најактуелније:

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

12.Мај 2017
Цео приход са ликовне колоније у Кончареву за оболелу децу

У порти Храма Светог Јована Крститеља у Кончареву крај Јагодине, чији је ктитор Драган Марковић Палма са породицом, данас је отворена Прва ликовна колонија на којој је учешће узело више од 20 сликара из целе Србије. На свечаном отварању учествовао је хор Факултета педагошких наука из Јагодине, КУД „Младост“ из Кончарева, као и ученици Исидора Миладиновић и Милан Николић из ОШ „Љубиша Урошевић“.

 

Присутнима се најпре обратио градоначелник Јагодине, Ратко Стевановић, који је том приликом истакао да ће сав приход од продаје слика ићи за оболелу децу.

 

„Сматрам да храмови треба да буду места окупљања наших уметника, писаца, песника, вајара, сликара за којима ће остајати дела која ће нама будити доброту и учнити нас бољим. Желимо да у Србији буде више задужбинара који подижу храмове као што је то урадио Драган Марковић“, рекао је градоначелник Јагодине и додао да ће ова ликовна колонија постати традиционална.

 

Прву ликовну колонију је отворио академик Светомир Арсић Басара, српски вајар и приповедач.

 

„Овај Свети храм је подигао наш велики привредник, ентузијаста и пре свега патриота Драган Марковић Палма. То је пример да се у једним сложеним условима, који владају у свету, направи један искорак у свим областима друштвених активности. За то треба имати посебног смисла и дара, а то богу хвала наш господин Марковић има и он задивљује целу Србију и више, као узор и пример. Ова колонија ликовног стваралаштва има вишеструки значај, као и сам храм. То је у ствари духовна творевина, јер храм није само зграда, него је пре свега духовно место које траје више векова. И то је порука, односно колико ће да траје то што смо створили. Сигуран сам да ће ова ликовна колонија постати институција. То би било велико обогаћење ове средине, а и целе Србије и важно је да се створе дела која ће остати као духовна храна за сва каснија покољења, јер ми само духом можемо да трајемо кроз векове, као што су наши преци, наши Немањићи, саградили те предивне храмове, којима се диви цео свет. Нека се данашњи дан памти као историјски за целу Србију и цели српски народ“, рекао је академик Светомир Арсић Басара.

 

Отварању Прве ликовне колоније у порти Храма Светог Јована Крститеља у Кончареву крај Јагодине, присуствовао је његов ктитор, Драган Марковић Палма са породицом, као и велики број грађана из Кончарева и Јагодине.

 

Ова ликовна колонија, чија је тема „Житије Светог Јована крститеља“, а чији је организатор Црквено- управни одбор Храма, завршава се у недељу 14. маја.

 

Галерија фотографија

Видео галерија

Коментари
0
161

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 10 + 10 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже