најактуелније:

У циљу развоја и унапређeња пољопривредне производње, Скупштина града Јагодине је пољопривредним произвођачима из Јагодине, омогућила коришћење бескаматних кредита код Комерцијалне банке а.д. и Банке Интеса а.д.. Укупне трошкове камате и обраде кредитног захтева, сносиће град Јагодина. |

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

10.Април 2017
Одржан Први међународни јагодински маратон са преко 2000 такмичара из Србије, десетак земаља Европе и Кеније

У Јагодини је протеклог викенда одржан први Јагодински маратон који је био међународног карактера. Време је било готово идеално за једну овакву манифестацију и афирмцију Јагодине као туристичког града, атлетике и здравог живота.

 

Први међународни јагодински маратон прогласио је отвореним Драган Марковић Палма, председник Скупштине града Јагодине.

 

„Поштовани учесници маратона, драго ми је што сте се пријавили у оволиком броју. Данас је празник за Јагодину. Морам одмах да истакнем да Јагодина има 30 репрезентативаца у разним спортовима, да је Јагодина град спорта, да имамо у сваком селу по два спортска терена: терен за мале спортове и терен за велики фудбал. Спортисти Србије су најбољи српски амбасадори. Пре две, три недеље у Јагодини је одржан кик бокс меч, борба за одбрану светске титуле и у Јагодину је дошло 15 амбасадора из 15 земаља Кине, Русије, из Африкчко-азијских земаља, што значи да су спортисти неко ко преноси добре поруке када оду на такмичење у неку државу. Ја данас желим да победе они који су најспремнији, али да и они други не одустају. Данас није важан резултат, важна је порука да прикажамо целом свету да је спорт веома важна грана у Србији и ви који данас будете најбољи истовремено будете идоли младим људима. Проглашавам маратон у Јагодини отвореним“, рекао је Драган Марковић Палма.

 

Кристијан Стошић, члан Младости из Ужица, победник је првог јагодинског маратона са преко 2000 учесника из Србије и десетак земаља из Европе и једног такмичара из Кеније. Друго место припало је Ивану Мишкељану, члану АК ,,21. мај“ из Раковице, док је трећи био Ненад Живковић из Вршца. У конкуренцији жена у маратону, на стази од 41км и 195 метара стигла је Маријана Чегар Лукић из Апатина.Она је стазу истрчала за 3 сата 10 минуга и 10 секунди. Друга је била Нора Тркља, чланица Црвене звезде , док је трећа била Снежана Милошевић.

 

У полумаратону далеко најбољи у конкуренцији мушкараца био је Семи Најбег Киплимо из Кеније који је стазу претрчао за 1 сат 2 минута и 59 секунди. Десетак минута касније на циљ као други стигао је Дарко Живановић, док је трећи био Милош Дајевић.

 

„Лако сам стигао до очекиване победе. Стаза је била занимљива. Крај стазе било је много људи који су ме поздрављали и бодрили. Све у свему из Јагодине носим лепе успомене. Сигурно ћу доћи опет, наравно уколико ме позову“, рекао је такмичар из Кеније, који је у Јагодини свој лични рекорд поправио за један минут и 24 секунде што довољно говори о квалитету стазе у Јагодини.

 

Поменимо да је велики успех у полумаратону остварио Јагодинац Младен Минић, који је на циљ стигао пети у времену 1 сат 17 минута и 40 секунди. Стазу од 21 км истрчао је и легендарни јагодински ветеран Милорад Петровић који је на тај начин био најбољи у својој старосној категорији М 70.

 

У конкуренцији жена у полумаратону убедљиво је тријумфовала Оливера Јевтић из Ужица која је стазу од 21 км истрчала за 1 сат 14 минута и 33 секунде, док је друга била Наташа Ћулафић, члан београдског Партизана, која је са 1:22,30 поставила лични рекорд. Трећа је била Верица Ђорђевић из Смедерева.

 

„У доброј сам форми што сам потврдила убедљивом победом. Ова победа ми је посебно драга јер је остварена у Јагодини, граду спорта. Стаза је била тешка, временски услови нису нам баш били неклоњени, али све се заборавља кад се оствари циљ а то је победа“, рекла је легендарна маратонка из Ужица, Оливера Јевтић која је први велики успех остварила 1996. године на светском првенству у Сиднеју, где је освојила сребрну медаљу у трци на 5000 метара.

 

Сви такмичари који су истрчали маратон и полумаратон награђени су медаљама. По три првопласирана такмичара, односно такмичарки добили су медаље и пехаре а најбљи у маратону Кристијан Стошић добио је на поклон и живог ћурана.

 

Први јагодински маратон је одржан под покровитељством локалне самоуправе, а др Дејан Дашић, председник Организационог одбора првог јагодинског међународног маратона, већ сада је уверен да ће други маратон бити бољи од премијерног.

 

„За један град веома су важне зграде, мостови и путеви, али душа града су овакви културни, забавни и спортски догађаји. Ја желим да се захвалим локалној самоупави на безрезервној подршци која нам је омогућила да организујемо једну овакву, иако премијерну, величанствену манифестацију. Остаје нам као обавеза континуитет овог такмичења и да други маратон буде још бољи од овог. Желим свим такмичарима добро време“, рекао је др Дејан Дашић пре почетка маратона.

 

Галерија фотографија

Видео галерија

Коментари
0
220

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 5 - 0 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже