најактуелније:

У циљу развоја и унапређeња пољопривредне производње, Скупштина града Јагодине је пољопривредним произвођачима из Јагодине, омогућила коришћење бескаматних кредита код Комерцијалне банке а.д. и Банке Интеса а.д.. Укупне трошкове камате и обраде кредитног захтева, сносиће град Јагодина. | Скупштина града Јагодине, расписује конкурс за радно место менаџер у локалној самоуправи града Јагодина. Услов је да кандидат има минимум VI степен стручне спреме и обавезно знање енглеског језика. Ваш CV са фотографијом можете слати на e-mail адресу kabinet.jagodina@gmail.com |

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

20.Март 2017
Министар културе и информисања Владан Вукосављевић отворио 46. фестивал Дани комедије

Фестивал најбољих комедиографских остварења Србије „Дани комедије“ трајаће до 27. марта, а представе ће оцењивати жири у саставу директор Стеријиног позорја др Мирослав Радоњић, глумица Даница Максимовић и уредница ликовног програма Културног центра у Јагодини Марија Вулић.

Приликом отварања фестивала, коме је  присустовао градоначелник Јагодине Ратко Стевановић и велики број преставника јавног, културног, привредног и политичког живота Јагодине, Поморавског округа, Београда и овог дела Србије, министар културе и информисања  Владан Вукосављевић је истакао да су "Дани комедије" у Јагодини догађај од прворазредног културног значаја. 

„У овом лепом граду, већ 46. пут се одржава празник позоришта, празник комедије. Имамо разлога да се данас сви радујемо овом културном и позоришном празнику. Време за једну комедију данас се променило, аутори данас морају имати већу моћ запажања, талента, да то што раде буде смешно. Глобално гледано, свет се мења, приствујемо грађењима, рушењима, старог, новога, данас је посебан таленат, запазити како то уметник може да надогради, да од комедије направи уметничко дело, оценио је да Србија има довољан број младих и талентованих писаца који се баве овим жанром,  а овај фестивал је прилика да се искажу и то наши уметници раде. 

„Овде ћемо видети шест праизведби што је одлично полазиште за развој и напредак српске комедије. Наравно у оквиру једне културне политике, врло је важно да наша позоришта постоје, да се развијају, да се играју дела домаћих али и старних писаца. Морамо имати отворена врате и порозоре према оном најбољем што долази из света и наша позоришта то чине, истакао је Вукосављевић.

Сат времена пре званичног почетка фестивала у фоајеу Културног центра отворена је изложба фотографија "Петар Краљ - улоге у позоришту и на радију" коју је приредио Музеј позоришне уметности Србије, а изложбу је отворила кустос тог музеја Александара Милошевић..

Након  свечаног отварања "Дана комедије" које су најавиле и фанфаре и ватромет, глумци "Звездара театар" из Београда, извели су представу "Пасивно пушење" Небојше Ромчевића, режија Егон Савин, прву од седам у конкуренцији за награде по избору селектора фестивала, театролога и позоришног критичра дневног листа "Политика" др Ане Тасић.

У уторак увече на програму је ауторска престава "Док те ја храним и облачим", режија Оља Ђорђевић, драматург Даница Николић, у извођењу Позоришта младих Нови Сад. Све представе се играју у Културном центру са почетком од 20 сати.

 

 

Галерија фотографија

Видео галерија

Коментари
0
200

Оставите коментар

Пре слања унесите тачан резултат у поље: 3 - 2 =
аква парк
зоо парк
фото галерија
видео галерија
Музеј воштаних фигура
Музеј наивне уметности
туристичка организација
културни центар
фестивал “дани комедије”
књига утисака
емаил листа
друштвене мреже