најактуелније:

У циљу развоја и унапређeња пољопривредне производње, Скупштина града Јагодине је пољопривредним произвођачима из Јагодине, омогућила коришћење бескаматних кредита код Комерцијалне банке а.д. и Банке Интеса а.д.. Укупне трошкове камате и обраде кредитног захтева, сносиће град Јагодина. | Скупштина града Јагодине, расписује конкурс за радно место менаџер у локалној самоуправи града Јагодина. Услов је да кандидат има минимум VI степен стручне спреме и обавезно знање енглеског језика. Ваш CV са фотографијом можете слати на e-mail адресу kabinet.jagodina@gmail.com |

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

21.Април 2017
Грчка делегација у Јагодини

Привредна делегација из Грчке боравила је у тродневној посети Јагодини где се упознала са привредним и туристичким потенцијалима града, а на састанку са председником Скупштине града Драганом Марковићем Палмом било је речи о успостваљању и унапређењу привредне сарадње Грчке и Јагодине, као и Србије.

Делегација од десетак власника хотела и ресторана из познатог грчког летовалишта Паралија и града Катерини обишла је најпре Индустријску зону у Јагодини где их је градоначелник Јагодине Ратко Стевановић упознао са страним инвеститорима, углавном из Италије, који су овде направили фабрике. Затим су гости из Грчке обишли фабрику за производњу намештаја ,,Јела“ где су видели асортиман овог успешног јагодинског предузећа. Након тога, делегација из Грчке је имала прилику да види велелепну цркву Светог Јована Крститеља у Кончареву коју је освештао српски патријарх Иринеј. Гости су затим обишли познати јагодински спортско туристички комплекс – Музеј воштаних фигура, Зоолошки врт и Аква парк. Грчки хотелијери били су одушевљени оним што су видели у Јагодини.

У Скупштини града одржана је заједничка конференција за новинаре председника Скупштине града Јагодине Драгана Марковића Палме и привредника из Грчке на којој је речено да је циљ ове посете успостављање још боље економске и привредне сарадње две државе.

-Предложио сам да све оно што се увози у Грчку, они купују у Србији. Сваке године од укупног броја туриста у регији Пиериа између 55 и 65 одсто су Срби, а међу њима највише је Јагодинаца. Ове године биће 13.година како у организацији града шаљемо на море оне које заврше средњу школу, спортисте, чланове културно уметничких друштава, пензионере, пољопривреднике, привреднике. Сваке године између 2.800 и 3.100 Јагодинаца тако иде у Грчку. Град Јагодина сваке године обезбеђује средства. За 12 година око 36.000 људи из Јагодине је било у Грчкој. Ту не рачунам туристе који иду у сопственој режији на море у Паралију. Сигуран сам да су Срби последњих 30 година летујући у Грчкој направили око пет Паралија. Гарантујем да је Грчка најбоља дестинација за српске туристе. Биће и боља сарадња ако постоји обострани интерес. Када смо претпрошле године водили 250 власника самосталних занатских радњи у Паралију који су понели своје производе са собом, власници хотела, који су данас са нама, откупили су све те производе – рекао је Марковић.

Ове године биће трећа година за редом како Јединствена Србија отвара врата своје канцеларије у Паралији за српске туристе.

-То није политички рад Јединствене Србије у Паралији. Наша канцеларија има за задатак да помогне грађанима Србије који се налазе на летовању а имају одређени проблем. Ми им помажемо да реше те проблеме – нагласио је Марковић.

Он је истакао да Србија и Грчка имају одличну сарадњу и пријатељске односе.

-Пре неколико месеци у Србији су били грчки председник владе Алексис Ципрас са министрима. Тада је договорена боља сарадња и већи извоз у Грчку. Ми ћемо понуди све оно што се производи у Поморављу власницима хотела из Грчке. Они ће нам рећи шта то њима треба а посебно мислим на пољопривредне и прехрамбене производе. Они су обишли наш град, Индустријску зону и фабрике, видели су како изгледа наша туристичка дестинација – рекао је Марковић.

Власница хотела ,,Актеон“ у Паралији Јоана Костополоу пренела је своје позитивне утиске о Јагодини.

-Први пут сам у Јагодини и могу да кажем да сам остала без речи када сам видела све то. Свидело ми се све што сам видела, од Индустријске зоне и фабрика до Аква парка. Нарочито ми се свидела црква у Кончареву. Све то је направљено захваљући Драгану Марковићу Палми и ја му желим све најбоље у животу и да и даље тако ради – поручила је Јоана Костополоу.

Власник неколико ексклузивних хотела у Грчкој Ламбру Василис каже да је први у Јагодини и да је одушевљен оним што је видео овде. Најавио је и сарадњу са јагодинским привредницима.

-Презадовољан сам овом посетом. Како сам чуо од грађана Јагодине, они имају прилике да од града добију велику помоћ. Тако нешто код нас у Грчкој не постоји. Све ово што је у Јагодини направљено не може без тешког рада и то је заслуга једног човека, Драгана Марковића. Он је пример како се води политика. Желео бих да сарађујем са вашим привредницима. Моји хотели имају 350 соба где дневно борави хиљаду људи, а имао сам прилику да видим фирме које производе од меса до анмештаја, тако да се надам да ћемо сарађивати. Моја фирма ће око четири милиона евра уложити не само у туризам већ и друге области –рекао је Василис.

Он је такође рекао да ће примити ђаке са туристичких смерова да обављају праксу у његовим хотелима.

Драган Марковић Палма се захвалио на понуди да наши ђаци иду на праксу у његове хотеле.

-Ко ради у његови хотелима не обавља праксу већ специјализацију за будућност – рекао је Марковић.

На крају конференције Марковић је најавио да ће у Паралији, од 12.до 16.јуна боравити делегација из Јагодине у којој ће бити 250 привредника, пољопривредника, занатлија, студената, просветних радника и новинара. Средства за ово путовање обезбедили су донатори, пре свега Фриком, како је рекао Марковић.

Галерија фотографија

Видео галерија

Коментари
0
240

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 10 * 6 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже