabinet.jagodina@gmail.com | Скупштина града Јагодине је у циљу развоја привреде, омогућила привредним субјектима који своју делатност обављају на територији града Јагодине коришћење краткорочних кредита код Комерцијалне банке а.д., АИК банке а.д., Банке Интеса а.д. и Societe General банке, за које ће се трошкови камате плаћати из буџета града Јагодине. |

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

28.Мај 2017
Пчелари из Јагодине посетили пчелињак „Земља Олимпа“ у Литохору надомак Паралије

Трећег дана боравка привредно политичке делегације из Јагодине, тридесетак пчелара из Пчеларског удружења „Поморавље” посетило је пчелињак „Земља Олимпа” у Литохору, подно планине Олимп. Власник овог одлично уређеног и функционалног пчелињака који се простире на више хектара, Котикас Димитрис, који је један од најбољих пчелара ове регије са преко 250 кошница и производњом од преко 6 тона меда годишње, пожелео је добродошлицу пчеларима из Јагодине.

„Мој пчелињак се налази испод врха Митикас чија је надморска висина 3 хиљаде метара, тако да се практично простире између Олимпа и мора. Ми у Грчкој обавезно селимо кошнице на пчелињу пашу, тако да се моје кошнице сада налазе између Флорине и Халкидикија. Производим мед од бора који расте уз морску обалу. Иначе Грчка у Европи има највећи број кошница по квадратном метру. У овој регији има преко 400 пчелара, али само 12 живи искључиво од пчеларства. И ми у Грчкој имамо проблем са пласмманом меда на тржиште, јер се увозе велике количине меда из Кине кога мешају са нашим, што умногоме умањује квалитет. Ја јесам члан пчеларског удружења из Катеринија, али продају вршим искључиво сам управо из разлога које сам мало пре навео. Цена меда се креће у малопродаји од 7 до 9 евра по килограму, док је цена у великопродаји 4,5 евра по килограму. Имамо субвенције од Европске уније, у виду кошница у износу од 10 одсто, што значи ако имамо сто кошница, кроз субвенције добијамо још десет, а да би могли да остваримо ту субвенцију морамо да имамо минимално 20 кошница и да нам пчелињак буде регистрован и пријављен. Цена кошнице је 25 евра”, рекао је Димитрис.

Након тога је уследио разговор и размена искустава са јагодинским пчеларима, који су поставили бројна питања везана за пчеларство свом домаћину и тако се упознали са радом и проблемима са којима се сусрећу грчки пчелари. Председник Пчеларског удружења „Поморавље” из Јагодине Саша Милетић се захвалио јагодинској локалној самоуправи на овом путовању и могућности да се упознају са искуствима грчких пчелара.

„Врло је значајно што смо у посети код једног од водећих пчелара ове регије, у разговору с њим смо сазнали неке нове ствари у заштити пчелињих друштава, односно чули за неке нове лекове и начин њихове примене. Све што смо овде видели може се применити и код нас у Јагодини, јер се овај пчелињак налази испод Олимпа.Ова посета је врло успешна и значајна, јер ће нам много значити у сузбијању пчелињих болести, што је и највећи проблем с којима се пчелари суочавају“, закључио је Милетић.

На крају обиласка ,,Земље Олимпа“ у Литохору, надомак Паралије уследила је и дегустација меда током које је Милетић поклонио Димитрису монографију Пчеларског удружења ,,Поморавље“ са посветом, а љубазни грчки домаћин се реванширао теглом најквалитетнијег боровог меда.

Галерија фотографија

Коментари
0
132

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 4 - 0 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже