најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

15.Мај 2017
Хуманост пре свега, продајом слика прикупљена средства за лечење болесне деце

Храм Светог Јована Крститеља у Кончареву јуна прошле године освештао је српски патријарх Иринеј. Ктитори цркве су Драган Марковић Палма са својом породицом и АТП „Палма“. Овај велелепни храм се нашао на туристичкој мапи Јагодине и Поморавља, тако да га обилазе бројни туристи. Сада постоји и разлог више за туристе да дођу, а то је ликовна колонија која се ове године одржава по први пут са намером да постане традиционална. Преко двадесет пет уметника из свих крајева Србије узело је учешће у Првој ликовној колонији храма Светог Јована Крститеља у Кончареву, истичући притом да су одушевљени амбијентом и лепотом храма и порте, те гостопримством и љубазношћу домаћина, тако да су поред сликања, били у прилици и да се међусобно друже и размене искуства. Они су истакли чињеницу да је организација ликовне колоније на највишем нивоу, што још више добија на значају када се у обзир узме чињеница да је ово Прва ликовна колонија храма Светог Јована Крститеља у Кончареву, надомак Јагодине. Такође, уметници су истакли да је за њих посебно инспиративна била чињеница што је ова ликовна колонија имала хуманитарни карактер, односно да су сва средства прикупљена од продаје уметничких дела насталих на овој колонији донирана за лечење болесне деце што је за сваку похвалу.

На затварању Прве ликовне колоније главни ктитор храма Светог Јована Крститеља у Кончареву, Драган Марковић Палма се захвалио свим уметницима на учешћу, истичући да ће ова колонија постати традиционална.

„Желим да се захвалим свим уметницима који су учествовали на Првој ликовној колонији. Преко двадесет пет уметника је узело учешће и ми смо договорили да све слике и њихове радове откупе привредници из Јагодине, и да укупан приход од продатих слика иде за лечење болесне деце. Њихове породице ће добити сав онај новац који будемо прикупили од продатих слика. Наравно, да није оваквих уметника, не би ни било оволико заинтересованих купаца. Имамо неколико уметника из Јагодине, а остали су из Београда, Ниша, Новог Сада. Ова ликовна колонија ће бити традиционална и свака ће имати хуманитарни карактер. Да ли ће следеће године средства бити намењена деци или другима, о томе ће да донесе одлуку Црквени одбор. Желим да се захвалим мојим пријатељима привредницима који ће купити слике и помоћи онима којима је помоћ најнеопходнија. Седам породица је на списку, сигуран сам да има много више породица у таквој ситуацији, па желим да позовем оне породице чија деца болују, да се јаве Скупштини града Јагодине како не би били ускраћени, односно да помогнемо и њима како би могли да излече своју децу. Захваљујем се и грађанима који су претходна три дана долазили у порту и цркву Светог Јована Крститеља да помогну и дају подршку уметницима. Не могу да кажем да нам је време било наклоњено, али наши уметници су сликали и по киши и по сунцу, тако да су те слике које су они урадили изванредне. Ја сам био на више изложби и нисам могао да видим тако предивне и лепе слике, и да је мотив био хуманитарна помоћ као што је то мотив наше ликовне колоније“, рекао је Марковић.

Након тога је у порти храма посвећеног Светом Јовану Крститељу организована аукција уметничких дела насталих на овој ликовној колонији, током које су јагодински привредници и угледни грађани разгледали и куповали слике. О каквим уметничким делима је реч, најбоље сведочи податак да су сва дела продата и тако прикупљена значајна средства за лечење болесне деце. Сви привредници су истакли важност и лепоту оваквих догађања који негују српске корене и православну традицију, објашњавајући да им је част што су присуствовали Првој ликовној колонији у Кончареву и били у прилици да куповином слика помогну болесној деци и њиховим породицама. По завршетку аукције Драган Марковић Палма који је са члановима своје породице купио неколико уметничких дела са ове колоније, обавестио је присутне о висини прикупљене хуманитарне помоћи.

„Завшили смо аукцију, све су слике продате, а такође и два вајарска рада. Укупан приход од продатих слика је 6.950 евра и 164.000 динара, што појединачно за сваку породицу, а има их седам, износи 992 евра и 23.500 динара. Желим да се захвалим уметницима и на времену проведеном у Кончареву. Посебно желим да се захвалим купцима – привредницима, мојим пријатељима што су данас одвојили време да дођу на аукцију и купе слике како би могли да помогнемо породицама чија су деца болесна. Наш став је да не сликамо породице и децу, јер не желимо да ова хуманитарна акција буде политички маркетинг, објавићемо само иницијале деце која су добила новац од продатих слика. Тако је боље и за нас, и за уметнике и за људе који су купили слике, јер тачно знамо адресе на које одлази новац. Могу слободно да кажем да сам хуманиста, јер сам још 1990.године формирао Фонд ,,Треће дете' и обилазио сваку породицу са троје, четворо и петоро деце и помагао им. Сигуран сам да ће седморо деце уз помоћ ових средстава лакше преболети, а надамо се и излечити од болести од којих болују“, закључио је Марковић.

У поподневним часовима, у недељу 14.маја затворена је Прва ликовна колонија храма Светог Јована у Кончареву, оличена у српску традицију, духовност и уметност, а пре свега у хуманост. Продајом уметничких дела, насталих у три дана трајања овог изузетног догађаја, прикупљена су средства за лечење седморо болесних малишана, јер је њима и њиховим породицама помоћ најпотребнија.

Галерија фотографија

Видео галерија

Коментари
0
146

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 6 - 5 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже